fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Cukormentes Édesség Egyéb kategória Mindenmentes Nyári recept Rostban gazdag Születésnapra Ünnepi VegánVegán napok

    Mentes vegán tejberizs torta gyümölcsréteggel – csupa természetesség

    gyumolcsrizs_torta01_fin.jpg

    Egy tortának nem az a fő küldetése, hogy egészséges, tápláló, rostban gazdag legyen, de ha megoldható, hogy az legyen, akkor miért is ne? Ha gyerekzsúrról van szó, egyre inkább kívánság, hogy az arra készült édességek mentesek legyenek, mert gyakoriak az érzékenységek. A tej helyettesítése mellett újabban a tojásmentességre is egyre nagyobb az igény. A tojást a legnehezebb kihagyni szerintem, a hiányát megérzi a legtöbb, jól nevelt tészta. Ebben a tortában minden hiányt természetes, rostokban gazdag összetevőkkel pótoltam, és a szezon utolsó málnáit is bevetettem.

    A nyár áldásai közül a piros gyümölcsöktől búcsúzom a legnehezebben, a gyerekek is annyira szeretik. Pedig a fokozatos, rávezető edzés megvolt, először az eper, aztán a cseresznye, a meggy, végül az apró bogyósok, a szeder, áfonya, ribizli, málna kezdtek elmaradozni. Még az utolsó szemek piros bogyókat összegyűjtöttem és összerendeztem egy fináléba. 

    A mentes süteményeknél nagy dilemma, miből, hogyan készüljön a tészta, és ha a tojást is ki kell hagyni, akkor hogyan áll majd össze? A keményítők jól jönnek, de nálunk inkább a ropogós, kekszes alapok váltak be. Ahogy a legtöbb mindent, ezt is saját keverékből szeretem készíteni. A krémben sem használok keményítőt, vagy zselatint, amitől egy tejberizs torta szuperul összeállna, inkább kesudióval, cukkinivel fogom össze, és gazdagítom a krémet, hogy még inkább természetes legyen. 

    Ez a torta a tésztában a diót figyelembe véve egyéves kortól kínálható, bár kóstolni attól még lehet korábban is. A gyümölcsök apró magvai nem okoznak majd problémát, mert a főtt, turmixolt levüket átpasszírozzuk, és marad a pure gyümölcsvelő, ráadásul csak almával édesítve. A tésztában, krémben sincs cukor vagy édesítő, csupán datolyát és egy kevés juharszirupot használok (helyettesíthető más sziruppal is, alma, datolya, méz, agavé, ha nincs a fruktózra érzékenység). Több trükkje nincs, alapvetően nagyon egyszerű szerzet. 

    Mentes vegán tejberizs torta gyümölcsréteggel

    Hozzávalók: 
    • Kekszmorzsa
    • 10 dkg finomszemű zabpehely
    • 5 dkg rizsliszt
    • 1 marék mazsola beáztatva
    • 4 szem datolya
    • 1 marék dió megpirítva, majd finomra darálva
    • 7 dkg kókuszolaj
    • 5 evőkanál cukormentes kakaópor (ha két éven aluli gyerek is eszik belőle, akkor inkább karobport használok)
    • Fűszerek: Pici só, fahéj

    Tejberizs krém

    • 15 dkg kesudió megpirítva, majd fél napra beáztatva15 dkg főtt rizs
    • 1 db közepes cukkini hámozva
    • 1 dl növényi tej, pl kókusztej
    • 1 bio citrom lereszelt héja és a levének a fele
    • 1 ek tápiókakeményítő
    • Kb 1 ek juharszirup
    • Fűszerek: vaníliaesszencia (alkoholmentes kivonat) bátran
    • Kis kókuszolaj a cukkini pirításához
    • Gyümölcsvelő
    • 20 dkg vegyes bogyós gyümölcs (pl szeder, meggy, málna, áfonya, 1 db alma meghámozva 
    • Fűszerek: kevés frissen facsart citromlé, pici őrölt kardamom, és fahéj

    Díszítés

    • Kéznél lévő gyümölcsök, és egy kevés nyers kakaóbab töret (két éves kor felett)

     

    Elkészítés: 

    A gyümölcsvelővel kezdek: egy forralóedényben a vegyes bogyós gyümölcsöket a fűszerekkel kis lángon rotyogtatni kezdem, hozzáreszelem a meghámozott almát. Kb 20 percig főzöm kevergetve, hogy elég sűrű legyen. Ha langyosra hűlt, leturmixolom és ha apró magvas gyümölcsök is vannak benne, egy szűrőn átpasszírozom. Tiszta befőttesüvegbe töltöm és hűtőbe teszem. 

    A tejberizshez maradék rizs is felhasználható, nem fontos tejben megfőzni. A hámozott cukkinit karikákra vágom és egy serpenyőben kevés kókuszolajon megpirítom. 

    A kekszmorzsához az áztatott mazsolát, magozott datolyát és a kókuszzsírral késes aprítóban pépesítem. Egy keverőtálban összekeverem az átszitált lisztet, zabpelyhet, kakaóport (karobport), a porfűszereket, és kézzel átkeverem, morzsolom a mazsolás-datolyás pasztával. Sűrű masszát kell, hogy kapjak. Kiolajozott kapcsos tortaforma aljába egyengetem, és a krém elkészültéig hűtőbe teszem. 

    A sütőt 170 fokra kapcsolom.

    Az áztatott kesudiót a pirított cukkinivel, a citromhéjjal és levével, a növényi tejjel krémesre turmixolom. Lágy állagot kell, hogy kapjak. Keverőtálba forgatom, hozzákeverem a vaníliaesszenciát, édesítem, és beleforgatom a rizst. Végül a tápiókakeményítőt. 

    A krémet a tortaformába kanalazom a kekszrétegre, és 20-22 percig sütöm. Ha elkészült, és kihűlt, jó pár órára hűtőbe teszem, hogy összeálljon. 

    Tálalás előtt kiveszem a tortaformából, a tetejét megkenem a gyümölcsvelővel és gyümölcsökkel díszítem

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers