fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Egyéb kategóriaHello Húsvét!

  Egy katonát megér: bárány májpástétom lilahagyma lekvárral

  almasbaranymajpast2_fin.jpg

  Vannak pillanatok, amikor nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre, amikor még ettem bolti májkrémet. Az iskolai osztálykirándulások íze jut az eszembe, és az addikciót adó, ízfokokozó illúzió. Jó ideje tartom magam a házi előállításhoz, és hogy ne mindig a csirke meg a nyúlmáj legyen a sláger, néha báránymájat is veszek, hátha kislányom emlékeiben épp ez lesz a családi kirándulások íze.  

  Tény, hogy a bárányhús megosztó alapanyag. Rábeszélni senkit sem érdemes, ha nem bírja  jellegzetes, erős ízét. A báránymáj is híven őrzi ezt az ízvilágot, azért más, domináns ízekkel inkább ne dobjuk egy ringbe. Klasszikus fűszere a rozmaring, és gyerekbarát módon édeskéssé tehetjük, ha lilahagymalekvárral keverjük. Ha már nekiállunk a májkrém készítésének, szerintem nagyobb mennyiségben érdemes dolgozni vele, jól tűri a fagyasztást. Kis adagokban fagyasszuk le, mert a kicsiknek csak alkalmanként ajánlják, hogy belsőséget adjunk.

  Bárány májpástétom lilahagyma lekvárral

  50 dkg báránymáj
  • 20 dkg semlegesebb ízű zsír (például libazsír)
  • 4-5 lilahagyma
  • Opcionálisan só, rozmaring

  Elkészítés:

  A lilahagymával kezdem, mert annak kell a legtöbb idő. Megtisztítom, feldarabolom, és lassú tűzön, zsíradékon addig dinsztelem, amíg összefüggő masszává nem alakul. Tévhit, hogy cukor is kell bele. Önmagában is elég édes lesz.

  Egy francia szakács tippje szerint, mielőtt feldarabolnánk a májat, néhány percig grillezzük meg egyben, úgy még jobban megőrzi szaftosságát és ízeit. Ezután kockákra vágom, zsíradékon megpirítom, majd lassú tűzre állítva készre sütöm. Közben mehet hozzá a rozmaring, és a végén egy kis só.

  Ha a lilahagymalekvár és a máj is kihűlt, robotgépben a zsírral együtt pépesre darálom.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers