fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony FODMAP Alacsony hisztamintartalmú Családnak Egyéb kategória Finom és főzelék Főzelék Gabonamentes Gluténmentes Home ovi menu Hozzátáplálás IR-barát Őszi recept Rostban gazdag Szoptatás barát Tavaszi recept Tejmentes Tojásmentes Várandós barát

    Édeskés batátás almás sóskafőzelék

    Korábban egy barátnőm egyéves kisfia elkezdte a bölcsődét. Mivel tej- és tojásérzékeny, speciális étrendet kell, hogy kapjon, amit külön neki rendelnek. Az első alkalommal, a beszoktatása alatt jól megcukrozott sóskafőzelékkel indították a spéci menüt. Pedig nem nehéz elkerülni a cukrot úgy, hogy mégis édes legyen a sóska.

    Az, hogy miért tesznek cukrot egyéves gyerekeknek készült ételbe, már önmagában is rejtély, pláne a diétás menübe.

    Már elszoktam a reflexből cukrozástól. Volt, hogy teljesen váratlanul ért, amikor a Káli medence egyik, menő éttermében paradicsomlevest rendeltem. Sűrű, cukros levest hoztak reszelt trappista sajttal. Pedig ki lehet kerülni a hozzáadott cukros édesítést (itt fel is soroltam jó pár ötletet, hogyan).

    Visszatérve a sóskára, a keserűfűfélék családjának oxálsavban és C-vitaminban dús sarja nagyon készségesen édesedik, ha megfelelően kombináljuk édeskés zöldségekkel, illetve almával. Ebben a főzelékben A sóska sárgarépával, batátával és almával édesedik.

    Mikortól ehetik a babák?

    A baba verzió csak annyiban tér el. hogy a fokhagyma kimarad belőle. A sóskát átlagosan a 8-9. hónaptól ajánlják. Az oxálsav tartalma miatt én későbbre időzítettem, a 10. hónap után. Akkor a főtt tojás is szervírozható hozzá. Ha kétségeink vannak a fehérje miatt, akkor csak a sárgája.

    Édeskés batátás almás sóskafőzelék

    Hozzávalók családi adaghoz:
    • 40 dkg sóska
    • 2-3 sárgarépa (nagyjából egy szál)
    • 1 kisebb édesburgonya
    • Negyed vagy fél cikk alma, ha még édesebbet szeretnénk
    • 1 hagyma
    • 1-2 fokhagyma
    • Zöldség- vagy húsalaplé
    • Növényi tej vagy tejszín, ha igény van rá
    • 2 tk vaj, ghee vagy olaj 
    • Fűszerek: só, pici majoranna, esetleg petrezselyem

    Elkészítés:

    A sóskát levelenként megmosom, a szárát letépkedem. A hagymát megtisztítom, aprítom, és a tisztított és felkarikázott sárgarépával együtt egy fazékban zsiradékon dinsztelni kezdem. Apránként egy kis alapével puhítom. 5-7 perc múlva a felkockázott batátát belekeverem, mert az gyorsabban megpuhul. Kisebb adagokban alaplével öntöm fel. Néhány perc múlva mehet hozzá az alma és a sóska. Amikor minden zöldség együtt megpuhul, leturmixolom és egy kis majoránnával fűszerezem.

    A babának kiszedek belőle. A családi kondérba utána nyomok 1-2 fokhagymát, picit sózom és még azzal összerottyantom. A végén növényi tejjel, vagy tejszínnel krémesítem. Főtt keménytojással tálalom.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers