fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Családnak Cukormentes Ebéd Gluténmentes Hozzátáplálás Immuntámogató Őszi recept Tejmentes Téli receptTojásmentes

    Klasszikusok egészségesebben: vadas baba- és családi verzióban

    Klasszikusok egészségesebben: vadas baba- és családi verzióban

    Valamikori vadasélményeim szélsőségek közt cikáznak. A reszelt répadarabokkal és kisebb-nagyobb lisztes csomókkal gazdagított menzai változat szárazra sült marhahússal, és spagettivel ugyanúgy megvan, mint a tejfölösen krémes, sült csontos barnamártás vadhússal és zsemlegombóccal körítve, amiről inkább lehetne ábrándozni őszi hajnalokon a vadászlesen. Ez, a mostani a verzió egy könnyebb, nem túl ambíciózus reform irány, amelyben a fogás édességet a sütőben karamelizálódott zöldségek adják, és egyszerűségénél fogva könnyen kialakítható belőle a babaverzió is.

    A zöldségek ideális arányáról egy interjújában Varjú Viktor séf úgy nyilatkozott, a sárgarépa, fehérrépa és zeller  3:2:1 arányban adja ki a legjobban. Ezt tekintettem irányelvnek, a húsválasztásnál a marhahús előnyt élvez, és a laza szerkezet. Fartőből, stefániából puha lesz, de talán a legjobb a marhapofa, ha épp kapható a piacon, és nem csaptak le rá előttünk az éttermek.

    Néhány gyerekbarát trükk: szemes bors helyett borókabogyó, mustár helyett citrom és almaecet. A köret pedig szimplán polenta, ami könnyebb, és rostban gazdagabb, mint a vadas régi cimborája, a zsemlegombóc.

    Vadas baba- és családi verzióban

    Hozzávalók: 4 személyre (incl babavadas)
    • Kb 80 dkg marhapofa
    • 3 fej vöröshagyma
    • 5 sárgarépa
    • 4 fehérrépa
    • ½, vagy 1 kisebb  zeller
    • Pirításhoz zsiradék
    • Fűszerek:
      • citrom,
      • almaecet,
      • só,
      • babérlevél,
      • borókabogyó,
      • kakukkfű
    • Krémesítésre tejföl, vagy rizstejszín igény szerint
    • 10 dkg kukoricadara
    • Víz, pici só

    Elkészítés:

    A marhahúst tisztítom, hártyázom, ha olyan, és falatnyi darabokra vágom. Serpenyőben nagy lángon, pici zsiradékon körbepirítom, 1-2 kocka húst félreteszek a babaverzióhoz, a többit átteszem egy fazékba, felengedem vízzel. A pirítás után maradt finomságokat is kiöblítem és a fazékba öntöm. Azért ezen a ponton válik ketté a húskészítés, mert a családi verzióban az alaplevet már az elején sózni kell, a baba alaplevébe meg inkább ne kerüljön só.

    A babaverzióhoz egy kicsi fazékba a hús melllé babérlevél és egy egész borókabogyó kerül, a nagy fazékba több babért, egy kis kakukkfüvet, és 8-10 borókát is tehetünk, az utóbbit érdemes a kés lapjával összezúzni kicsit.

    A zöldségeket megtisztítom, előkészítek egy tepsit, sütőpapírral bélelem és 190-200 fokra kapcsolom a sütőt.

    A legkisebb vöröshagymát és legkisebb fehérrépát az alapléhez dobom, velük együtt a hús órákon át puhulhat.

    A többi zöldséget a sütéshez készítem elő. A vöröshagymákat félbe vágom, a gyökereket nem túl apróra darabolom, és nagyjából fél óra alatt együtt megsütöm.

    Amikor a hús megpuhult, kiveszem a főzőlevéből, és leszűröm a levet.

    A babaverziónál itt eldönthetem, a húst is leturmixolom-e, vagy kiveszem és majd a végén darabolom, vagy tépkedem a mártáshoz. A sült zöldségekből vegyesen néhány kockát az alapléhez adok, valamennyi sült vöröshagyma is mehet hozzá a belsőbb, puha rétegekből, és botmixerrel pépesítem. Még pár csepp citromot kaphat, de plusz krémesítést nem igényel.

    A felnőtt verzióban a leszűrt alapléhez adom a maradék sült zöldségeket, és botmixerrel pépesítem. Citrommal, almaecettel beállítom az ízeket és hozzákeverek egy kevéske tejfölt vagy rizstejszínt.

    A kukoricadarát nagyjából háromszoros vízben megfőzöm. Habverővel hosszan kevergetem, hogy ne tapadjon le. Puhulás közben folyamatos törődést igényel, mert puttyog, pöfög, szuszog.

    Tipp

    Ha maradt egy kis fölösleges alaplé, a polentát abban is meg lehet főzni.

    Ha gyerekbarát mintákat szeretnék, akkor a polentát melegen egy kis vízzel átöblített sütikiszúró formákba töltöm, és hagyom kihűlni, mielőtt kivenném a formákból.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers