fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Egyéb kategória

    Elronthatatlan: gyümölcsös ropogós nyers brownie

    gyümölcsös ropogós nyers brownie

    Lehetnek a gyémántok a legjobb barátaink, de amikor szülők leszünk, a folttisztító még őszintébb, odaadóbb baráttá válik. A kapcsolatot a hozzátáplálás kezdetétől fogva a szelídebb alma, körte, barack alapozza meg, utána jöhet a sütőtök és a narancsszínű társak, a kihagyhatatlan cékla, majd az aprómagvas gyümölcsök bevezetésével elmélyül a viszony az áfonyának, szedernek köszönhetően. A legfontosabb szintlépés pedig a csokoládé, amit élénkítő hatása miatt egy ideig még talán lehet eltereléssel késleltetni, karobos, cikóriakávés kísérletekkel. Aztán már csak egyet tehetünk: saját készítésű, feketecsokis desszerteket fejleszteni, hogy a valódi csoki legyen az alapértelmezett, ne a cukros, adalékos változatok. Egy összekent gyereknél pedig csak egy jobbat tudok: ha megosztja veled a csokiját.

    A következő desszert türelemre és önfegyelemre tanít. Nem mintha a gyerekvállalás önmagában ne tenné lehetővé ezt nap mint nap gyakorolni. Hosszan kell pihentetni, nem felfalni idő előtt. Elkészíteni egyébként nagyon egyszerű, és elronthatatlan. Két összetevőn múlik, hogy finom lesz, vagy zokognivalóan finom: csokoládén és a datolyán. Az előbbiből minőségi, cukormenteset, az utóbbiból napon szárított iránit választok, ha tudok, amit áztatni sem kell.

    Gyümölcsös ropogós nyers brownie

    Hozzávalók (kb 14×14-es doboznyi adaghoz):
    • 1 tábla minőségi feketecsoki
    • 10 dkg kókuszliszt, vagy reszelék finommá őrölve
    • 10 dkg olajos mag (törökmogyoró, kesudió, dió, vagy mandula, vagy akár vegyesen)
    • 1 marék aszalt datolya
    • 1 marék gyümölcs (lehet áfonya, körte, málna, cseresznye, sárgabarack, szilva)
    • Néhány evőkanál kókusztejszín
    • Opcionális fűszerek: fahéj, vagy narancshéj, esetleg levendula

    Elkészítés:

    A magokat kétféleképp készíthetem elő, attól függően, hogy a krémesebb, lágyabb, vagy inkább a masszívabb és ropogósabb állag a cél. Az első esetben az olajos magok nagy részét egy napra beáztatom, majd az áztatóvizet leöntve krémesre darálom. A magok másik felét megpirítom (ha törökmogyoró is van a csapatban, akkor még melegen, konyharuhába tekerve lesodrom róla a héját), majd késsel felaprítom.

    A gyorsabb verzióban a magokat megpirítom, utána nagy részüket ledarálom, kisebb részüket késsel aprítom.

    Az aszalt datolyát ledarálom, és hozzákeverem a krémessé őrölt magokhoz.

    A csokit vízgőz fölött felolvasztom, a masszához keverem, lágyítom egy kis kókusztejszínnel, fűszerezem, ha kell, és hozzáadom a kókuszlisztet.

    Előkészítem a gyümölcsöket. Ha nagyobb szeműek, akkor apróra vágom, és a végén, óvatosan keverem hozzá a kókuszlisztes, csokis műhöz.

    Műanyagdobozt készítek elő, kibélelem műanyagfóliával, beletöltöm, és elegyengetem a masszát. Legalább 5 órát állni hagyom a hűtőben.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers