fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Nincs egyszerűbb édesség: fügés mákhab

    dscf4350_fin.jpg

    A közelünkben lévő játszótéren terem egy fügebokor, és sok változatos színű, formájú és állagú vadgyümölcs, kimeríthetetlen labda és golyójátékok ihletője. A vackorteke, a vadmeggypétangue egyéni szabályokkal rendszerint talál követőt, de hódít a vadgyümölcsös tollas, és az egyszerű tobozfoci, haladóbb szakosztályoknak a rácsokon keresztül az úttestre kirúgva, az autók alá. Ősszel pedig a nagyobb parkokban jön a kismotoros gesztenyepóló-szezon bottal terelve. Nade várj csak, mit találtál? Azt el ne dobd, mert az egy érett füge!

    Vigyük csak oda a csaphoz, mossuk meg! Tartsd a víz alá, jó, de egy kicsit messzebb állj a víztől, mert már ázik a szandálod. Megkóstolod? Ugye, milyen édes? A héja nem ízlik? Csak belül? Jó. Keresünk a bokron még, hátha van ott másik érett füge is?

    Az itthon is termő adriai változat játékos fajta, nem egyszerre érik be, és ha éretlenül lecsipkedjük, akkor hiába napozik még tovább a teraszon, nem lesz olyan finom, édes, mintha a bokron megvártuk volna az idejét. Ha a gyümölcs még nem puha, és a szár tejszerű anyagot ereszt, akkor nem érett teljesen. A füge vértisztító hatású, B-vitaminban gazdag, és csontképzésben elöljáró kalciumban is. Szezonon kívül érdemes az aszalt változatot (nem a nálunk fellelhető fajtát aszalják, hanem a mediterrán vidékeken termő szmirnait) beszerezni, de az apró magvak miatt csak 16-18 hónapos kor körül ajánlott bevezetni.  A most következő desszert tejtermék nélkül is kalciumbomba, mert a mák is hozzáteszi a maga adagját. Szimpla pohárkrémként, és piskótákhoz süteménykrémként is működik.

    Fügés mákhab

    Hozzávalók 2 bő adaghoz:
    • 2-3 db füge
    • 1-2 db aszalt füge
    • 4-5 evőkanál darált mák
    • 1 doboz habbá verhető kókusztejszín
    • Egy kis fahéj

    Elkészítés:

    A kókusztejszínt behűtöm (ha Cocomast használok, 15 percre a fagyasztóba teszem).

    Az aszalt fügét felaprítom, a mákot egy kis vízzel és fahéjjal felfőzöm, és levéve a tűzről, melegen hozzáadom az aprított aszalt fügét.

    A fügéket villával összenyomom – kosztos kérésre héj nélkül- és hozzákeverem a kihűlt mákkrémhez.

    A kókusztejszínt kemény habbá verem. (Szafi Fitt kókuszkrémmel a művelet megspórolható, mert eleve annyira sűrű, csak egy doboz nem elég belőle ehhez az édességhez. A többi fajta viszont tapasztalataim szerint nem áll össze kemény habbá). Végül óvatosan beleforgatom a mákkrémet.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers