fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Ebéd Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Házi tészta Immuntámogató Négyévszakos Szoptatás barát TejmentesVárandós barát

    Nem elírás: kaprikás csirke családi verzióban rizslisztes galuskával

    kaprikás csirke családi verzióban rizslisztes galuskával

    Az ott borsó a hosszú üvegben? Miért van üvegben? – érdeklődött a négyévesem a kapribogyó iránt, amit régen kóstolt már, és úgy látszik, nem emlékezett. A bogyó formátumnak épp nagy keletje van: a ribizlitől, áfonyától az olívabogyóig mindenféle roppanós, gurulós, savanykás termésre lecsapnak az öccsével. Igaz, hogy ez valójában nem bogyó, hanem egy cserje ki nem nyílt bimbója. Ja, hogy virágnak a bimbója? Úgy pláne jöhet.

    A kapribogyónak nincs köze Capri szigetéhez, sem a róla elnevezett, hatvanas évek óta rendszeresen visszatérő nadrághoz, amit amúgy nagyon szeretek. A sziget nevének eredetéről eltérő verziók ismertek, vagy görög, vagy latin eredetű, és vagy a vaddisznó, vagy a kecske szóból származik.

    A kapricserje a keresztesvirágzatúak közé tartozik. Már az ókori görögök is használták fűszerként, illetve népi gyógymódként görcsök ellen. A szicíliai, ciprusi, algériai konyhában nagyon népszerű. Tavasz végétől termő bimbója kézzel szedhető, frissen szüretelve nagyon keserű. Napokig sós vízben áztatják, majd kisebb üvegekben elteszik sós, ecetes, olajos lével. A bogyón kívül a nagyobb, ovális alakú kifejlett termés, a kaprigyümölcs is ehető, hasonlóan teszik el. Úgy néz ki, mint a nagy szemű, zöld olivabogyó egy kis szárral, az  íze nem annyira koncentrált, és a belsejében apró magok vannak. Elméletileg a mi éghajlatunkon is termeszthető, elbír a gyenge fagyokkal. 

    Jó hír, hogy K-vitamint, vasat, C-vitamint is tartalmaz, de még jobb hír, hogy a savanyú ízeket sok gyerek szereti. Engem a savanyú káposzta és házilag fermentált zöldségek népszerűsége rendszerint meglep. A kapribogyó pedig remek fűszer, jóformán más nem is kell mellé. Most itt csak néhány zöldség, pár tanyasi csirkecomb, meg csont, esetleg plusz kollagénként láb az alaplébe. Az alaplé fontos, kényezteti a bélflórát, amit – remélhetőleg – meghálál az immunrendszer ezekben a vírustúltengő időkben. 

    Ebben a verzióban a kapri bogyó fűszerezi, tejföl helyett rizstejszín krémesíti, és gluténmentes, rizslisztes galuska köríti a csirkepaprikáshoz hasonlóan készülő párolt csirkét. Így a leggyakoribb allergének nem szerepelnek benne, és 11 hónapos kortól kínálható. Ez itt az alaprecept, ami többféle plusz ízesítéssel békében él. A kapribogyóhoz például passzol a kapor is, a karfiolhoz megy a kakukkfű, sáfrány, vagy kurkuma, koriandermag, római kömény. A fogást néhány mazsolával még inkább szerethetővé lehet tenni a gyerekeknek.

    Kaprikás csirke családi verzióban rizslisztes galuskával

    Hozzávalók család+baba:

    Alaplé:

    • 1 csirkecsont (lehet vegyesen, és jó, ha van benne láb is)
    • Max 1 liter hideg víz
    • 1 vöröshagyma
    • Pár kisebb darab leveszöldség
    • Fűszerek: szerecsendióvirág, borókabogyó

    Párolt csirke:

    • 4 egész csirkecomb alsó-felső tagokra vágva
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 kis fej karfiol
    • Jó fél kis üveg kapribogyó
    • 2 dl rizstejszín
    • Olíva, vagy más szeretett olaj
    • Opcionális fűszerek: lásd egy bekezdéssel feljebb

    Rizslisztes galuska:

    • 20 dkg rizsliszt (minél finomabbra őröltet válasszunk, pl a Kenyérvarázs rizslisztjét)
    • 2 nagy tojás
    • 2 evőkanál olaj, vagy kókuszolaj
    • Csipet só
    • Semleges ízű olaj a főtt galuskára

    Elkészítés:

    Az alapléhez a csirkecsontot hideg vízben felteszem főni vöröshagymával, a leveszöldségekkel, és legalább másfél órán át kis lángon gyöngyöztetem.

    A másik vöröshagymát tisztítom, aprítom, olajon elindítom, dínsztelem. Itt lehet hozzákeverni a plusz fűszereket. Rádobom a megmosott és az ízületeknél alsó-felső darabokra bontott csirkecombot. Átforgatom, felengedem leszűrt alaplével, hogy majdnem ellepje a húst.

    Közben felteszek vizet a galuskának. A tésztához való alapanyagokat összekeverem.

    A karfiolnak csak a rózsáját használom (a szárat, leveleket félre lehet tenni egyéb fogásokra). Apróra bontom, és amikor a hús már a puhulás jeleit mutatja, hozzádobom, és belekeverem a kapribogyókat is, lassú lángon puhulásig főzöm, végül krémesítem a rizstejszínnel. 

    Ha a főzővíz felforrt, sózom kicsit és beleszaggatom a galuskát. Ugyanannyi idő alatt elkészül, mint a hagyományos, búzalisztes változat. Ha leszűrtem, olajjal meglocsolom, mert szeret összetapadni. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers