fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Adventi bemelegítő Családnak Cukormentes Édesség Gluténmentes Szoptatás barát Születésnapra Tejmentes Téli recept Ünnepi Várandós barátVitamindús

    Szedres sütőtökkrémes diótorta – karácsony sok vitaminnal

    sutotokos_diotorta02_fin.jpg

    A kis Jézusnak milyen születésnapi tortákat sütött az anyukája? – tette fel a komoly vallásgasztronómiai kérdést nemrég ötévesem azzal a szándékkal, hogy az ünnepelt kedvencével készüljünk a születésnapjára. Igyekeztem utánanézni, és mindjárt el is mondom, mire jutottam, de inkább a sztenderd karácsonyi hagyományok felé próbáltam terelni a beszélgetést. “És egyébként hányadik születésnapja lesz most? – kanyarodott vissza az eredeti felvetéshez. “A becsült születési ideje alapján a kétezertizennyolcadik, de ennyi gyertyát nem teszünk a tortára, rendben?”

    Több apostoli utalás is tanúsítja, hogy Jézus szívesen evett halat, szőlőt és kenyérféléket. Káliumigényeit valószínűleg fügével pótolta, desszertként jól jöhetett a datolya. Történeti feljegyzések szerint amit a kor emberei biztosan ettek, az antioxidánsban és C-vitaminban gazdag gránátalma, olajbogyó, és olajos magok. Neveltek bárányt, kecskét, készítettek mézet, olajat, bort, ecetet, aszaltak gyümölcsöket.

    A reggelik jellemzően gabonakásából, árpakenyérből vagy más lepényféléből, és szezonálisan elérhető gyümölcsökből álltak. A fő étkezés vacsora volt, amikor is fava babos, vagy csicseriborsós, zöldséges, zöldfűszeres raguk kerültek az asztalra, esetenként hússal, még többször hallal. A halat sózással, szárítással tartósították. Jó érzés fogott el ezek olvasásakor, mert úgy tűnt, egyszerű és teljes értékű ételeket ettek. Cukornak még híre sem volt, így az édességeket gyümölcsök, aszalványok felhasználásával készültek. Itt olvasható egy érdekes írás angolul a bibliai idők étkezési szokásairól, és Mária kóser konyhájáról. 

    Na hát ez a torta annyiban közelít a názáreti alapokhoz, hogy szezonális alapanyagokból készült, rostban gazdag és javarészt gyümölcsök édesítik.

    Három sült alma püréjét használtam édesítésképp, amit még ki lehet egészíteni valamennyi cukornak megfelelő édesítővel, ha szükséges. A tésztáját a dió uralja, és az állaga nem annyira a piskóták, inkább a kevert tészták tartalmasabb, tömörebb jegyeit hordozza.

    sutotokos_diotorta04_fin.jpg

    A krém nagyon egyszerű, nem főzött, nem angol, hanem kisgyerekek mellett is könnyen összerakható, érzékeny műveletektől mentes, diós sütőtökkrém. A szederből készült velőt átpasszírozzuk, az allergizáló apró magok így kikerülnek belőle.

    A torta karotinokban, antioxidánsban és rostban gazdag, de a szénhidrát és fruktóztartalma (különösen az alma miatt) magas, ezt érdemes figyelembe venni. A dió miatt egyéves kortól kóstolhatják a gyerekek.

    Szedres sütőtökkrémes diótorta

    Hozzávalók (2 db 16 cm-es, vagy 1 db 24-es kapcsos tortaformához)
    • Almapüré
    • 3 db édes alma 20-25 perc alatt megsütve és krémesre turmixolva
    • Tészta
    • 25 dkg darált dió
    • 6 db tojás
    • 5 dkg rizsliszt/ hajdinaliszt/ kölesliszt
    • 1 kk sütőpor
    • 1 tk kardamom
    • 1 kk fahéj
    • Kezeletlen citrom héja és néhány csepp leve
    • Kb 3 evőkanál cukornak megfelelő édesítő (pl eritrit, stevia)
    • Pici só

    Krém

    • 60-70 dkg sült sütőtök püré
    • 10 dkg darált dió
    • 1 dl tejszín/ laktózmentes tejszín/ nálunk kókusztejszín
    • Vaníliaesszencia minél több
    • Kezeletlen narancs héja
    • Pár facsarás citromlé
    • 3 evőkanál vaj / nálunk kókuszzsír
    • Ha még szükséges, 1-2 evőkanál édesítő (legutóbb kipróbáltam glicinnel édesítve de juharszirup, agavé, méz is remek)

    Szederszósz

    • 20 dkg szeder (ilyenkor mirelit)
    • 1 tk őrölt fahéj
    • Díszítés
    • 4-5 darab zsályalevél vajban / olajban megsütve
    • Kb 5 dkg szeder
    • Más apró, bogyós gyümölcs (pl liofilizált áfonya, vagy vörösáfonya)
    • Egy kis durvára tört, pirított dió, de tökmag is lehet

    Elkészítés:

    Az előkészületben az almát és sütőtököt megsütjük. Ha megsültek, a héjakból kikanalazzuk, és külön tálban turmixoljuk.  

    A szedret lassú lángon feltesszük főni. Ha őrölt fahéjat használunk, akkor menet közben szórjuk hozzá, ha egy egész rudat, akkor az elején. Jó 25 percig rotyoghat.

    Közben a sütőt 170 fokra kapcsoljuk.

    A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy kis sóval habbá verjük. A lisztet a dióval, a fűszerekkel és a szódabikarbónával elkeverjük. A  sárgáját az édesítővel kikeverjük, hozzáreszeljük a citromhéjat, belecsöpögtetünk egy kis citromlevet, az almapüré felét belekanalazzuk, és ha simára kevertük, hozzáforgatjuk a lisztes keveréket. A legvégén pedig óvatosan a fehérjehabot.

    A kiterítünk egy sütőpapírt, és ráhelyezve a sütőforma /vagy a két kisebb sütőforma alját, körberajzoljuk, kivágjuk, és a kiolajozott tortaforma aljára tapasztjuk. Így egyszerűbb lesz majd kiemelni a sült tésztát. Belekanalazzuk a masszát, óvatosan megrázogatjuk, hogy egyenletes legyen, és mehet a sütőbe 25 percre. Jó barnára kell sülnie a tetejének, akkor készül el belül is.

    Közben elkészült a szederszósz. Egy tálkába szűrőn keresztül átpasszírozzuk, és a magtalan szószhoz keverjük az almapüré másik felét.

    Jöhet a krém. Késes aprítóba kanalazzuk a sütőtökpürét, a tejszínt /kókusztejszínt, a vaníliakivonatot, a vajat /kókuszzsírt, édesítőt, és krémesre keverjük. A végén belereszeljük a narancshéjat, hozzákeverjük a darált diót és legalább két órára a hidegben állni hagyjuk. A tésztának sem árt a pihenés.

    Ha két tortaformában sült a tészta, akkor mindkét korongot kétfelé vágjuk, ha egy nagyobb formában, akkor lehetőleg háromba. Betöltéskor az egyik réteg szederkuli legyen – ha túl soknak tűnik a sütőtök a krém, akkor kerülhet rá az is.

    Miután bevontuk a tortát, állhat még pár órát. A legvégén a megtisztított zsályaleveket serpenyőben egy kis olajon /vajon megsütjük, és mehet a tortára a többi díszítőelem is.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers