fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony hisztamintartalmú Baba verzió Családnak Ebéd Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Főzelék Gabonamentes Gluténmentes IR-barát Kiemelt anyagok Liba, kacsa, november Őszi recept Szoptatás barát Tejmentes Téli recept Tojásmentes válogatósVárandós barát

    Sárgaborsókrém kacsamellel és pirított körtével

    sargaborso01_fin.jpg

    Már elmúlt egyéves a kisebbikem, amikor egyszer beugrott, hogy még sosem kínáltam neki sárgaborsót. A legmélyebb menzás sérülések egyikét pont a sárgaborsó okozta nekem annak idején, amit az óvodától kezdve többször leégettek. Mindenkinek megvan a saját emlékmumusa a csurgatott tojáslevestől a paradicsomos káposztáig, amelyeket idővel érdemes felülírni valami jóféle elkészítési móddal. Most a hozzátáplálás időszakában bevethető ötlet következik.

    A szag és ízemlékek és ízlés összefüggéseit korábban egy interjúban boncolgattuk az ország egyetlen illatesztétájával, Lipovszky Csengével. Ő az asszociatív tanulás szerepét emelte ki. Ha a meghatározó találkozásunk az adott ízzel és illattal jó élménnyel párosul, akkor azt később is szeretni fogjuk. A menzai élmények, megfűszerezve a mosószeres tálcák keserű szagával meg tudja nehezíteni az amúgy is nehezen barátkozó mumusok megkedvelését, így aztán később érdemes tudatosan jó élményekkel kell felülírni régi, menzai katasztófákat. A most bemutatott verzió terápiás jelleggel nekem is ízlik, csak a magaméba teszek még egy kis fűszert, pl garam masalát.  

    A sárgaborsó különös entitás. Hogy mitől sárga, ki tudja? A zöldborsó héját lehántják, a termést szárítják, felezik, így lesz belőle a friss zöldborsótól eltérő karakter.  Jó kálium, kalcium, cink, mangán, foszfor-forrás. Molibdénből, csontokat, inakat képző, és májenzimek aktivizálásában részt vevő nyomelemből pedig különösen sokat tartalmaz. Mindezek tél végén nagyon jól jönnek ásványi anyag pótlásra, az idegek és immunrendszer működésének támogatására. A tápanyag-összetételéről kiadós elemzés olvasható a World’s Healthiest Foods oldalán. 

    Ami antitápanyag van benne, azt a lektinek adják, és azok egy részét hatástalaníthatjuk hosszú áztatással. Az ajánlások alapján a sárgaborsó a 7-8. hónaptól bevezethető, a könnyen emészthető hüvelyesek közé tartozó zöldség. Később majd remekül érvényesül indiai jellegű curry-kben dhalokban, más lencseköretekben, zöldséglevesek sűrítéseként, fasírtokban. Ezekhez rendszeresen használom. 

    Most kacsamellet készítettem hozzá, ami jól harmonizál az ízével, de annak bevezetését a 11-12. Hónaptól ajánlják a szakemberek. Ha ennél fiatalabb kosztosról van szó, akkor a 8. hónaptól inkább a nyúlhúst vagy a csirkét  vessük be. A kisebbek számára a sárgaborsópüré összetétele csak a babérral főtt sárgaborsóból, répából és a fél körtéből áll, az egyéves kor felé tartók számára mehet bele az a kis hagyma, és őrölt koriander, ahogy a receptben szerepel.

    Sárgaborsókrém kacsamellel és pirított körtével

    Hozzávalók 2 gyerekadaghoz:
    • 5 dkg szárított, feles sárgaborsó
    • 1 szál sárgarépa
    • ½ vöröshagyma
    • 1 körte
    • ⅓ kacsamell
    • Fűszerek: pár csepp citromlé, 1 babérlevél, 1-2 csippentés őrölt koriander, 1-2 csippentés szárított, vagy több friss csombor (borsikafű) 

    Elkészítés:

    A sárgaborsót egy napon át áztatom. Az áztatólevét leöntvem új vízben, babérlevéllel megfőzöm.

    A kacsamell darabot beirdalom, és bőrével lefelé sütni kezdem egy serpenyőben. Előbb nagy lángon, majd közepesen. A kisült, zsíros szaft egy részét kiöntöm, mert abban indítom majd a vöröshagymát a püréhez. A kacsahús mindkét oldalát megpirítom, a húst átsütöm (majd nagyobb korukban megismerhetik a rozé kacsamell csodáját), és egy kis csomborral megszórom. Ha elkészült a húst, kiveszem a serpenyőből, majd kis falatnyi csíkokra vágom.

    A körtét meghámozom, félbevágom. Az egyik felét karikázom/kockázom és a kacsa kisült szafjában nagy lángon átpirírom.

    A fél vöröshagymát apróra kockázom, a kacsa kisült szaftjában megpuhítom, rádobom a tisztított, apróra kockázott sárgarépát, összeforgatom, és felöntöm annyi vízzel, hogy párolható legyen. Amikor majdnam megpuhult, hozzádobom a másik fél felkockázott körtét, és egy kis őrölt korianderrel puhára párolom.

    A végén hozzákeverem a sárgaborsót, langyosan pár csepp citromlével ízesítem, és le lehet turmixolni, ha szükséges. Tálaláskor kacsát és körtét kanalazok hozzá.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers