fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Családnak Ebéd Falatkás hozzátáplálás (BLW) Immuntámogató IR-barát Liba, kacsa, november Mindenmentes Téli recept VacsoraVárandós barát

    Kacsamell téli csicseriraguval – családi+baba

    batatakelbimbo2_fin.jpg

    Nincs is jobb, mint egy építőkockák szervezettségével összeállított tányért szabadon szétrollkodni. Mindkét kosztosnál a 10. hónap környékén jött el az idő, amikor az egy komponensből álló ételek kezdtek unalmassá válni, és ha a saját tányérján nem egy Bosch festményt idézően színes kompozíciót látott, ahol szabadon szétkaphatott, akkor elkezdett terjeszkedni a többiek étele felé. És persze a nagyobb testvér kajája a legnemesebb vad, tehát ha őt sikerül rávenni mondjuk arra, hogy például kelmbimbót egyen, akkor az amúgy megosztó zöldség békés bevezetése a kicsinél meg is oldódott. Ez az étel több szempontból win-win.

    Win win, mert élénk színei, többféle textúrája van, kézzel ehető, és olyan komponensekből áll, mint a könnyen elkészíthető, különösebb fűszerezés nélkül is jó kacsamell, ásványi anyagokban, B-vitaminban és antioxidánsban gazdag csicseriborsó, a minden formájában szerethető batáta, és a kelbimbó, amelyben állítólag tündérek élnek.

    Szűk körben már tapasztaltam, hogy bizonyos zöldségek párolva nem annyira sikeresek, mint  a sütőben sült változataik. Unokahúgom a karfiollal van így, levesben például büdösnek tartja, de a grillezett változatot, főleg sok, pirított morzsával szereti. Kislányom a sárgarépával és a kelbimbóval van így. Érdemes ennek a fogásnak megadni a lehetőséget, hogy a kelbimbó is hozzátegye, amit tud.

    Az egész ételnek három trükkje van: az egyik, hogy a kelbimbó olívaolajal meglocsolva, esetleg egy kis fokhagymával együtt a sütőben sül, a másik, hogy a kacsamellet nem szükséges pácolni, és fűszerezni sem sütés előtt, utána lehet megkenegetni a kisült zsírjába aprított fűszerekkel, de még az sem feltétlenül fontos. A csirke elkészítésének egyszerűségével vetekszik, de magasabb beltartalmi értékű hús.

    A harmadik pedig a csicseriborsó, aminek bevezetését nehezebb emészthetősége miatt egyéves kortól ajánlják, de az Ötelemes étrend oldalán van egy nagyon jó kis összefoglaló arról, hogyan főzzük a hüvelyeseket ahhoz, hogy ne legyenek puffasztóak. Eszerint elkészítve nálunk a 10. Hónap végén kóstoltatva semmi gondot nem okozott.

    batatakelbimbo_fin.jpg

    Kacsamell téli csicseriraguval, családi+baba

    Hozzávalók: 4 adag (incl. babának is)
    • 2 nagyobb, bőrös kacsamell
    • 15 dkg csicseriborsó
    • 50-60 dkg kelbimbó
    • 1 nagy batáta
    • 1 doboz darabolt paradicsom
    • 1 vöröshagyma
    • 2-3 fokhagyma
    • Olívaolaj
    • Kisebb darab zöldhagyma a babaverzióhoz
    • Fűszerek: egy kevés koriander, garam masala, görög szénapor
    • A csicseriborsó főzéséhez: babérlevél, pár szelet friss gyömbér, esetleg kömény
    • A kacsához opcionálisan kakukkfű, borsikafű, vagy zsálya, esetleg menta

    Elkészítés:

    A csicseriborsót egy nappal korábban megmosom, beáztatom. Háromszor öntöm le róla a vizet, amikor arra járok (az Ötelemes javaslata szerint az 5., 8., 12. Órában).

    A kacsamellet megtisztítom, ha szükséges, a maradék toklászokat kiműtöm, a fölösleges zsírt levagdosom, és átlósan beirdalom.

    A sütőt 160 fokra kapcsolom, és előkészítek egy sütőtálcát a zöldségeknek, és a húsnak egy serpenyőt, illetve tepsit.

    A csicseriborsót felteszem főni az emésztést segítő fűszerekkel. Fedő nélkül rotyogtatom, és forrás közben a habot lekanalazom róla. Ha megfőtt, jól leöblítem, és a babaverzióhoz félreteszek nagyjából 2 evőkanálnyi mennyiséget.

    Előveszek egy serpenyőt, és pici zsiradékon megpirítom a kacsamellet. A kisült zsírjából leveszek, ha túl sok, és a bőrös felével felfelé a sütőbe teszem sülni. A hús nagyságától, minőségétől függ a sütési idő, de 25-30 perc általában kelleni szokott. Ha a teteje már pirosodik, ki lehet venni.

    A serpenyőből átemelem egy tálra. A pihentetés fontos, ilyenkor a nedvei visszahúzódnak, és szaftos marad. A kisült zsírjához, ha már langyos, lehet tépkedni egy kis zöldfűszert, és meglocsolni vele a húst.

    A sütőt 190 fokra állítom.

    A batáta héját jól megsikálom, a zöldséget ujjnyi vastag szeletekre vágom.

    A kelbimbót megmosom, és ha kell, kicsit lemetszem a torzsáját. Keverőtálban olívaolajjal meglocsolom, korianderporral átforgatom, és közéjük keverek két tisztított, szeletekre vágott fokhagymát.

    A sütőtálcára rendezgetem a batátát és kelbimbót, és 20 percig sütöm. Ha a batáta megpuhult, kiveszem, és a kelmbimbó kaphat még egy kis grillt a végén. A zöldségekből is félreteszek néhány darabot a babának. A batátát lehet kockázni, de maradhat szeletekben is.

    Megpucolom és aprítom a vöröshagymát, fokhagymát. Abban a serpenyőben, amelyikben a kacsát pirítottam/sütöttem, egy kis kacsazsíron dínsztelem a hagymát, hozzádobom a fokhagymát, és mielőtt a zöldségeket beleforgatnám, korianderrel, görög szénával és garam masalával fűszerezem.

    A paradicsomkonzervből egy picit félreteszek a babaverzióhoz, a többit fűszeres hagymába forgatom, majd a többi zöldséget is hozzákeverem.

    A kacsamelleket szeletelem, és a zöldköret mellé tálalom. A köretet egy kis kacsaszafttal meglocsolom.

    Ha a kacsa felnőttesen rozé lett, akkor a babaverziót még egy picit lehet át lehet sütni egy kisebb serpenyőben. Utána kiveszem, apróra vágom, ha szükséges. Pici kacsazsíron zöldhagymát fonnyasztok, a paradicsommal összerottyantom, és hozzákeverem a félretett zöldségeket. A csicseriborsót a végén lehet pürésíteni, ha úgy könnyebb enni.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers