fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Cukormentes Édesség Egészséges nass Falatkás hozzátáplálás (BLW) Mindenmentes Négyévszakos Szoptatás barát Várandós barátVegán

    Karobos gyümölcsös banánmisu

    banánmisu

    Jót nevettem, amikor a családomtól először hallottam, hogy homeopátiás desszerteket fejlesztgetek. Van benne valami, mert az édességek információit tartalmazzák ezek a készítmények – ez esetben nem rázva, hanem habverővel keverve – de olyan hatóanyagokat nem, mint például cukor, tejszín, tojás, búzaliszt. Nagyon jól esik, hogy a környezetemben élő gyerekek, akik még nincsenek hagyományos édességekhez szokva, vagy érzékenyek valemely allergénre, szeretik ezeket a kísérleteimet, de szeretem a szüleikkel is megkóstoltatni. Mindig izgulok, hogy nekik egyszerű és snassz lesz, túl kevéssé édes, és diplomatikusan mosolyognak majd, hogy de legalább egészséges.

    Ez a pohárkrém viszont működik több generációnál is, pedig egyszerű, mint egy kacsakő, hiszen kezdő desszert egy év alatti kosztosoknak.

    Az első születésnap minden szempontból speciális. Amiatt is, mert addigra még nem biztos, hogy minden alapanyagot be tudtunk, vagy be akartunk vezetni, ami egy ünnephez passzoló édességhez kell. Anno, a kislányom első szülinapjára egy minden szempontból ártatlan, tej és tojásmentes kölespités gesztenyetortát készítettem aszalt gyümölcsökkel édesítve, de amióta ezt a banános édességet többeken is leteszteltem, merem ajánlani születésnapra is annak ellenére, hogy nem tortaformátum.A gyümölcsökkel minden szezonban jól működik. A legjobb persze nyáron meggyel, vagy másfél éves kor után málnával, eperrel, vagy áfonyával, de szereti a mandarint, a puhább és zamatosabb körtét, sőt, a sült sütőtökból gyúrt gombócokat is.

    Még felnőttre is veszélyes: karobos gyümölcsös banánmisu

    Hozzávalók 3-4 adaghoz:
    • 2 db banán
    • 10-12 dkg kókuszliszt, vagy kókuszreszelék finomabbra darálva
    • 1-2 ek kókuszolaj
    • 1 maréknyi gyümölcs
    • 1-2 tk karob egy kevés szűrt, forró vízben feloldva
    • 1 kis doboz cocomas kókusztejszín
    • Opcionális: fahéj, vagy még egy kis karob díszítésnek

    Elkészítés: 

    A cocomast fél órára mélyhűtőbe teszem, a sütőt 180 Celsius fokra melegítem.

    Az egyik banánt és a kókuszlisztet kókuszolaj hozzáadásával, kézzel összegyúrom. Egy sütőlapon kilapogatom, és 10 perc alatt megsütöm.

    Amíg hűl, előkészítem a gyümölcsöket, és a másik banánt villával összenyomkodom, majd habverővel krémesre keverem.

    Ha kihűlt a banános tészta, csíkokra vágom, és egy  mélyebb süteményestál aljára rendezgetem, vagy poharakba porciózom. Meglocsolom egy kis karobitallal.

    A cocomast egy keverőtálban habverővel kemény habbá verem, és óvatosan hozzákeverem a krémes banánpürét.

    Visszatérek a tálhoz, és folytatom a gyümölcsök lerakásával, esetleg egy kis fahéj szórásával. Néhány szemet félre lehet tenni díszítésnek. Végül a kókuszhabot halmozom az édességre. Pár órát pihenhet a hűtőben, majd megszórom még egy kis karobbal.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers