fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől A hét színe: narancssárga Alacsony fruktóztartalmú Családnak Cukormentes Édesség Egészséges nass Mindenmentes Négyévszakos Partifalatok Szoptatás barát Várandós barátVegán

    Mákos batáta pie -SOS édesség mindenmentesen

    makosbatatasuti_fin.jpg

    Beköszöntött a kipakolós korszak. Kisfiam már ismeri a járást a legizgalmasabb fiókokba. A zacskós teákat kirágja, a teafüvet lankadatlan kedvvel szórj szanaszét, a szójaszószt kicsavarja (egyévesen hogyan csinálja?), kiönti, meghempereg benne, de hogy félmunkát ne végezzen, a balzsamecet sem maradhat teszteletlenül.
    Aztán iszkiri fűszerekhez, hogy lehet, hogy a barbeque keverék még az üvegében van? A gáztűzhely alatt a helye széles felhő alakzatban. Csak néhány hónap ez az időszak, de addig is sütni-főzni kell mellette, amilyen gyorsan és egyszerűen csak lehet. Ezt a süteményt a kipakolós maraton ihlette.

    Vendégeket vártunk, és gondoltam, a fűszerek visszaszerzése, az efölött érzett végtelen világfájdalom csillapítása, valamint az akciónkénti felmosások közt sütni kéne valamit. Legyen egyszerű, kevés gondozást igénylő, elronthatatlan, valamint tej és tojásmentes, mert kis vendégünk azokra érzékeny.

    A batáta igazi jolly joker: édesíti a sóskát, ízesíti a vöröslencsét, könnyebb eladni vele gyerekeknek a nem népszerű zöldségeket, tócsniként menten elfogy, és süteménybe is jó. Örök hála. 

    mákos batáta pie

    Hozzávalók:
    • 4-5 édesburgonya (sülve a héja nélkül nagyjából 1 kiló legyen)
    • 1 bögre darált mák
    • 2-3 ek kókuszliszt
    • 1 marék mazsola, vagy aszalt gyümölcsök vegyesen ( passzol a sárgabarack és aszalt szilva is)
    • 1 kezeletlen citrom
    • Fűszerek: fahéj, vaníliaesszencia,
    • 1/2 bögre barnarizsliszt vagy finomszemű zabpehely
    • 1 marék tört dió
    • Pici só,
    • 1 ek kókuszvirágcukor
    • 3-4 ek kókuszolaj

    Elkészítés:

    A batátát megmosom, és a héjában megsütöm 180-190 fokon nagyjából 45 perc alatt. Ha készen van, a sütőt nem kapcsolom még ki.

    A rizslisztet vagy zabpelyhet serpenyőben megpirítom, a végefelé az apróra tört diót is hozzákeverem, és pirítom még tovább. A tűzről levéve egy pici sót és a kókuszcukrot hozzáadom, és a citrom héjából reszelek rá.

    Egy sütőtálat kiolajazok, és a diós lisztes morzsát elegyengetem az alján.

    A sült batáták héját lehántom, és keverőtálban habverővel krémesre keverem. Hozzáadom a mákot, a kókuszlisztet, egy kevés citromlevet, végül a fűszereket és mazsolát áztatás nélkül, illetve a többi aszalt gyümölcsöt apróra darabolva.

    A krémet a morzsára kanalazom, elegyengetem és 180 fokon nagyjából 20 percig sütöm.

    Tipp

    Ha kihűlt, jót tesz neki, ha még egy fél napot, vagy akár egy éjszakát állhat a hűtőben.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers