fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Szuper álca a vitaminnak: szezámos céklapakora

    ceklapakora2_fin.jpg

    Nemrég a játszótéren egy anya arról panaszkodott, hogy a 3 éves kislánya nem hajlandó zöldséget enni a krumplin kívül. Lelkesen ajánlgatni kezdtem neki olyan, beetető trükköket, mint sütőtökös tócsni, céklás muffin, ropogós hagymapakora, ami mind édeskés, és befogadható, mert nem az adott zöldség íze dominál.

    “Céklát tegyek süteménybe? Amit a savanyúságosnál lehet kapni? “ Úgy nézett rám, mintha arra bíztattam volna, nyalogassa a hinta láncát, ha vérszegény.

    Bennem is élénken él még a gyerekkori emlék

    Akkor a céklát egyetlen feldolgozási formájában ismertem: ecetes, édeskés savanyúságként, és ha ezt az ízkominációt valahogyan nem sikerült elkerülnöm, büntetésképp a levéről ráragadt köménymagok némelyikére is ráharaptam.

    ceklapakora_fin.jpg

    Sok osztályt kijártam, mire megtudtam, hogy a cékla teljesen ártalmatlan. Már a babilóniaiak és főníciaiak is ismerték, és valószínűleg nem ragaszkodtak a savanyításához. Idehaza a cékla az egyik leggyakoribb zöldség, hosszú a szezonja, alkalmazkodókész, sokoldalú, variálható, a kislányom bírja minden formájában, köretként, fasírt vagy leves összetevőként, de tudom, hogy a gyerekek egy része utálja. Muszáj valamilyen trükkhöz folyamodni a belőle kinyerhető vitamin, vas és antioxidáns készletért.

    Az egyik ilyen trükk az indiai zöldségpakora gyerekbarát verziója céklával. Én sütőben szoktam sütni, nem bő olajban. Az utóbbiban persze könnyebb és jobb sütni, csak kevésbé egészséges.

    szezámos céklapakora

    Hozzávalók:

    Pakora:

    • 1 nagyobb cékla (kb 30 dkg)
    • 10 dkg csicseriborsóliszt
    • 5 dkg rizsliszt Körülbelül
    • 1,5 dl víz
    • egy kis só
    • Pár csipet garam masala
    • Pár csipet őrölt koriander
    • 5 dkg szezámmag
    • 2-3 ek kókuszszír vagy olivaolaj

    Citromos-mentás szósz:

    • 1 dl rizstejszín
    • 10-20 csepp citromlé
    • szárított, vagy friss, aprított menta

    Elkészítés:

    A sütőt alsó-felső sütésre állítom, és 190 Celsius fokra melegítem. Egy nagy tepsit sütőpapírral bibélekek, és megkenem olajjal, vagy kókuszszírral.

    A cékla meghámozom, a céklát megmosom és vékony szeletekre vágom.

    A csicseriborsólisztből, rizslisztből, a fűszerek és a víz hozzáadásával sűrű palacsintatisztát keverek, és belemártogatom, hogy mindenütt elfedje, majd a kikent tepsire rendezgetem. Sütés előtt a céklák tetejét szezámmaggal szórom meg.

    190 fokon 25-30 perc alatt ropogósra sül. Közben elkészítem a mentás szószt is a rizstejszín és a citromlé hozzáadásával, és amíg a pakora sül, lehűtöm.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers