fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Cukormentes Egészséges nass Egyéb kategória Gombócból is sok Mindenmentes Négyévszakos Partifalatok Szoptatás barát Turbó falatok otthon tanuláshoz Várandós barátVegán

    Buli rizsgolyók háromféle ízben

    rizsgolyo_fin.jpg

    Nemsoká farsang lesz az óvodában, és azon kaptam magam, hogy időnként kisebb amplitúdójú nosztalgiahullámok törnek rám. Hogy például mennyire vártam a csörögefánkot, amelynek sütése nagymamai kiváltság volt a hagyományos gasztrogender szerint, ahogyan a halászlé az apák dolga. Hogy mennyire boldog voltam a háztartási Hófehérke jelmezemben, csak az a játékboltos fekete poliészter paróka nem érte meg a tavaszt sajnos, és hogy mennyire menő volt Eszti, hogy sült krumplinak öltözött, és gondolva éhező csoporttársaira, hozott is magával kóstolót.

    Jelenlegi, szűk világképemben újra lelkesítő dolog az ovis farsangra készülni, jelmezt tákolni, és a batyus bulira érkezett szülői felajánlásokhoz, a házi lekvárhegyekhez és fánk verziókhoz csatlakozva küldeni még egy kis édességet. Olyat persze, ami a lelkemmel összefér, tehát például cukormentes, valódi tápanyagot.

    rizsgolyo2_fin.jpg

    További előnye, hogy egyszeri készítéssel több ízesítést is lehet variálni, és mint minden, gyúrható, gombócolható ételt, ezt is együtt lehet készíteni a kosztossal. A hátránya az, hogy a több edény miatt mosogatás igényes. A három verzió: kakaós-szezámos, céklás-diós, zabos-mákos.

    A magok miatt 11-12 hónapos kortól kínálható mindhárom változat.

    rizsgolyók háromféle ízben

    Hozzávalók:

    Az alaphoz:

    • 20 dkg kerek szemű rizs (rizottó rizs, pl arborio az ideális)
    • 5 deci rizstej
    • 15-20 db aszalt datolya
    • 2 nagy, érett banán
    • 1 kezeletlen citrom
    • 1-2 marék mazsola (opcionális)
    • Fűszerek: 1 rúd fahéj, 1 tk vaníliaesszencia

     

    Az ízesítéshez:

    • 1: 80 gramm finomra őrült szezámmag, és 3-4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
    • 2: 60 gramm sült cékla, és 50 gramm dió (egy része lehet darabos is)
    • 3: 40 gramm finomra őrölt zabpehely, 50 gramm mák

    Elkészítés:

    Ha akad egy kis maradék sült cékla, az a legjobb. Ha nincs, és nem szeretném ilyen pici zöldség miatt beizzítani a sütőt, akkor párolni is lehet.

    A rizst a fahéjrudat hozzádobva megfőzöm. A rizstejből annyit használok fel, amennyi ahhoz kell, hogy a rizs megpuhuljon, de ne legyen híg massza.

    A datolyákat kimagozom, és késsel aprítom, vagy robotgépben krémesre turmixolom. banánokat villával összenyomkodom. Ha a rizs kezelhetően langyos lesz, a vaníliaesszencia hozzáadásával összekeverem az alapot, és három részre választom.

    Az egyik harmadot, amelyikből a szezámos verzió lesz, békén hagyom. A másik két harmadhoz adom a mazsolát, és a kezeletlen citrom héját.

    1: A legegyszerűbb verzió: egy mély tányérba félreteszek annyi szezámőrleményt, amennyiben a golyókat meg lehet forgatni, és a többit a kakaóporral a masszához keverem, és diónyi gombócokat formázok. Ha nagyon szorgalmas vagyok, a félretett szezámmagot serpenyőben megpirítom, mielőbb a golyókat beleforgatnám.

    2: A darált dióból forgatásra félreteszek. A céklát lepürésítem, és a citromhéjjal és mazsolával tuningolt masszához kevesem a maradék dióval együtt. Ha vannak benne dió darabok, az még jobb. Készülhetnek a gombócok. A forgatós diót is meg lehet pirítani.

    3: Az őrölt zabpelyhet viszont fontos megpirítani, akár az egészet. Utána félreteszem a forgatós mennyiséget. A többit a mákkal együtt a citromhéjas-mazsolás masszához keverem. Gombócolok, forgatok.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers