fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Ehető gyöngyösdoboz: gesztenyés tápiókapuding

    gesztenyestapioka_fin.jpg

    A tápiókapuding fogalmával először kamaszként a Csengetett Mylordot nézve találkoztam, és mélyen irigyeltem Lady Levendert, amiért neki elnéznek olyan, bosszantó hobbikat, hogy a puding próbája számára az ajtóhoz dobás. Akkor még hiába próbálkoztam a sarki közértben, hogy csókolom, van tápióka? Azok a vicces kinézetű gyöngyöszacskók később az ázsiai emberekkel érkeztek hozzánk, és jolly joker alapanyag az egyszerű és gyors elkészíthetősége, variálhatósága miatt, és mert csak néhány száz forintba kerül.

    A gyöngyök a maniókagyökérből kivont keményítőből készülnek, miután azt alaposan megtisztították, mert eredeti formájában cianidot tartalmaz. A világ egyik legegyszerűbben használható alapanyaga, a zseléssé alakuló, ruganyos golyócskák semleges ízűek, tehát úgy fűszerezhetjük, ahogy szeretnénk, édességként, sós köretként, levesbetétként, de egy dolgot érdemes szem előtt tartani, akár az egészen apró, akár a nagyobb gyöngyös kivitelre szavazunk: ha közel jár már a lejárati időhöz, a golyócskák hajlamosak szétfőni és összeüggő, áttetsző kocsonyává alakulni.

    Ehető gyöngyösdoboz: gesztenyés tápiókapuding

    Hozzávalók 2 adaghoz:

    1 doboz (125 gramm) natúr gesztenyemassza vagy darált főtt gesztenye

    20-30 gramm tápiókagyöngy

    Kb 1.5-2 dl kókusztej

    Ha szükséges, aszalt gyümölcsökkel még édesíthető

    Opcionális friss gyümölcsök: szereti a meggyet, mangót, banánt, kókuszt, gránátalmát, aprómagvas gyümölcsöket

     

    Elkészítés:

    A tápiókagyöngyöt beáztatom, a gesztenyét felolvasztom.

    A tápiókát lassú tűzön megfőzöm a kókusztejben. Ideális esetben nem a legsűrűbb, pudingszerű állagra törekszem, mert a gesztenye hozzáadásával amúgy is tömörebbé válik. A végén lehet édesíteni, gyümölcsökkel vadítani, ha van rá igény.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers