A rebarbara hálás alany lenne pikáns mártásokhoz, csatnikhoz, a leggyakrabban mégis süteményekbe sütik, klasszikusan vaníliás krémben, vagy eperrel házasítva fordul elő. Mivel szuper vitaminpótlást jelent (a tavaszi szezonján kívül időnként ősszel is kapható a piacon), kísérleteztem vele egy kicsit, hogy a babáknak cukor és felnőttekre szabott összetevők nélkül is fogyasztható legyen. Alighanem ez a legegyszerűbb kompót.
Gyömbéres rebarbarás almakompót
Hozzávalók:
- 1 szál rebarbara (nagyjából 20 dkg)
- 50 gramm mazsola
- egy körömnyi gyömbér
- 2 darab édes alma (kb 40 dkg)
- Hozzácsaphatunk még egy érett banánt, ha tartalmasabb uzsonnát szeretnénk
Elkészítés:
A mazsolát beáztatom, a gyömbért apróra vágom, vagy lereszelem. A rebarbarát felteszem főni a gyömbérrel, és amikor puhulni kezd, az almát is hozzéteszem. Ha megpárolódtak, leveszem a tűzről és még melegen hozzákeverem a mazsolát, hogy az édességét hozzáadja.
Ha ehetőre hűlt, a banánt felkarikázom, és egy tálkában ráforgatom a kompótot.