A brokkoli, csak úgy, mint rokona, a karfiol, hálás alapanyag tésztafélékhez. A benne található magnézium, kálcium, cink is elengedhetetlen ahhoz, hogy gyermekünk a hintán, a mászókán, rugós lovacskán és a csúszdán is a tőle telhető legjobb teljesítményt nyújtsa.
A brokkoli, és más keresztesek általában nem a kisgyerekek legnagyobb barátai. Mint a kéntartalmú zöldségek, főzéskor termálfürdő illatot árasztanak, ez nehezíti a helyzetüket. De a K-betűs különítmény, és még a hagymafélék is pont ezeknek a vegyületeknek köszönhetően a szervezet méregtelenítési feladatainak ellátását segítik, és a szövetek, ízületek felépítéséhez szükségesek.
Nálunk két módon váltak be a legzsengébb években: ha sütőben sütöttük, vagy ha párolva tésztával kombináltuk.
A keresztesvirágzatúak közül a brokkoli a legkönnyebben emészthetőek közé tartozik, és jól tárolható fagyasztott formában is. Érdemes télen, amikor a leginkább elérhető, nagyobb mennyiséget beszerezni belőle, rózsáira szedni, a tönkjét felkarikázni, és néhány percig forró vízbe dobni, blansírozni. Ezután fagyaszthatjuk. Így a színét és állagát is jobban megtartja, és egész évben használható lesz. A babáknak a 7. hónaptól már kínálhatjuk.
Az avokádó pedig az egészséges zsírsavak egyik jó forrása. A hozzátáplálási kor kezdetétől fogyasztható, és ehhez a reggelihez teljesen natúr módon a maga A-, B- és E-vitamin arzenálját teszi hozzá.
De rövidebben megfogalmazva, ez az irtó egyszerű baba reggeli. Érdemes magunknak is félretenni belőle, és tovább fűszerezni.
Full vitamin reggelire: diós brokkolipite avokádóval
Hozzávalók: 4 adaghoz:
Tészta:
- 20 dkg brokkoli
- 10 dkg rizsliszt
- 2 ek kókuszolaj
- 3-4 ek pirított, majd darált dió
- Egy kevés szódabikarbóna, só, reszelt citromhéj, szerecsendió
A feltéthez:
- 2 érett avokádó
- Pár csepp citrom
Elkészítés:
A sütöt 180 fokra melegítem. A brokkolit megtisztítom, összedarabolom és késes aprítóban morzsásra darálom. Kevés vízzel megpárolom. De lehet úgy is, hogy rózsáira bontva párolom, és utána pürésítem. A párolt zöldséget keverőtálban tésztává gyúrom a többi alapanyaggal, négy részre osztom, és kiolajozott, kicsi quiche-sütő edénykékbe rendezgetem. 15 perc alatt megsütöm.
Amíg a pite sül, az avokádót félbevágom, kikanalazom egy tálba, és némi citromlevet adok hozzá. Ízlés és fogazat alapján pépesítem villával.
Tipp
Dió nélkül 9 hónapos babának is kínálható. Egyéves kor alatt a diót darálva adjuk hozzá, egyszerre kis mennyiségben.
Bizonytalan vagy a hozzátáplálásban? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Válogatós lánglelkűvel küzdesz? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!