fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől AIP-barát Alacsony fruktóztartalmú Családnak Ebéd Flexiteriánus Immuntámogató IR-barát Makrobiotikus Őszi recept Rostban gazdag Sütőtök szezon Téli recept Ünnep után könnyedén VegánVeganuár színesen

    Zelleres gombás sütőtökhajó – egy szerethető szállítóeszköz

    sutotokhajo01_fin.jpg

    A sütőtökhajó egyike azoknak a közlekedési eszközöknek, amelyeket a matchboxoknál szívesebben láthatunk az étkezőasztalon. Rendszeresen indíthatjuk, sokféle utazóközönség eléfér a fedélzetén. A darált húsos, halas, májas, zöldséges, magos változatok mellett az édes, gyümölcsös verziók is növelhetik a kihasználtságát. Nagy a kísértés, hogy mindenféle népet összezsúfoljak rajta, most mégis maradok egy egyszerűbb összetételnél.

    Január végefelé már érezhető, hogy a sütőtök szezonja hamarosan kifut. A krémesre sülő,  hazai, nagydobosi fajta ritkábban látható, a gyakoribb kanadai sonkatöknek meg halványodik az íze. Némelyik pedig azért íztelen, mert ilyenkor szoktak előkerülni azok, a zöldségraktárakban őrzött példányok, amelyeket valamikor ősz végén éretlenül szedtek le, és jó volna túladni rajtuk. A szintén koncentrált ízű hokkaidó tök is egyre ritkább már ebben az időszakban.

    A sütőtök jó esetben végigkíséri az első éveket. A babáknak a hozzátáplálás kezdete óta adható, akár első szilárd kóstolóként is.

    Rengetegszer fordult elő nálunk is. Narancsos sütőtökkrémként  hal mellé (9-10. hónaptól), jól variálható sütőtökös vöröslencse főzelékként, melengető sütőtökös céklacurry-ként (9. hónaptól), húsgolyókkal sütőtökös paradicsomszószként, Édességként céklás birsalmás tortácskaként (9. hónaptól), vagy mákos aprókockaként (egyéves kortól) reggelire édesen, lencsével és zabpehellyel (10. hónaptól).

    Könnyen emészthető, összetett rostjai miatt jellemzően nem okoz székrekedést, és jó karotinforrás, amiből a szervezet A-vitamint tud előállítani. Minél kisebb a gyerek, annál inkább látható rajta, ha szereti a béta-karotin tartalmú zöldségeket, a batátát, sütőtököt répát. Ezek telente decens, napsütötte arcszínt nyújtanak.

    Ezt a változatot mégsem a legkisebbeknek ajánlom, mert gombával készül, ami a nehezebben emészthető ételek közé tartozik. Az ajánlások egészen eltérnek arra vonatkozóan, hogy mikortól ehetnek a kicsik gombát, ezek nagyjából egy és két éves kor közöttre teszik a bevezetés ideális idejét. Nagy különbségek vannak egyes fajták között. A laskagomba fehérje összetétele például a legkönnyebben emészthető.

    Egy csendes gombaforradalom zajlik körülöttünk. Azon kívül, hogy a piacokon ősszel előfordulnak különleges, hazai erdei gombák – jellemzően horror áron -, addig a nem hazai, tenyésztett fajták is kezdenek elterjedni. Friss shiitakét a Lidl-ben árultak nemrég, a nagykalapú, ruganyos húsú, tölthető portobellóra a Tescóban bukkantam (30 dkg 700 forint körül volt). Ez utóbbi a barna csiperkénél erőteljesebb ízű, sokszor vegán burgerek népszerű húspótlója.

    Ez esetben a barna csiperkénél maradok, ami széles körben elterjedt, illatos, aromás fajta. Mivel ezt a fogást a gomba miatt másfél éves kortól ajánlanám, nem készítek belőle külön baba változatot, a fűszerezése megfelel a kisgyerekeknek, és remélem a családnak is.

    Zelleres gombás sütőtökhajó

    Hozzávalók családi adaghoz:
    • 2 tetszőleges méretű sonkatök
    • 20 dkg barna csiperke
    • Kb 7 dkg köles
    • 1 vöröshagyma
    • 2 fokhagyma
    • ½ zellergumó
    • 1-2 szárzeller
    • 1 evőkanál paradicsompüré
    • Olaj a sütéshez, olívaolaj/hozzátáplálós olaj a tálaláshoz
    • Fűszerek: só, 1-2 ág kakukkfű, 2-4 db zályalevél, pici őrölt koriander és fahéj

    Elkészítés:

    A sütőtököt félbevágom, a magját kikaparom (nem dobom ki, a rostszálaktól megtisztítom, serpenyőben, olajon megpirítom, picit sózom, és vagy az ételre szórom, vagy később jó lesz salátába vagy gyümölcs mellé), nagyjából 10 centis darabokra vágom és 200 fokos sütőben 20 perc alatt puhára sütöm. Közben a kölest kétszeres vízben, pici sóval megpárolom.

    A sült sütőtök húsának egy részét kivájom, hogy közelebb juttassam a csónak formátumhoz. A felhalmozott zöldséghúst majd a raguhoz dobom.

    A vöröshagymát megtisztítom, apróra vágom, a fokhagymát szintén. A zellergumót hámozom, mosom, apró kockákra vágom, a szárzellert vékony szeletekre. A csiperkét megtisztítom, szintén apróra kockázom.

    Forró serpenyőben olajon elindítom a hagymát, hozzádobom a fokhagymát,  zellert és gyakran rázogatom, kevergetem. Időnként minimális vizet hozzáadva félig megpuhítom. Jöhet a gomba, időnként átkeverve, majd a paradicsompüré, a félretett sütőtök hús és por fűszerek. Végül összekeverem a kölessel, rátépkedem a zöldfűszert és a ragut betöltöm a sütőtök csónakokba.

    A műveket nem szükséges visszatenni a sütőbe, ha csak nem akarunk valami sajtfélét ráolvasztani.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers