fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Betét-feltét Családnak Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Nyári recept Tejmentes TojásmentesVacsora

    Ropogós cornflakes-bundás csirkeszárny kajszis paprikás mártogatóssal

    cornflakescsirke02_fin.jpg

    Öröm és kaland gombhoz kabátot választani, vagy leemelni a konfekcióból az egyetlen strandpapucsot és fürdőlepedőt, ami nem jégvarázsos. Úgy kezdődött, hogy a Balatonról hazafelé muszáj volt útba ejtenünk kedvelt gyümölcslelőhelyünket, a Sió Eckes hűtőházát, ahol rendszerint sikerül túlvásárolni magunkat, mert a piacon és pláne az elszállt balatoni zöldségeseknél kapható gyümölcsöknél olcsóbban, roskadásig telt ládákban sorakoznak a nyári kedvencek a maguk alapértelmezett, feldolgozatlan módján. Most épp kajszi uralom volt, felszerelkeztünk hát a hazaútra.

    A szezon a cseresznyével indul, a nagy szemű Germersdorfit, majd Katalint váltja a meggy, a kajszibarack, aztán jönnek a sárga és fehérhúsú őszibarackok, nektarin, és végül a körte. Jellemzően keményen szüretelik mindezeket, néhány nap otthoni utóérés kell nekik, hogy a legjobb formájukat hozzák. Ez alatt szép lassan fogyogatott a kajszi, aztán amikor kezdett túlkoros lenni, és még mindig volt belőle bőven, akkor előkerültek a kevert süti, lekvár és csatni ötletek, amelyek közt ez a mártogatós is szerepelt, amit rég csináltam már, pedig a gyerekek szeretik.

    Nagy a kísértés, hogy mindenféle, remek fűszerrel feldobjuk a füstölt paprikától az ázsiai szószokig, de most csak az alapverziót jegyzem le, hogy egyéves kor alatt is adható legyen.

    A kajszi amúgy török eredetű szavunk, és eredeti jelentése egész egyszerűen az, hogy gyümölcs. Érdekességképp a szilvával közelebbi rokonságban áll, mint a barackkal. Legismertebb hazai képviselője a gönci barack, de terjednek a puha, zamatos ceglédi fajták is, és a szegedi mammut. Jó béta-karotin és C-vitaminforrás. Megosztó téma, hogy a B17-vitaminban gazdag magjából mennyit szabad enni, és azt is hogyan: áztatva, nem áztatva. Gyerekeknek mindenesetre nem létszükséglet a barackmag.

    A cornflakes-szes csirkéről még lelkendeznem kell.

    A kézzel apróra tördelt kukoricapelyhes panírral sütőben sült verziót anyósom készítette ebben formában először, egyszerre kikerülve a gluténtartalmú panírt és a bő olajban sütést. A rizslisztben és tojásban átforgatott, eredeti verziót tovább ropogósítottam azzal, hogy elhagyva a tojást, a húst a zöldségpakorák bundáját adó, csicseriborsólisztes tésztába forgatom cornflakes-es hempergés előtt.

    cornflakescsirke01_fin.jpg

    A pakora szintén kedvelt csemege minálunk, és szintén sütőben sül. Ennek az egészségbeli és környezetkímélő előnye mellett egy hátránya van: csak frissen ropogós ugyanúgy, mint a cornflakes-es bunda. De akkor nagyon.

    Ropogós cornflakes-bundás csirkeszárny kajszis paprikás mártogatóssal

    Hozzávalók:
    • 4 egész csirkeszárny
    • Pici só
    • Kb. 80 gramm csicseiborsóliszt
    • Kb. 1 dl jéghideg víz
    • Opcionális fűszerek: kurkuma, római kömény, koriander (de fűszer nélkül is szuper)
    • Kb 50 gramm cornflakes

    A diphez:

    • 1 kápia paprika
    • 1 paradicsom
    • ½ édes alma
    • 1 kisebb lilahagyma
    • 4-5 kajszibarack
    • Ha becsempészhető: 1 fokhagyma
    • Pár csepp citrom
    • Olívaolaj, vagy más hidegen sajtolt, semleges ízű olaj

    Elkészítés:

    A sütőt 200 Celsius fokra melegítem. A kápiát megmosom, egy sütőtálba téve nagyjából 10 percre a sütőbe teszem. Épp csak hogy elkezd pirulni, amikor melléteszem a paradicsomot, a lilahagymát félbe vágva, a kimagozott barackokat, a fél almát, és ha hozzáadható, a fokhagymát. Jó 20 percig együtt sütöm őket.

    Ha elkészültek, a paprikát nejlonzacskóba teszem, hogy kis idő múlva a héját könnyen le tudjam húzni. A paradicsom héja könnyen leválik.

    Keverőtálba teszem a sült zöldségeket, gyümölcsöket, és egy kis citrommal pépesre turmixolom. A végén kap egy kis olívaolajat, és mehet a hűtőbe, hogy az ízek összebarátkozzanak.

    A sütöt 190 fokra állítom.

    A csirkeszárnyakat megtisztítom, ha egészben kaptam, kisebb darabokra vágom a csontok és ízületek mentén. Enyhén besózom.

    Az egyik tálban a csicseriliszthez apránként jéghideg vizet keverek, amíg csomómentes palacsintatészta állagot nem kapok. Ez azért fontos, hogy minél ropogósabb legyen a bunda. Lehet fűszerezni, aki szeretné. 

    A másik tálban a cornflakes-t kézzel apróra morzsolom.

    A csirkeszárnyakat  csicseritésztába forgatom, cornflakes-ben hempergetem, majd sütőpapírral kibélelt tálcán nagyjából 20 perc alatt megsütöm.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers