fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Alacsony fruktóztartalmú Családnak Egyéb kategória Gluténmentes Harapnivaló tavaszi zöldek IR-barát Rostban gazdag Saláta Tavaszi recept Tojásmentes Várandós barátVitamindús

    Sajtkrém spárgával, eperrel, zöldalmával, sós granolával – tejmentesen is

    sparga_poharkrem03_fin.jpg

    A teremtésnek azon pontján, amikor ős-Excel táblázatban gyűltek a tervek arról, hogy melyik, teremtendő zöldségnek, és gyümölcsnek mikor legyen a szezonja, akkor nagy szerencse, hogy a spárga és az eper egymás mellé került. Nagyon jók együtt mindenféle variációban. Most egy sós nass következik tízóraira, vagy uzsonnára egyéves kortól, vagy egy jó kis vendégváróként. Sajtkrémmel is elkészítettem, és tejmentes változatban is rizsdarával, növényi tejjel. Az eperről bővebben is írok, a bevezetés dilemmái miatt.

    A kisétkezések mindig azok, amelyekre a legkevesebb idő jut: kitalálni, elkészíteni és megenni is. De ha már rá tudunk szánni egy kis időt, akkor cserébe nagyon tápláló tud lenni. Ezzel a snackkel sikerült elérnem, hogy a kisebbikem egyen a spárgát, amit amúgy nem szeret, és ez alkalommal mindkettejük délutáni édességvágyát sikerült sós jellegű nassba transzformálni.

    A spárga a 8. hónaptól kínálható a babáknak. A zöldspárga magasabb tápanyagtartalmú, már azzal is többet kap a jóból, hogy a föld felett növekszik, így klorofillt és C-vitamint is kap a B-vitaminok és magnézium mellé (a tavalyi szezonban írtam bővebben  a kettő közti különbségről. Nagy előnye még, hogy előkészítése egyszerűbb, nem szükséges a teljes sípot hámozni, csak az alján lévő néhány centi az, ami fás és nehezen élvezhető.

    Az eper már több kérdést felvet, ha babákról van szó. Sokáig tartotta magát az ajánlás, hogy az aprós bogyós gyümölcsöket, így az epret is másfél éves kor után kóstolják először a kicsik. Az utóbbi években ez megváltozott, és az allergének egyéves kor előtti bevezetését kezdték ajánlani a szakemberek. Ez persze nem azt jelenti, hogy abból mennyiséget és rendszeresen kellene fogyasztani, hanem inkább azt, hogy tegyük lehetővé, hogy egy-két alkalommal az immunrendszer kis mennyiségben találkozzon az adott fehérjével.

    Az eper esetében nem jó ötlet egyéves kor alatt sűrűn adni, több probléma is lehet vele, ami nem a magokkal kapcsolatos. Például a barázdált felszíne magához kötheti a virágzó fák tavaszi polleneit, amelyek túráztathatják az immunrendszert. Másfelől a savas, illóolajokban gazdag gyümölcsök, például narancs vagy eper evése után a száj körül kipirosodhat, húzódhat a bőr. Ez nem veszélyes, csak kellemetlen:  a gyümölcs savai, aromái okozzák.

    Harmadrészt erősen vegyszerezett gyümölcsről van szó, főleg ha importból származik. Nagyon érdemes magyart és vegyszermenteset szerezni, főleg a kicsiknek, ami nyilván drágább.

    A pohárkrém receptre visszatérve végül érkezik két hozzávaló, ami krémessé, és ami ropogóssá teszi: a sajtkrém és a dió granola. Nálunk ritkán szerepel sajtkrém. Nekem ki kell hagynom, a gyerekek pedig hurutra erősen hajlamosak. De az ízélmények sokszínűségének fontosságában és a változatosságban mélyen hiszek. A tejtermékek, amiket alkalmanként beszerzünk, bio termékek, vagy legalábbis legeltetett és nem kényszerített állattól származnak. Mindazokra gondolva, akik intolerancia, autoimmun betegség, IR, vagy más egészségügyi megfontolásból nem esznek tejtermékeket, készítettem egy mentes verziót is.

    sparga_poharkrem01_fin.jpg

    A fogás ropogósságát adó diós vagy pisztáciás, sós granola pedig alapból is mentes, legalábbis glutént nem tartalmaz, ha gluténmentes zabpehelyből készítjük. A magvak miatt szintén egyéves kortól ajánlott.

    A recepthez az epret, a spárgát (Szerilé) és a sajtkrémet (Pusztán Kézműves Sajtműhely) az IttaSzezon termelői kínálatából kaptuk.

    Sajtkrém spárgával, eperrel, zöldalmával, sós granolával – tejmentesen is

    Hozzávalók 4 adaghoz
    • 4×3 db zöldspárga
    • 1 nagy marék eper
    • 1 nagy, savanykás zöldalma
    • Egy löttyintés olívaolaj

    Sós granola:

    • 10 dkg zabpehely (gluténmentes verzióban gluténmentes zabpehely)
    • 5 dkg rizsliszt, vagy barnarizsliszt
    • 3-4 dkg darált dió vagy pisztácia
    • 5 dkg vaj vagy kókuszzsír
    • Pici só
    • Pici reszelt citromhéj

    Sajtkrém:

    • 120 gramm termelői sajtkrém
    • 1 pohár natúr joghurt
    • A tejmentes változat krémje 4 adaghoz:
    • 20 gramm rizsdara vagy barnarizsdara
    • Kb 15 ml növényi tej, pl rizstej
    • 2 dl kókusztejszín, kókuszjoghurt vagy más növényi joghurt
    • Pici só (lehet pl. kala namak, azaz kénes ízvilágú fekete só)
    • Pici reszelt citromhéj+ néhány facsarásnyi citromlé
    • Esetleg 1 kk inaktív élesztőpehely a sajtos ízvilágért

    Elkészítés:

    A granola hozzávalóit egy keverőtálban kézzel összegyúrom, egy fél órára a hűtőbe teszem, majd szétmorzsolom és elterítem egy sütőpapírral bevont sütőtálcán. 170 fokon, időnként megforgatva, körülbelül 15 perc alatt ropogósra sütöm.

    Ha készül tejmentes változat, akkor a rizsdarát növényi tejben megfőzöm, és hagyom hűlni. Langyosan fellazítom a kókusztejszínnel/növényi joghurttal, ízesítem, és behűtöm.

    A spárga alsó néhány centijét letöröm (és félreteszem alaplének), és az alsó negyedét  meghámozom, hogy a fás részektől megszabadítsam. Forró, enyhén só vízben dobom úgy, hogy a sípjai a vízből kilógjanak, lefedem és 5 percig párolom. Ha készen van és kihűlt, a szárakat vékony karikákra vágom, a sípokat egészben hagyom.

    Az epret megtisztítom, leszárazom, félbe, vagy kisebb darabokra vágom,  a zöld almát megmosom, apró konckákra vágom, sajkrémet bekeverem.

    Összeállítom a 4 poharat: A legaljára spárga karikákat, zöldalma kockákat, és epret teszek. Rákanalazok egy kis granolát, majd a sajtkrém negyedét. Újra egy kis spárga, zöldalma, eper, meglocsolva egy kevés olívaolajjal, és rá egy kis granola. A tetejére 2-3 spárga sípot fektetek, és ha kéznél van egy kis csíra, azzal díszítem.

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers