fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • 1 évtől Családnak Egyéb kategória Kreatív köret Mindenmentes Partifalatok Rostban gazdag Szoptatás barát Várandós barátVegán

  Aszalt fügés spárgasaláta – variációk köretre

  spargafuge02_fin.jpg

  Nem tudtam belenyugodni, hogy a kisebbikem nem szereti a zöldspárgát.  Miért nem szereti? Zsenge, lágy, rügyes sípja roppanós, és az íze nem tolakodik mindenek elé. Nem múlhat el a szezon anélkül, hogy pár, gyerekekre kalibrált ötletet ki ne próbáljak vele, így kísérletképp éppen két jolly jokerrel, az aszalt fügével és a kukoricával kombináltam. Meglepően jó lett az eredmény. Hármójuk egymás iránt tanúsított türelme, toleranciája, egymás jó tulajdonságainak az erősítésével példaértékű napjaink egoista világában.

  Az utóbbi években a fehér spárgáról átkerült a hangsúly a zöldre, láthatóan többet árulnak belőle a piacokon. Könnyebben elkészíthető, és szemben a fehérrel, nem fontos tetőtől talpig pucolni, majd párolás után azért még átpasszírozni, hogy biztos, ne maradjon fás. Az sem utolsó szempont, hogy az ára hasonló, mégis a zöldből nyerhetünk ki több hasznos anyagot, amíg a fehér egy részét elfarigcsáljuk, ha nincs szerencsénk és túl rostos spárgához jutottunk.

  Mit tud a fehér, mit tud a zöld? 

  A két fajta közt van néhány alapvető különbség. A fehér a földtöltésekben, vagyis bakháton  nő, napfény nem éri, szemben a zölddel, amit a nap érlel, klorofillban és karotinban is gazdagabb. A fehér termesztése több figyelmet  igényel. Április-májusban a bakhátat időnként, van úgy, hogy naponta többször is ellenőrizni kell, hogy a spárga elérte-e már a talaj felszínét. Ha igen, akkor a földet óvatosan kibontják és a sípot nagyjából 15-20 centi mélységben elmetszik. Ha a gazda elkésett és a zöldség már kibújt a földből, lilás lesz a feje, ami termesztési hibának számít, így sajnos kevesebbért vásárolják fel. A fehéret rövidebb idő alatt kell méret szerint csoportosítani, feldolgozni, eladni, felhasználni, mert gyorsabban fonnyad.

  Ezekből sejthető, miért is kerül 4-700 forintba egy köteg spárga. A fehérspárga is becses növény tehát. Egy időben nálunk  jól ment például csicseriborsóval és citromfüves csirkehússal, egyéves kor körül ez remek ebéd.

  Terhesen és szoptatás idején is nagyon jó

  A zöldspárga még becsesebb. Terhesen és szoptatás alatt is ajánlatos kihasználni a szezonját, mert folsavat, B-vitamint, A-t és E-t is tartalmaz. Régen fogfájásra és gyulladások ellen is alkalmazták. A nyúlárnyék név úgy ragadt rá, hogy nyaranta magasabbra hajt. A babák étrendjébe a 7. Hónaptól már be lehet vonni, később kiváló BLW-s étel, nyúzható, téphető, harapdálható. Az előkészítése jó móka lehet a gyerekeknek: egy háromévesre is rábízhatjuk, hogy a fás szára végétől síponként hajlítsa meg, és hagyja letörni azt a darabot, amit a pároláshoz nem használunk fel, de jó lesz majd zöldségalapléhez.

  spargafuge01_fin.jpg

  Ha sikerült letördelni, és elég zsenge, akkor további pucolást nem igényel. Ha mégis, akkor krumplihámozóval vékonyan húzzunk rajta 5-7 centit, amennyit kér. A következő köret két fő eleme, a zöldspárga és a kukorica a 7-8. Hónaptól adható a gyerekeknek, az aszalt füge később, egyéves kor környékén. Akkor a lime-on kívül zöldhagymával még meg lehet szórni, ha arra nyitottság mutatkozik.

  Aszalt fügés spárgasaláta

  Hozzávalók 2 gyerekadaghoz:
  • Fél köteg zöldspárga
  • 1 nagy marék morzsolt kukorica (lehet mirelit)
  • 2 nagyobb szem aszalt füge
  • Negyed lime
  • Pici só
  • Olívaolaj

  Elkészítés:

  A morzsolt kukoricát megpárolom. Ha mirelit, akkor fagyottan dobom a vízbe, és főzöm meg. Aki szorgalmas, a végén serpenyőben megpiríthatja a megpuhult és lecsöpögtetett szemeket, még finomabbak lesznek.

  A spárgát négyéves kuktám előkészítette, nekem már csak forró vízbe kell rendezgetnem úgy, mint a spagettit, és hagyni, hogy a rügyes feje a vízből kilógjon, és a gőzben párolódjon. Össze is lehet kötni, hogy ne széledjenek szét. Egy kicsit puhábbra párolom, nagyjából 5-7 perc alatt, mint szeretném, de nekik így jobban ízlik. Ezután jéghideg vízzel leöblítem, picit állni hagyom benne, majd feldarabolom, és serpenyőben megpirítom olívaolajon, majd picit sózom.

  A zöldségeket összekeverem, darabolt aszalt fügével és egy kis facsart lime-lével fűszerezem.

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers