fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Cukkini bőségesenEgyéb kategória

  Nem mindegy a neve: mentás cukkinis quinoa kavargó

  zoldsegesquinoa_fin.jpg

  – Hova teszed azokat a fehér köles bogyókat?  

  – Ez quinoa. Összekeverem párolt zöldségekkel, mentával, bazsalikommal, és saláta lesz belőle. Mindjárt készen van.

  – De az így nem saláta, hanem kavargó.

  – Ja, értem. Egyébként hogy állsz most a salátával? Szereted?

  – Nem.

  – Miért?

  – Azért, mert nyers benne minden és ropog.

  – Ez nem lesz nyers.

  – Miért? Megrágta valamilyen kutya?

  – Egyelőre nem rágta meg senki,  remélem te fogod.

  Többektől hallottam már, hogy a quinoa csak azért ízlik nekik, mert tudják, hogy egészséges, amúgy olyan fura állaga van, és apró darabkák potyognak le róla. Az inkák ősi álgabonája magas fehérjetartalmú, komplex szénhidrát, jó kalcium és magnéziumforrás, és valóban fura állaga tud lenni, ha elkészítés előtt nem áztatjuk. A magokat kis mennyiségű szaponin réteg borítja (ebből az anyagból fertőtlenítőt, mosószert is készítenek), amelyet tanácsos lemosni róla. Az első, habos áztatóvízzel a quinoa kesernyés mellékízétől is meg tudunk szabadulni. Amúgy pont a szaponin miatt javasolják, hogy bár egészséges, ne legyen a mindennapok gabonája. Ez a veszély nem fenyeget, 4000 körül mozog az ára kilónként, viszont nagyon szórakoztató az apró, roppanós gyöngyökre harapni, ahogyan ezt kiskorúaktól hallottam. Én is pont ezért szeretem.

  Mentás cukkinis quinoa kavargó

  Hozzávalók 2 adaghoz:
  • 7-8 dkg quinoa
  • ½ cukkini (kb 10 dkg)
  • 10 dkg zöldborsó
  • Citromlé
  • Zöldfűszerek: bazsalikom, menta
  • Olívaolaj

  Elkészítés:

  A quinoát megmosom, és beáztatom, 1-2 órára. 

  A cukkinit megtisztítom, meghámozom, felkockázom, és serpenyőben sütöm, hogy ne essen szét. A quinoát felteszem főni, és a puhulás előtt hozzákeverem a borsót, hogy együtt puhuljanak meg. Ha kihűlt, beleforgatom a cukkinit, meglocsolom citromlével, olívaolajjal, és hozzátépkedem a zöldfűszereket.

  Tipp

  Ha túl pergős lenne, a zöldségek egy részének a lepürésítésével krémesítem.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers