
Sosem hittem volna, hogy a teraszon nevelgetett fűszernövényeinkre nem a házban lakó állatok jelenthetik majd a legnagyobb veszélyt, hanem egy, a világ organikus illatmintáit gyűjtögető totyogó. Régebben, amikor játszótérre indulunk, kislányom rendszerint csupált egy-két “rózmari” ágat. Egész úton szorongatta, mint valami kincset, majd egy kortársa kezébe nyomta a libikókánál, aki kérdően nézett rá a fűszerkultúra terjesztéséért.
A rozmaring a kámforos aromája miatt megosztó fűszernövény, pedig tud diszkréten viselkedni. Például ebben a gyümölcsös pürében, amelyikben az örök másodhegedűs cukkini mellett kiemeli a körte ízét. Ez az édeskés, könnyű püré a legjobb valamilyen keményebb körte fajtából, például Alexanderből. Az édesebb, aromásabb körték közül a tárolást jól tűrő Bosc Kobac és a Császár is klassz, de a savanykásabb Kieffer is szuper.
Rozmaringos cukkinis körtepüré
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 db közepes körte (kimagozva kb 30 dkg)
- ½ cukkini (kb 15-20 dkg)
- Érintésnyi friss rozmaring
Elkészítés:
A körtét és cukkinit meghámozom, felkockázom, a rozmaringot levelekre tépedem. Először a cukkinit kezdem párolni a rozmaringgal és minimális vízzel, vagy alaplével, és pár perc múlva a hamarabb megpuhuló körtét adom hozzá. A végén leturmixolom.
Tipp
Ha nem hajt a tatár, akkor sütőben sütöm meg a körtét, mert intentívebb ízű, és édeskésebb lesz. Ez esetben turmixolás után érdemes átpasszírozni, ha kövecsesedésre hajlamos.