Korábban egy barátnőm egyéves kisfia elkezdte a bölcsődét. Mivel tej- és tojásérzékeny, speciális étrendet kell, hogy kapjon, amit külön neki rendelnek. Az első alkalommal, a beszoktatása alatt jól megcukrozott sóskafőzelékkel indították a spéci menüt. Pedig nem nehéz elkerülni a cukrot úgy, hogy mégis édes legyen a sóska.
Az, hogy miért tesznek cukrot egyéves gyerekeknek készült ételbe, már önmagában is rejtély, pláne a diétás menübe.
Már elszoktam a reflexből cukrozástól. Volt, hogy teljesen váratlanul ért, amikor a Káli medence egyik, menő éttermében paradicsomlevest rendeltem. Sűrű, cukros levest hoztak reszelt trappista sajttal. Pedig ki lehet kerülni a hozzáadott cukros édesítést (itt fel is soroltam jó pár ötletet, hogyan).
Visszatérve a sóskára, a keserűfűfélék családjának oxálsavban és C-vitaminban dús sarja nagyon készségesen édesedik, ha megfelelően kombináljuk édeskés zöldségekkel, illetve almával. Ebben a főzelékben A sóska sárgarépával, batátával és almával édesedik.
Mikortól ehetik a babák?
A baba verzió csak annyiban tér el. hogy a fokhagyma kimarad belőle. A sóskát átlagosan a 8-9. hónaptól ajánlják. Az oxálsav tartalma miatt én későbbre időzítettem, a 10. hónap után. Akkor a főtt tojás is szervírozható hozzá. Ha kétségeink vannak a fehérje miatt, akkor csak a sárgája.
Édeskés batátás almás sóskafőzelék
Hozzávalók családi adaghoz:
- 40 dkg sóska
- 2-3 sárgarépa (nagyjából egy szál)
- 1 kisebb édesburgonya
- Negyed vagy fél cikk alma, ha még édesebbet szeretnénk
- 1 hagyma
- 1-2 fokhagyma
- Zöldség- vagy húsalaplé
- Növényi tej vagy tejszín, ha igény van rá
- 2 tk vaj, ghee vagy olaj
- Fűszerek: só, pici majoranna, esetleg petrezselyem
Elkészítés:
A sóskát levelenként megmosom, a szárát letépkedem. A hagymát megtisztítom, aprítom, és a tisztított és felkarikázott sárgarépával együtt egy fazékban zsiradékon dinsztelni kezdem. Apránként egy kis alapével puhítom. 5-7 perc múlva a felkockázott batátát belekeverem, mert az gyorsabban megpuhul. Kisebb adagokban alaplével öntöm fel. Néhány perc múlva mehet hozzá az alma és a sóska. Amikor minden zöldség együtt megpuhul, leturmixolom és egy kis majoránnával fűszerezem.
A babának kiszedek belőle. A családi kondérba utána nyomok 1-2 fokhagymát, picit sózom és még azzal összerottyantom. A végén növényi tejjel, vagy tejszínnel krémesítem. Főtt keménytojással tálalom.