Kíváncsian várom, mikor lesz az édesburgonya az új medvehagyma. Az utóbbi években szuperélelmiszerként felmagasztosult batátát már a védőnők is ajánlják a hozzátáplálási kor kezdetétől, pedig néhányukra jellemző, hogy nem szívesen mozdulnak ki az évtizedek óta megszokott alma-krumpli komfortzónából. A batáta gyors sikertörténetét a gyerekbarát elkészíthetőségének is köszönheti. A világ talán legegyszerűbb tócsnija következik, amelynek egyik fontos jellemzője, hogy nálunk még sosem volt ideje kihűlni.
Sikeréhez persze még hozzátartozik a virulens színe, az édeskés íze, a könnyen emészthetősége, és az is, hogy egyike a legmagasabb tápértékkel bíró gumós növényeknek. Többféle B vitamint és C vitamint is tartalmaz, ezért immunerősítőként sem utolsó. A legtöbb helyen a hosszúkás, rezes narancsszínű Ásotthalmi, vagy a robosztusabb, sárgás vörös héjú Norangel fajta kapható. Mindkettő jelentős keményítőtartalmú, tojás nélkül is süthető, a tojás bevezetése előtt álló kicsik is ehetik.
Nálunk mégsem volt sikere a kezdetekben. Gyakorlatilag a batáta volt az egyetlen zöldség, amit a kislányom nem volt hajlandó megenni 7-9 hónapos kora közt, mígnem egyszer kalandvágyból tócsnit nem sütöttem belőle.
Gyors rizslisztes batátatócsni
Hozzávalók 8-10 kisebb tócsnihoz:
15 dkg batáta
70 gramm rizsliszt
egy csipet só
3-4 evőkanál kókuszolaj
Elkészítés:
A batátát kis lyukú reszelőn finomra reszelem, minimálisan sózom, és hozzákeverek annyi rizslisztet, hogy masszív, gyúrható tésztát kapjak. Ahogyan tapasztaltam, 15 dkg batáta nagyjából 70 gramm rizslisztet vesz fel (hajdinaliszttel is finom lesz egyébként, csak nehezebben kezelhető a tészta). Vizes kanállal diónyi nagyságú gombócokra osztom, a kezemben kilapítom, majd kókuszolajban megsütöm. Csak az olaj mennyiségére érzékeny. Ha túl kevés, akkor hamar leragad, mivel tojás nem tartja össze. Ez a mennyiség egy adagban süthető, pár perc alatt elkészül.