Együttérzek azzal, a Bálint nevű kisfiúval, akinek a gyümölcsjoghurt és a túrós édességek a kedvencei, de nemrég kiderült róla, hogy a tejfehérjére és laktózra is érzékeny. Ezek nélkül valóban nehéz olyan napokat átvészelni, amikor eltörik a homokszállító dömper, vagy telihold, szél, ár, apály, Jupiter-Mars szembenállás, vagy szimplán csak front van. Vannak azonban édességek, amelyek közelítenek a savanyított tejtermékek ízbeli jegyeihez, és az erdei gyümölcsök a segítségükre vannak abban, hogy le ne bukjanak. Ilyen például ez az egyszerű pohárdesszert is.
Erdei gyümölcsös tápiókakrém
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 25 dkg erdei gyümölcs mix
- 10 dkg kesudió
- 1-2 marék mazsola
- 35-40 gramm tápiókagyöngy
- 2-2,5 dl rizstej, vagy kókusztej
- vaníliaesszencia
Elkészítés:
A kesudiót egy éjszakára beáztatom, a mazsolát és a tápiókagyöngyöt pedig egy órára.
A tápiókagyöngyről leöntöm a felesleges vizet, rizstejben puhára főzöm, és ha levettem a tűzről, hozzákeverek némi vanília esszenciát. Amíg hűl, a kesudiót és mazsolát is leszűröm, és együtt krémesre leturmixolom. Végül az erdei gyümölcsöket pépesítem. Ha érzékenység miatt szükséges, át lehet passzírozni, hogy az apró magok ne kerüljenek a krémbe.
Végül minden hozzávaló finomságot összekeverek, és poharakba töltöm.