fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Tudatos táplálkozás

    Egyszerűbb lesz bio szürkemarhát tartani – de mit tud a bio hús?

    Van otthon pár szürkemarhám, szólj, ha kérsz húst! – mondogatta néhány éve a reflexológusom kezelés közben, én meg udvariasan mosolyogtam, és jól nem szóltam. Előítéleteim voltak, mert azelőtt csak pörköltként kóstoltam, és amúgy sem jó érzés, ha nemes állatok pörköltként végzik, de az a fajta hús még makacs, és szíjas is volt. Aztán jött Kerekes Sándor séf szürkemarha szakácskönyve és még néhány kóstoló, és kezdtem nyitni. Most pedig lelkesítő volt arról hallani, hogy ezentúl egyszerűbben lehet bio a magyar szürkemarha, és megtudni azt is, milyen kalandos története van annak, hogy ez az állat egyáltalán túlélte a szocializmust.

    Március elején a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete (MSZTE) stratégiai együttműködést kötött a Magyar Biokultúra Szövetséggel és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-vel, hogy a hazai tenyésztők minél tisztább körülmények között lehessenek ökológiai gazdálkodók. Csökkentik a szükségtelen anyagi és adminisztrációs terheiket, hogy többen vállalkozzanak bio állattartásra.

    Minden összefogás jó hír, főleg itthon, az összefogási hajlandóság gyakorló kamaszéveibenl  de mielőtt az erről szóló tájékoztatóba az MSZTE sajtótájékoztatóján belehallgattam volna, átlapoztam az öko gazdálkodók kézikönyvét (lényegében a Biokontroll itt összefoglalt szabályainak másik változatát), hogy egyáltalán milyen tényezőkből áll az ökológiai állattartás:

    Szeresd a jószágot!

    “A jószágot szeretni alapvetően fontos” – foglalja össze a blognak röviden Baracskai Lajos az MSZTE elnöke. És íme a továbbiak leegyszerűsítve:

    • Az állatok ökológiai takarmányt kapnak, amelynek meghatározott része kell, hogy saját gazdaságból származzon
    • Meghatározott istállókban, a térigény mellett a világítási és szellőzési lehetőséget biztosítva kell, hogy éljenek (világítási program esetén megadott pihenőidőt kell adni az állatoknak)
    • Növekedésserkentőket, termelésfokozó szereket, hormonokat nem kaphatnak
    • A szopós állatok természetes tejet kapnak a fajtájuk szerint meghatározott ideig
    • Gondot kell fordítani a betegségek megelőzésére, ezt az érdeket szolgálja többek közt az is, hogy az igényeiknek megfelelően, a higiéniéra igényesen tartják őket
    • Betegségek esetén előnyt élveznek a természetes gyógymódok, ha pedig gyógyszert kell, hogy kapjon az állat, arra is vonatkozik néhány szabály
    • Az állatok csonkítása, megjelölése engedélyhez kötött, és fő szempont, hogy ne okozzanak nekik szenvedést
    • A gazdaságban élő állatok sűrűségére nem konkrét számok vonatkoznak, hanem az általuk termelt trágya nitrogén-tartalma a mérvadó. Ennek van egy meghatározott maximuma, amelyet a gazdák nem léphetnek túl
    • Termékenyítésük a lehető legtermészetesebb legyen, az inszemináció belefér, a klónozás nem
    • Az állatok szállítása, vágása kíméletesen kell, hogy történjen
    • A szürkemarha specifikus tartási igényei pedig a következők:
    • Külterjes tartásban él, az év háromnegyed részében legeltetik
    • Nyáron a szabadban legel, télen pedig a nyárról elraktározott réti szénán tengődik
    • A gulyások a szakaszos legeltetéssel biztosítják, hogy az állatok élelemhez jussanak, és hogy a növényzet is meg tudjon újulni.

    Az egyesület elnöke egyébként az elsők között volt, akik ökológiai állattartásra álltak át évtizedekkel ezelőtt, és hogy miért, arra nagyon rövid választ adott: “a szükség vitt rá”. Az extenzív, vagyis legelőre alapozott tartás volt az elérhető számára, és az ökológiai tartásban látja a jövőt. “Ha már gyerekgasztro, akkor meg kell, hogy jegyezzem, a bio magyar szürkével sok gyerek találkozik bébiételben, és nemcsak magyarok, mivel a Hipp tőlünk vásárolja a marhahúst.”

    Beépített fűszerek

    De hogy a bio voltán túl miért egészséges szürkemarhát enni, arra a választ a más említett Szakácskönyv a magyar szürkéhez című kiadványban találtam:

    • A legeltetésnek köszönhetően nemcsak füvet, hanem gyógynövényeket, kakukkfüvet, mentát, kamillát is esznek. Ezeket a hagyományos népi gyógymódokban használják. Ezenkívül a gyógynövényeknek van még egy olyan hatásuk, hogy aromái az állat zsírszöveteiben  elraktározósnak és sütéskor plusz ízt adnak a húsnak.
    • A szürkemarha magas vastartalma a vörös húsok közt is kiemelkedő
    • Többszörösen telítetlen zsírsavakban, például omega-3 zsírsavban gazdag

    Túl az egészséges körülményeken és bánásmódon, a tenyésztők szerint a bio hús textúrája finoman márványozott, rostos és általában gazdagabb ízű, mint a hagyományos tartásból származó húsé. Beszerezni viszont nem egyszerű, és nem valószínű, hogy a hentesünkél működik a Józsi, pénteken beugranék egy kiló masszírozott, boldog szürke hátszínért típusú előjegyzés. 

    Ahol biztosan elérhető feldolgozatlan formájában is, az például a Biokalmár weboldal, a rostélyos kilója 3150, a lábszár 4200, a comb 2500 Ft körül kapható. Szürkelelőhely a budapesti Őshonos Delikát, ahol adalékmentes húskészítmények kaphatók, és a bio húst ismerők már biztrosan több oldalról is belefutottak a kunsági ökoceleb Szomor Dezsőnek a termékeibe. Ökofarmjáról való húskészítményei kaphatók például a Kolbászáruház oldalán. Az MSZTE-től azt az információt kaptam, hogy a Virágoskút ökogazdaság webshopjában is kapható bio szürkemarha tőkehús Rózsa Péter ökogazda Balmazújvároshoz közeli farmjáról. Keresésre most csak marhahúst találtam.

    Eldugtunk egy gulyát a Hortobágyon

    A végére hagytam a történetet a fajtamentésről. Ebben dr. Bodó Imre mezőgazdasági mérnök játszott nagy szerepet, aki amúgy nemcsak a szürkemarha állomány génmegóvása terén mutatott kiemelkedő teljesítményt, ő maga, mint beszélgetésünkben büszkén elmondta,  9 gyerekkel és 36 unokával rendelkezik.

    Az ötvenes években a magyar hízómarha kiviteléből az országnak jelentős bevétele származott, viszont a nyugaton keresett magyar tarka fajtánk nem termelt elegendő tejet. “Ezért jött egy rendelet, hogy a magyar szürkét a szovjet kosztromai fajtával kell átkeresztezni, ugyanis azok látványos tejtermelést produkáltak. Ez a szürke szarvasmarha végét jelentette volna. Én akkor állatorvosként dolgoztam, és egy gulyát kétszáz egyeddel sikerült eldugnunk a Hortobágyon” – fogalmazott a professzor. Az állásával játszott, és állítása szerint a legnagyobb szerencséje az volt, hogy senki nem ellenőrizte az állományt. Ennek a “polgári engedetlenségnek” köszönhetjük, hogy a fajta génállománya megmaradt a Hortobágyi, a Közép-tiszai és a Városföldi Állami Gazdaságban, és újra elterjedhetett a hungarikumfanok, ínyencek és gulyásturisták örömére. 

    A címlapkép a szépalmapusztai Hotel Szépalma birtokán készült.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers