fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • AIP-barát Alacsony FODMAP Alacsony fruktóztartalmú Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Cukormentes Egészséges ital Egyéb kategória Immuntámogató IR-barát Mindenmentes Szoptatás barát Várandós barátVegán

    Gyógyerős kamillás gyerek chai latte – végre iszik!

    chai01_fin.jpg

    Van, hogy minden kortyért küzdeni kell. Kisebbikem enni ugyan nagyon szeret, a víz is érdekli, mint jelenség, csak meginni ne kelljen. A földre, jobb esetben növényekre lehet locsolni, vagy ki a kádból, egyik formából a másikba, vagy a nővérére. A hegyoldalról lefele zubog, az égből is hullik alkalmanként, és tócsaként összegyűlik a betonon, amelyben megláthatja saját magát, beletapos, vagy nem értve a tiltakozást, beleül merengve. Izgalmas látnia azt is, hogy a víz fel tudja venni a váza formáját, ha meg forr, kicsapja a gőzt, az ablaküveg is homályos, mindez maga a mágia, kár lenne belőle egy cseppet is arra vesztegetni, hogy a szervezetébe juttassa. Így aztán mindenféle italötlettel előállok időnként. Az egyik ilyen meglepetés számomra a gyógynövény teából készült babásított chai latte volt, amire nem számítottam, hogy sikere lehet. De bejött.

    Védőnőnk szerint ha nem akarunk precízen számolgatni, akkor nagyjából úgy kalkuláljunk, hogy féléves kortól fél liter, egyéves kortól iskolás korig átlagosan 1 liter folyadék lenne az egészséges napi mennyiség. Ez 5-6 pohár víznek megfelelő nettó ivást jelent, az ételekkel, gyümölcsökkel bevitt folyadékmennyiség ebbe nem számít bele. Ha kánikula van, lázas betegség, vagy extrém sok mozgás, akkor még nagyobb az igény. Többféle számítás létezik arra, hogy a gyerekeknek kor és testsúly alapján mennyit lenne ideális inniuk (például itt a Gyerekápolás.hu portál kalkulátora ).

    Elsősorban arra törekszem, hogy a vizet megszeresse – mármint lenyűgöző sokoldalúságának vizsgálatán felül inni is.

    Több kulacsát, poharait mindig szem előtt tartom, hogy eszébe jusson inni, és ha úton is vagyunk, kínálgatom. Ezenkívül különféle italokkal próbálkozom, amiből a higított növényi tej, a  saját készítésű gyümölcslevek, gyümölcskompótok, és a savanyúkáposzta leve (!) a legsikeresebbek, és újabban a remek indiai-angol találmány, a chai latte gyógyteára komponált változata is megy.

    A chai, és annak különféle írásmódú változataii az indiai és kínai kultúra fekete teáira utalnak.

    A tejjel és melegítő hatású fűszerekkel ízesített fekete tea indiai eredetű, és az angol gyarmatosításnak köszönhető, hogy a szubkontinensen, majd Európában is elterjedt. A neve chai latte, masala chai, sok helyen ayurveda chainak is hívják, és utcákon, piacokon standoló teaárus, a chai wallah  készíti különböző fűszerek, mint bors, gyömbér, kardamom, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió keverékével. Eredetileg bivalytejjel készült, és ahogyan az ízesítés egyéni, a felhasznált tej mennyisége is tájegységenként változik, van, ahol tejben főzik meg teát a fűszerekkel, van, ahol ⅔-⅓, vagy fele-fele arányban adják hozzá a tejet.

    Ebben, a gyerekbarát változatban a  ⅔-⅓ arányt tartottam szem előtt a víz javára, és tehéntej helyett rizstejet használtam, mert nálunk az mehet inkább, de készülhet kókusztejjel, egyéves kortól magtejjel is. Bármilyen gyerektea együtt tud működni a masalával, a kardamon, fahéj, gyömbér, vagy a szegfűszeg kis mennyiségben akár 10 hónapos kortól kóstoltatható. Másfél éves kortól ezen fűszerek immunerősítő hatását gyógyteával még inkább lehet spilázni.

    A kakukkfű és a bodza hatásos köhögéscsillapító, az apróbojtorján antibakteriális hatású, a kamilla és hársfavirág láz esetén is bevethető, az előbbi ráadásul természetesen édeskés íze miatt önmagában is szerethető.

    Mindegyikkel kipróbáltam a chai lattét, és a kamilla győzött, a másik két dobogós helyen a hárs és a bodza osztozott. De hajrá a többinek is!Korábban írtam arról a 7 olcsó és remek gyógynövényről , amit kisgyerekkorban bevethetünk nátha ellen, illetve megelőzésre, ezek közül ötből forrázatot készítünk.

    Óvodáskorú gyerekeknek nagyjából 1 teáskanálnyi gyógyteából készült tea a javasolt mennyiség naponta. Ha kisebbekről van szó, akkor a következő mennyiséget érdemes felezni.

    Gyógyerős kamillás gyerek chai latte

    Hozzávalók 3 decihez:
    • 2 dl víz
    • 1 dl tej (nálunk rizstej)
    • 1 teáskanál szálas gyógynövénytea, pl. kamilla
    • Fűszerek: 2 zöld kardamon, egy kisebb farabka fahéj, 2 szegfűszeg (mehet bele egy fél körömnyi gyömbér is, esetleg  vanília)

    Elkészítés:

    A teát nem főzöm, csak a gyógynövényt és a fűszereket a bögrébe mérem, 2 deci forrásban lévő vízzel leforrázom, tíz percig állni hagyom, leszűröm, majd rizstejjel felöntöm.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers