
Elsöprő ereje van a közösen készített ételnek. De mindig figyelmeztetnem kell magam, hogy türelmes legyek minden velejárójával, a befektetett plusz időtől kezdve odáig, hogy még a csempén is gyerek kéznyomok népszerűsítik a manufaktúránkat. Megéri.
Még ovis koromban jöttem rá a madártej szeánszaink alkalmával, hogy mennyire jó, ha az ember anyja türelmes. Amikor a tojássárgáját a cukorral a slow food jegyében elegyítettem, amíg csak tartott a Halász Jutka kazettám, nagy áldás, hogy senki nem siettetett. Próbálom én is ehhez tartani magam. Nem könnyű.
A gnocchi készítés egy rituálé, muszáj számítani arra, hogy nem én fogom gyúrni, de az összetevőire befolyásom van. Egész változatos tésztákat tudunk így összerakni: az édes változatokba batáta kerül, a sósak pedig lehetnek krumpli-zabliszt, vagy karfiol-rizsliszt, vagy sárgarápa-kölesliszt alapúak. Isteniek tudnak lenni a maguk ruganyos textúrájával. Van úgy, hogy messze rugaszkodunk attól, amit gnocchinak lehetne hívni, de van, amit mégis őriz annak hangulatából.

Bárhogy is szólítjuk, annyira szerethető, hogy eddig mindenféle szósszal működik. Most jöjjön a krumpli-zablisztes változat. Ezért is választottam most az egyébként legkevésbé népszerű spenótot, mert ezzel a körítéssel hátha több családban is átmegy a szűrőn.
Maga a gnocchi a 8. hónaptól kínálható (a szerecsendiót hagyjuk ki belőle ebben a korban). A spenótos szósz a 10. hónaptól, de spenót nélkül csak tökkel (és zöldfűszerekkel, mondjuk kaporral, vagy majorannával, borsikával) a 8. hónaptól.
Zabgnocchi tökös spenótszósszal
Hozzávalók 2 bő baba adaghoz:
Gnocchi:
- 15 dkg krumpli
- Kb. 10 dkg gluténmentes zabliszt (vagy GM zabpehely ledarálva)
- 1 tk zsír, vagy ghee, vagy olaj + 1 tk a pirításhoz
- csipet só és szerecsendió
Szósz:
- ½ főzőtök (a hasznos anyag kb 20 dkg legyen)
- 15 dkg spenót
- ½ zöldhagyma
- Zsíradék a dinszteléshez
- Fűszerek: 5 cm újhagyma, 1 kk majoranna, 1 tk borsikafű
Elkészítés:
A krumplit felkockázva megfőzöm, jól lecsöpögtetem, villával pépesre töröm. Hozzákeverem a zsiradékot, a zablisztet és a szerecsendiót. Pihentetem egy jó fél órát. Egy kevés zablisztet a vágódeszkára is szórok, hogy könnyebb legyen apró gombócokat formázni.
Forrásban lévő vízben, mint a klasszikus gombócokat, kifőzöm őket. Meglepően gyorsan megfőnek és feljönnek a víz tetejére.
A tököt megmosom, meghámozom – ha fontos, a magjától megfosztom-, és lereszelem. A spenótleveleket megmosom, leszárazom és apróra vágom.
A zöldhagymát apróra vágom, és magas falú serpenyőben megdínszelem. Rádobom a tököt, kicsivel később a spenótot is (és a fűszereket, ha már a kosztos életkora engedi), és kíméletesen összepárolom. A végén növényi tejszínnel lehet még lágyítani a szószt. Sűríteni szerintem nem fontos, a turmixolás viszont esztétikusabbá teszi.
Tálalás előtt a gombócokat zsiradékon megpirítom kicsit, és mehet rájuk a szósz.
Tipp
Akár krumplival, akár karfiollal készül, pimpelhetjü még zöldfűszerekkel a tésztát is. Például aprított petrezselyemmel vagy bazsalikommal. Még finonabbak lesznek a gombócok, ha miután megfőttek, apróra darált és pirított tökmagba forgatjuk, 11-12 hónapos kortól adható.