Ha újra lehetne osztani a vendéglátáshoz kapcsolódó, hagyományos kifejezéseket, akkor szívesen lecsapnék a “házias ízek”-re. Ne csak azoké legyen, akik tenyérnyi húsból tányérnyit tudnak klopfolni, akiktől mindig kérhetünk egy kis dűlőszelektált koleszterint és akiknek a fehér rántás előre köszön. Felajánlanám mindazoknak, akik szeretettel főznek bármit, még ha az natúr és könnyű is. A röszti vagy tócsni házias fogás, és lehet jó nehéz, ha krumpliból készül és olajban sütjük, de vehetjük könnyebbre is. Ahogyan a majonéznek is lehet olyan változata, ami egy kisgyerekeknek könnyebben emészthető, mint a nyers tojássárgája olajjal. Itt egy könnyített, nyárias kombó.
A röszti hagyományosan krumplilepény, elterjedését a svájciak maguknak tulajdonítják. Valamikor a Berni-Alpokban élő farmerek tartalmas és szeretett reggelije volt. De más nemzetek is saját találmányuknak tekintik, az angol hash browns, a somogyi lapcsánka, vagy az őrségi matutka is ugyanazt jelenti. Sütik olajos serpenyőben, sütőben, de még traktortárcsán is, például Panyolán. És hogyne lenne fesztiválja is: a nógrádi Kazáron például májusban volt a laskafeszivál keretében, szeptemberben pedig Kistarcsán lesz görhönyfesztivál.
A röszti, vagy tócsni manapság minden más zöldségből is készülhet, mint krumpli, és a zsírban, vagy bő olajban sütés sem lételeme. Fizikai munka mellett persze továbbra is indokolt lehet, de több, más szempont alapján – például hogy nyár van, minek melengessük magunkat a gázrózsával, és hogy minek termeljünk fölösleges olaj hulladékot – jó ötlet a sütőben sütni. A gyerekek számára is könnyebben emészthető, és egyszerűbb egy tepsin egyszerre megsütni, mint több turnussal a serpenyőben.
Ez a változat cukkiniből, sárgarépából és kápiapaprikából készült, így többféle szín, íz és textúra keveredik. A szósz még inkább trükkös. A kiindulópont az volt, hogy bár egyéves kortól adható a gyerekeknek majonéz, mégis a nyers tojássárgája sok olajjal kikeverve nem tűnik a legjobb nyári betevőnek ebben a korban. A bolti majonéz még úgy sem, így aztán kipróbáltunk egy majonéz-like mártást főtt tojással, bababarát fűszerekkel és kevés olajjal. Nem hasonlít megszólalásig az igazi majonézre, de jó kísérő.
Háromszínű tócsni és főtt majonéz
Hozzávalók családi adaghoz:
Röszti
- 1 közepes cukkini
- 1 sárgarépa
- 1 kápia paprika
- 1 fokhagyma
- 1 kicsi lilahagyma
- 1 tojás
- 7-10 dkg liszt vagy gluténmentes verzióban csicseriborsóliszt
- Pici só
- Zöldfűszerek: kakukkfű, zsálya, bazsalikom szimpátia szerint
- Olajspray (vagy egy ecset, hogy vékonyan megkenjük olajjal)
Főtt majonéz
- 2 tojás
- 1 kisebb édes alma, vagy egy nagyobb fele
- 1 vöröshagyma
- 2 evőkanál joghurt vagy növényi tejszín
- 1 kk almaecet
- Citromlé
- Kis szerecsendió
Elkészítés:
A tojásokat felteszem főni. A mártáshoz hagymát aprítok, és olajon megfonnyasztom. Az almát héjastul felaprítom, és a hagymához szórva puhulásig kevergetem. Közben a sárgarépét megtisztítom és egészben előfőzöm egy kicsit, hogy félkemény legyen.
A főtt tojásokat meghámozom, langyosan késes aprítóba darabolom, hozzádobom az édeskésre sült hagymás almát szintén langyosan, sózom, citromozom, almaecetezem, és krémesre turmixolom. Joghurttal vagy növényi tejszínnel beállítom az állagát, és kap egy kis szerecsendiót is. Amíg a tócsni elkészül, a szósz a hűtőben nyugalomra lel.
A zöldségeket megtisztítom, a cukkinit, sárgarépát lereszelem, a hagymát, fokhagymát, kápiát aprítom, amennyire finomra csak lehet. Sózom, hozzáütöm a tojást, elkeverem a csicseriliszttel, és az apróra vágott zöldfűszerekkel. Kanállal szaggathatóan lágy állag az ideális.
A sütőt alsó sütésre és 200 fokra állítom. Sütőpapírral bevont sütőtálcára korongokat szaggatok, olajspray-vel lágyan megfújom (vagy megkenem ecsettel), és 10 percig sütöm. Utána a tepsit feljebb helyezve grill fokozaton, 220-230 fokon néhány percig sütöm a tetejüket is.