fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Váratlan siker: gránátalmás diós grúz céklakrém

    ceklas.jpg

    Amikor egy Kaláka koncert után betértünk a Vai me! grúz látványkonyhás gyorsétterembe, meglepetésemre nem a hacsapuri lett a nagy sláger. Egy előétel, a céklás pkhali vagyis a grúz céklakrém úgy elfogyott pillanatok alatt, mint az első kosár ananász a thai majombüfé fesztiválon. Persze nincs sok megfejtenivaló abban a kérdésben, mit tud a gyerekek körökben kétes népszerűségű cékla, amikor olyan finomságokkal játszik egy bandában, mint a  pirított dió vagy a gránátalma. Ez a zseniális grúz mártogatós fűszeres, jellegzetesen borsos, úgyhogy itthon egy gyerekváltozatot nyújtottam be minőségellenőrzésre néhány nap múlva vacsorakor, és abból sem kellett eltenni másnapra.

    Miután a téli cékla kifutott, kis szünet után már megjelent zsengébb, frissebb ízű nyári cékla. Ez egy újabb esély a kultúrnövény megszerettetésére, mert jó esetben sokkal lágyabb, kevésbé kesernyés, főleg ha sikerül elcsípnünk a gyönyörű, csíkos, úgynevezett chioggia fajtát. A hagyományos grúz előételben – amely spenótos változatban is létezik, talán ismertebb is – a cékla levelét is bele szokták metélni, úgyhogy azt is meg lehet próbálni. Az eredeti krémhez képest a gyerekváltozat kevésbé fűszeres, bors egyáltalán nincs benne, az ecetet citromlé helyettesíti, és belekerült egy kis körte is, hogy tovább lágyítsa a cékla ízét. Gránátalmával másfél éves kortól, anélkül egyéves kortól kínálhatjuk.

    Gránátalmás diós grúz céklakrém

    Hozzávalók:
    • Kb 20 dkg cékla
    • ½  körte
    • 7-8 dkg darált dió (vagy vegyesen dió és kesudió)
    • Néhány szál metélőhagyma
    • 3-4 ek gránátalma
    • citromlé, olívaolaj
    • Opcionális: friss koriander, aprított céklalevél

    Elkészítés:

    A sütőt 190-200 fokra melegítem. A céklát megtisztítom, és alufóliába tekerve 40-60 perc alatt megsütöm.

    A körtét meghámozom, felkockázom, a diót megpirítom, majd ledarálom, a gránátalma magjait kioperálom. A sült céklát felkockázom, és a körtével együtt botmixerrel lepürésítem, hozzákeverem a diót, a citromlevet, a zöldfűszereket, és a gránátalmát. Egy kis olívaolajjal meglocsolom.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers