fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • A hó hideg, az ebéd meleg AIP-barát Baba verzió Egyéb kategória Gabonamentes Gluténmentes Hozzátáplálás Immuntámogató IR-barát Leves Liba, kacsa, november Népszerű receptek Őszi recept Szoptatás barát Tejmentes Téli recept TojásmentesVárandós barát

    Zöldborsós édesköményleves kacsahússal

    dscf3648.jpg

    – Légyszíves ne csócsáld meg a borsót! A levesbe szeretném főzni.

    – Csak megkóstoltam… fini.

    – De miért nyersen? Várj egy picit! Kell a levesbe.

    – Ne aggódj, anya, majd az angyalok hoznak még borsót.

    Kora nyártól az angyalok győzhetik szállítani a szezonális, friss zöldborsót, mert jócskán fogy belőle. Ha ki is fejtenék, még hálásabb lennék nekik, cserébe megkóstolhatnák, milyen jól tud együttműködni a zöldborsó egy olyan zöldséggel, mint az édeskömény és hozzá tartozó ánizskapor.

    A görög mitológia szerint Prométeusz egy édesköményszárba rejtette el a parazsat, amit ellopott az emberek számára. Ha nem szeretnénk ennyire mélyre ásni az édeskömény múltjában, akkor is esélyes, hogy a gyerekek számára is ősi ízélmények közé tartozik. A tejszaporító teák gyakori összetevője, de a hasfájós kisbabák közvetlenül is kaphatják teaként, mert ártalmatlan puffadásgátló.

    Alapvetően karakteres ízű gumós zöldség, a citrusfélékhez jól passzol, de ha hozzátáplálási időszakról van szó, a zöldborsóval is remek páros.

    dscf3650.jpg

    Zöldborsós édesköményleves kacsahússal

    Hozzávalók
    • Kb 50 dkg csontos kacsahús (farhát, szárnytő, de lehet comb is)
    • 1 édeskömény
    • 2 marék zöldborsó
    • leveszöldségek, petrezselyem vagy koriander igény szerint
    • fűszerek: szárított szerecsendióvirág és csillagánizs, esetleg kis citromlé

    Elkészítés:

    A csontos kacsahúst megmosom, a túl zsíros részeit levágom, és hideg vízben lassú tűzön felteszem főni a szerecsendióvirággal és csillagánizzsal.

    Az édesköményt megtisztítom, a torzsáját kivágom, és a zöldséget lemezeire bontva csíkokra vágom. Megtisztítom és felaprítom a leveszöldségeket is. Ha a hús megfőtt, kiveszem az alapléből, leszűröm a levet, vagy egyéb módon kihaszálom a fűszereket, és a puha húst apróra tépkedem.

    Az alaplében megfőzöm a leveszöldségeket, és amikor már a puhulás útjára léptek, hozzádobom a zöldborsót is, végül az édesköményt. A legkisebbeknek leturmixolhatjuk.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers