Ha alkalom adódik, mindig megkérdezem a gyerekeket, milyen színű ételeket szeretnek enni. Többen ilyenkor azt mondják, hogy a kék kaják a kedvenceik, de Bridget Jones konyháján és néhány vegycukrászdán kívül nem tudom, hol tudnak olyanra szert tenni. Nem reprezentatív mintám alapján a második legnépszerűbb ételszín a piros és annak árnyalatai, a lila, a rózsaszín, ezeket követi a fehér. A sárgát nem jellemző, hogy említik, de azt igen, hogy a zöldet utálják. Hát akkor dolgozzunk ma a kedvenc színekkel, és egy közérdeklődésre számot tartó ízvilággal.
Gyümölcsös céklás bíbor szilvaleves
Hozzávalók:
- 5 db szilva (szezon híján mirelit)
- 1 db édes alma
- Télen, tavasszal: 1 db narancs kifacsart leve /nyáron lédús őszibarack vagy barack+meggy+cseresznye, ami kéznél van
- 1 ujjnyi vastag céklaszelet
- fűszerek:
- 1-2 szegfűszeg,
- 1 rúd fahéj,
- 1 kisebb csillagánizs
Elkészítés:
A sütöt 190 Celsius fokra melegítem. A céklát meghámozom, és a felhasználandó szeletet felaprítom. A gyömölcsöket megmosom, a szilvát kettévágom, az almát négyfelé. Mindezen összetevőket tűzálló tálba teszem, közéjük tűzdelem a fűszereket, és egy pici vizet öntök alájuk.
Körülbelül fél óra alatt szépen összesülnek. Kiveszem a sütőből, a fűszereket eltávolítom közülük, és a narancs kifacsart és leszűrt levét, vagy nyáron a nyári gyümölcsöket hozzá adagolva leturmixolom. Ha túl sűrű, vízzel még hígítom.
Tipp
Szilva helyett aszalt szilvával is remek, csak azt legfeljebb áztatni érdemes, sütni nem.