fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Alacsony fruktóztartalmú Ebéd Egyéb kategória Home ovi menu IR-barát Kiemelt anyagok Makrobiotikus Mindenmentes Őszi recept Szoptatás barát Vacsora válogatós Várandós barátVegán

    Őszi-téli Buddha-tál kicsiknek

    buddha_bowl02_fin.jpg

    Ezen a hétvégén egyáltalán ne együnk húst – javasolta gyermekeim apja épp a pénteki nagybevásárlás előtt, amikor képzetelben már elhelyeztem magam a hentespult előtti irdatlan sorban jógalégzést gyakorolva a három napos hétvége előtti piaci állapotokban. Ilyen kijelentést tíz éves ismeretségünk alatt még nem tett, és bár előtte mizseráltam egy keveset a fenntarthatóság érdekében tett húscsökkentésről, amihez a hétköznapok egy részében tartom magam, nagyon jól esett, hogy ő, a házi szuvidálás és BBQ Vergíliusa, a belsőségek patrónusa, akinek talán az óvodában is marhapofa volt a jele, ebben is velem tart. Hétvégén (!) És nemcsak, hogy velem tart, de az előkészített zöldségeimből olyan egyszerű, és szívderítő Buddha-tálat épített, amit a gyerekek is szerettek.

    Október a vegetáriánus tudatosság hónapja, amelyhez csatlakozva fenntarthatósági, lelkiismereti, vagy spórolási okból is tarthatunk több-kevesebb zöldségnapot, de azért is jó kaland, mert tanulságos látni a gyerekeket a hús-krumpli komfortzónán kívül. Ha hagyjuk, csodálatos elméjükben a húsevés és a vegaság nem egymást kizáró fogalmak, és jó esetben nincsenek olyan sablonjaik sem, mint lakto/ovo/szemi/vegán/flaxiteriánus/csakcukiállatotnemeszem, hanem csak a szép/nem szép, jó állagú/rossz állagú, finom/nem finom értékpárok alakítják a választásaikat. Nálunk a két kisragadozó örömmel eszik mindenféle zöldet is (jó, a karalábéért meg kell küzdenem, hogy átmenjen a szűrön), ha az jó.

    A Buddha-bowl pedig remek találmány és gyerekbarát is abból a szempontból, hogy elemei színesek, látványosak, lehet fogdosni, morzsolgatni, cincálni.

    Nehézsége viszont, hogy itt nem rejthetjük tésztaszószba a diszkvalifikációra esélyes zöldségeket, minden résztvevő nyílt kártyákkal játszik. A zöldség, gyümölcs, gabona, esetleg magok szabad kombinációjából épített, eredetileg vegán egytál összetevői külön-külön készülnek, és egy mély leveses vagy müzlistálban találkoznak. A gazdagon pakolt tál gömbölyű formája az ismeretlen névadót a kövér Buddha-ábrázolások bőséget jelképező hasára emlékeztette. Más forrás szerint azért ez a neve, mert annyira jóllakott és boldog leszel tőle, mint a nagyhasú Buddha.

    Ez a műfaj támogat mindenféle improvizációt, nyers és sült, főtt elemeket együtt és merészebb társításokat. Nálunk nagy előnye, hogy olyan, zöldségmumusok, mint például a karfiol, vagy brokkoli eladhatóbbak, ha van mellettük valami jolly joker, mondjuk csicseriborsó. Ezt az ebédet azzal kezdtem reggel, hogy a padlizsánt héjastul, mellédobva 2-3 gerezd fokhagymát, és a karfiolt és kelbimbót egy kis fűszerrel sütőben megsütöttem, a csicseriborsót egy éjszakányi áztatás után megfőztem, a gabonát is, és gondoltam, úgyis van itthon paradicsom és fűszerek, majd kitalálom, mindezek hogyan szervüljenek. Aztán elmentünk otthonról, és ebédidő előtt nem sokkal hazaérkezve a családfő a zöldségeket spontán ambícióból összeadta és tahiniszósszal szentesítette. Így:

    buddha_bowl03_fin.jpg

    Hozzávalók családi adaghoz:

    • 1 kisebb fej karfiol
    • Kb 10 db kelbimbó
    • 15 dkg csicseriborsó
    • 1 nagyobb vagy 2 kicsi padlizsán
    • 8-10 dkg aprógabona (kuszkusz, vagy gluténmentes változatban köles, amaránt, vagy quinoa)
    • Valamennyi fekete olívabogyó
    • Fűszerek a zöldségekhez:
      • 1 tk őrült koriander,
      • 1 tk kurkuma,
      • 1 tk őrölt édeskömény,
      • pici fahéj,
      • pici görögszénapor

    A szószhoz: 

    • 2-3 ek tahini
    • 2-3 gerezd fokhagyma
    • A sült padlizsán leve
    • Citromlé, pici olívalé
    • Olívaolaj, esetleg szezámolaj

    Elkészítés:

    A csicseriborsót éjjelre beáztattam, majd megfőztem.

    A quinoát megmostam, beáztattam (ez azért kell, hogy kesernyés szaponintartalmától megszabaduljon), megfőztem.

    A sütőt 200 fokra kapcsoltam. Sütőpapírral bélelt tálcán a padlizsánt betettem sülni.

    A kereszteseket is előkészítettem. A kelbimbót megmostam, és lecsippentettem egy kicsit a szárukból, amelyik túl vastag volt. A karfiolt megtisztítottam, rózsáira szedem, a szárát kb 5 centis darabokra vágtam.  

    Keverőtálba szórtam a fűszereket, beledobtam a kelbimbókat, karfioldarabokat, és összerázogattam a fűszerekkel.

    Körülbelül 15 perccel azután, hogy a padlizsán sülni kezdett, a többi zöldséget is mellé rendezgettem, és hájastul a fokhagymát is betoltam velük együtt a sütőbe. Nagyjából 15 perc elég nekik.

    A padlizsán héját forrón lehántottam, a fokhagymát megpucoltam és apróra vágtam. Ki is lehet nyomni a hájából, ideális esetben jó krémes.

    Innentől jön a séf. A padlizsán sült levét egy tálba öntötte, beledobta az aprított fokhagymát, 2-3 evőkanál tahinit, egy kevés citromlevet kevert hozzá, illetve és az imént felbontott fekete olívabogyó levéből egy keveset. A végén olívaolajat és pár csepp szezámolajat kapott a szósz.

    A padlizsánt apróra vágta, a sült zöldségeket a sütőbe visszatette langyosodni, majd elkezdte összerakni a Buddha-tálat. Alulra került a gabona, aztán a zöldségek vegyesen, a tetejére tahiniszósz. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers