fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Főzés tippek Hozzátáplálás Mindenmentes Négyévszakos Tudatos táplálkozásVitamindús

    Hozzátáplálás: 5 érv az olaj mellett + 1 öntet babaételekhez

    olive-oil-and-baby-carrots.jpg

    Az első olajjal kapcsolatos emlékemhez óvodás koromig kell visszautaznom a bolgár tengerpartra, a Malév Budapest-Burgasz járatával. A társaságunk gyerektagjaival egy helyi folklór esten fedeztük fel az olajos üveget, és kiborítva a salátástálba, kézzel és kenyérrel tunkoltuk számolatlanul. A kínálat más ételeinek, így például a sopszka salátának  akkor még nem láttuk sok értelmét. Korábbról is ismernem kellett már az olajat, mert nem újkeletű az ajánlás a babák ételét dúsító zsiradékokról, csak az elérhető zsír és olajfajták bővültek azóta jelentősen. Néhány fajtára külön kitérek, és egy saját, bevált baba vinaigrette-re is, ami még plusz ízt is ad az ételeknek.

    A gyorsolvasóknak íme röviden az 5 érv az olaj mellett:  

    • A hozzátáplálás kezdetén, a szilárd ételek némelyike szorulást okozhat: ezen segít egy kis olaj
    • Egyes fajták remek, növényi omega-3 zsírsav források, ami többek közt az agy fejlődéséhez fontos
    • Az olaj a zsírban oldódó vitaminokat, mint például a D-vitamint segíti hasznosítani
    • Gazdagabbá teszi az ízeket
    • Tartalmasabbá, táplálóbbá teszi az ételt

    És íme a hosszabb verzió

    Olajfan lévén nagy lelkesen kóstoltattam a különböző fajtájú és ízvilágú olajokat főzelékekkel, gyümölcsökkel a hozzátáplálás kezdetétől. Már csak azért is, mert nagy segítség volt a szorulásra hajlamosító zöldségek és gyümölcsök (főleg sárgarépa és alma) mellett. A bevezetés idejét általában 7-8 hónapos korra szokták tenni az ajánlások a nagy átlagra vonatkozólag. Vagyis amikor az anyetej, vagy tápszer mellett kiegészítő táplálásra is szükség van, de van úgy, hogy azt már korábban el kell kezdeni, és van, hogy a baba 7-8 hónaposan még nem tart a szilárd ételeknél. Ugyanúgy az adott fajták megismertetésének az idejére sincs egzakt ajánlás.

    Két dolgot érdemes figyelembe venni, mint azt Schmidt Judit dietetikus a blognak elmondta: az egyik, hogy ha a családban előfordul intolerancia, illetve allergia például mogyoróra, szójára, vagy búzára, akkor az adott olajokat mellőzzük, amíg nem bizonyosodunk meg róla, hogy tolerálja-e a szevezete, és hogy az allergén jellegük miatt a magolajakat is inkább tegyük egyéves kor utánra, amikor a magok bevezetése biztonságos.

    Zsír legyen vagy olaj? 

    A zsiradék hozzáadása a babaételekhez azért sem csupán úri hóbort, mert a fogások zsíroldékony vitaminjait (A, D, E, K) segít hasznosítani, és segítségével a D-vitamin jobban beépül. A  kérdésemre, hogy a zsír vagy az olaj jobb-e a babáknak a hozzátáplálási korban, a dietetikus elmondta, mindkettő jó választás, tápértékben hasonló, a zsírban oldódó vitaminok felszívódását mindkettő segíti, viszont az omega-3 zsírsav tartalmuk miatt az olajok a hasznosabbak akkor, amikor a klasszikus forrást, a halakat még nem adjuk. Véleménye szerint az ” szív- és érrendszeri prevenció” miatt módjával használjunk állati zsiradékokat, érdemes inkább váltogatni az olajokat és zsírokat, és inkább az olajok legyenek többségben.

    Kezdő olajnak nálunk a kukoricacsíraolaj vált be. Édeskés íze és esszenciális zsírsavai miatt is jolly joker. Nagy különbség van az egyes fajták között, van, amelyiknek mogyorós az íze. Megvolt a hidegen sajtolt repceolaj is, ami karotint és klorofillt is tartalmaz, aztán jött a kókuszolaj. Ebből is létezik hidegen sajtolt, extra szűz változat és a jobban elterjedt, szobahőmérsékleten szilárd fajta, amely sütéshez, főzéshez is szuper. Az olívaolajok egy darabig a várólistán maradtak, mert kesernyés ízük miatt nem voltak népszerűek kezdetben. Most is, ha valami különleges fajtát vetek be, amiről egy igazi olajsznob savakban és lecsengésekben beszélne, rögtön megkapom, hogy csípős.

    Mit tud a szőlőmagolaj, mit tud a mák? 

    Be kell, hogy valljam, az ajánlás dacára egyéves kor előtt is adtam időnként szőlőmagolajat és tökmagolajat. Az utóbbit azért, mert annyira finom sütőtökkel és batátával, gazdagítja a cékla, répa, pasztinák, zeller ízét, és almával, körtével is működik. A terhesség alatt egyébként azért is javasolják, mert F-vitamint, vagyis esszenciális zsírsavat tartalmaz, ami a magzati idegrendszer fejlődéséhez járul hozzá. A szőlőmagolaj nem annyira ízfokozó hatású, viszont néhány éve volt egy jelentős szőlőmag optimizmus, amikor is a fiatalító bioflavonoidok áldásos hatását nyomták ezerrel, és mindazok, akik a borvidékeken szépre akarták inni magukat, a bőrüket már külsőleg is kezeltethették szőlőmagolajos pakolásokkal.

    Az egyéves kor után ajánlott olajok közül a lenmagolaj különösen értékes a magas omega-3 zsírsavtartalma miatt, az agy fejlődéséhez is hozzájárul, a mandula és dióolaj hasonlókat tud, csak keményen megkérik az árukat,  és ott a mákolaj, amelyet kalcium pótlásra is szokták javasolni a csontok erősítéséért. A dietetikus szerint ha ezért vennénk, akkor jobb hatást érhetünk el magával a mákkal, vagy szezámmaggal – az első éven túl, és fontos, hogy darálva – mint a növényből kisajtolt olajjal, már csak azért is, mert teljes vitaminkészletükből az olaj csupán a zsíroldékonyakat tartalmazza, így az ásványi anyagok közé tartozó kalciumot nem igazán.

    Egyszeri mennyiségnek a védőnök 200 mg babaételhez szoktak 1 teáskanálnyit javasolni, de talán a legjobb érzésre adni. A fajták közti választást leegyszerűsítik a kifejezetten babák számára készített, bio olajkeverék, mint például a Byodo, vagy a Holle. Ez utóbbinak a különlegessége, hogy kendermagolajat is tartalmaz.

    vinaigrette_fin.jpg

    Jól bevált baba vinaigrette  

    És ha már mi szeretjük a salátaönteteket, a kosztosok is hadd részesüljenek belőle a koruknak megfelelően. Az alábbi, nagyon egyszerű, és a 8. hónaptól adható baba vinaigrette nagy kedvenc nálunk például cukkinis,  padlizsános ételekhez, zöldségkeverékekhez, gabonás salátákhoz, mint például ez a mentás zöldborsós quinoa saláta, de főzelékekhez is passzol.

    Hozzávalók:

    • 1 kisebb, édes alma
    • 4-5 evőkanál semlegesebb ízű, hidegen sajtolt olaj
    • Facsart citromlé érzésre
    • Egy kis ág tárkony, szárított babérlevél

    Elkészítés:

    Az almát meghámozom, felkockázom, és nagyjából egy deci vízben felteszem főni babérlevéllel és tárkonnyal. Tovább főzöm, mintha kompótot készítenék, mert a cél, hogy a víz felvegye az alma és a fűszerek ízét. Ha elkészült, leszűröm, és a levet hagyom kihűlni.

    Az olajhoz fogok az almaléből önteni, de a kis mennyiség miatt nem annyira praktikus habverővel keverni a két, nehezen elegyedő komponenst, inkább egy kis befőttesüvegben rázom össze, végül meglocsolom egy kis citromlével.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers