
“Döbrögi uraság úgy enne egy kis kacsasültet”- mondta időnként a nagypapám a nagymamámnak, amikor megkívánta kedvenc fogását. A nagymamám mestere volt a kacsasütésnek, a saját nevelésű (de a máshol nevelkedett kacsákat is) feledhetetlenül omlóssá tette. Amikor nekiállt, az ünnep volt. Néhány érdekességet összegyűjtöttem a kacsahúsról és a hozzátáplálás-beli sajátosságairól, és adok egy receptet hozzá egy jól passzoló édeskés, gyümölcsös zöldkörettel és quinoával.
A vadhús és liba mellett kacsahús tartozik azon húsok közé, amelyek bevezetésének ideális idejéről megoszlanak a vélemények. Egyes hozzátáplálási ajánlások szerint a 9. Hónaptól gondolhatunk rá, mások szerint inkább a 11. Hónaptól biztonságos. Ahogyan kicsit jobban elmélyedtem a kacsatartás részleteiben, kezdtem megérteni, hogy az óvatosság oka részben az lehet, hogy ennél a szárnyasnál a szalmonella fertőzés lehetőségét többször említik (például ezért sem szokás kacsatojást enni), részben pedig a zsírossága miatt is. Ez utóbbi könnyen kikerülhető, és jobb is kerülni a kicsik esetében, mindjárt kitérek rá.
És még egy olyan apró életmódbeli tényező is hozzájárulhat, hogy a kacsák jellemzően szeretik a lucskos, koszos helyeket, szívesen szívogatják ki például a sárból a vizet, annak ismeretlen mikroba állományával.
Egy nógrádi rokonom hosszú idők óta tart kacsát a kertjében. A tyúkokkal együtt szabadon élnek a kertben, mozoghatnak, napozhatnak, így aztán ásványi anyagok is tudnak keletkezni a szervezetükben. Születésük után az előnevelést meleg helyre rendezi be a hőmérsékletre érzékeny kicsinyek számára, és magas fehérjetartalmú indítótáppal eteti őket, majd fokozatosan áttérnek a frissen kaszált, apróra vágott fű, búza, kukorica diétára. A konyhai hulladékokra, például zöldséghéjakra, almadarabokra is szívesen lecsapnak. Bár több gazdától hallotta, hogy a kiskacsák még nem szívesen járnak ki a szabadba, ő az ellenkezőjét tapasztalja.
Az itthon leggyakrabban előforduló kacsafajták a fehér színű, hangosan hápogó magyar kacsa (az környék tud róla, ha valaki ezt a fajtát neveli) illetve a pekingi kacsa, amelynek jó részét pecsenyekacsaként adják el. A korai vágóérésű kacsák közt előfordul még a zsenge húsú, angol Aylesbury kacsa, és a hibridek közül a Cherry Vallex hibrid. Rokonom most halkszavú japán kacsát tart, amelyet néma kacsának is neveznek.
Ami fontos lenne, főleg a gyerekek számára, hogy pecsenyekacsát vegyünk. Őket 45-50 napos korukban vágják, a súlyuk a nemüktől eltérően átlagosan 3 kiló. A tovább nevelt kacsákat szokták hízlalni, ami háztájnál is, és iparilag is töméssel érhető el ( nemcsak hogy embertelen szokás, hanem eredménye a stresszben élő, az erőltetett táplálástól elzsírosodott májú, bőr alatti és viscerális zsírban is bővelkedő állat).
Így tehát a tanácsok a kacsahús bevezetéhez ezek volnának:
- Pecsenyekacsát válasszunk! Ha ismert és megbízható forrásból származik, a 9-10. Hónaptól kínálható a kicsiknek.
- Ha a piacon 60-70 dekás kacsamellet kínálnak és váltig állítják, hogy pecsenyekacsa, az gyanús. A hízlalt kacsák melle látványosan nagyobbra nő. Ha a pultban egy egész kacsa több mint 4 kilós, az tuti hízlalt.
- Pecsenyekacsa csontokból leveshez remek alaplét is főzhetünk! A szárnytő, vagy a nyak olcsó és jó alapanyagok erre!
- A kicsiknek csak jól átsült, vagy főtt kacsahúst kínáljunk! A szalmonella veszélye miatt a rozé kacsamellnek, vagy a félig átsült májnak egyelőre nincs helye a gyerekmenüben. A kacsamell abból a szempontból kényes, hogy ha teljesen átsütjük, gumiszerű állagot kap, ezért a kicsiknek a rozé és a teljesen átsült közt az ideális. Kezdésnek könnyebb megoldás a comb.
- A pecsenyekacsa belsőségei, a máj, szív, zúza is kínálható egyéves kor alatt. Hízlalt kacsa szerveit jobb kihagyni! A máj hamar elkészül, a szív és zúza csupa izom, főzni érdemes, és több mint egy óra kell a puhulásukhoz.
A kacsát azért is imádom, mert jóformán fűszer sem kell hozzá, önmagában is komplex ízei vannak. A köret is hasonló, részben gyümölcsből, részben zöldségből áll, és nagyon jól összeadják a tudásukat. Ha baba változatot is készítünk (a receptben leírtam, hogyan szoktam), maga a hús és a köret is fűszermentes. Érdemes megkóstolni, meglepően ízes mindenféle segédanyag nélkül.

A köret két fő gyümölcse, a szilva és birsalma magas fruktóztartalmúak. Ha valakinek a gyümölcscukor felszívódásával problémái vannak, érdemes figyelembe vennie. Általánosságban a kacsahús bevezetésének idején ezek a gyümölcsök is ehetők már. Az egres megfontolandó egyéves kor alatt, mert apró magvai allergizálhatnak. Ezért abból elsőre csak egy szemet kínáljunk.
A recepthez használt zöldfűszerek az IttaSzezon nyáron kapott palántáiból nevelkedtek.
Omlós kacsacomb szilvás birsalmás zöldségekkel – baba változatban is
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 pecsenye kacsacomb (vagy 5 a családfő kedvéért)
- Fűszerek a kacsához: só, 3 ág friss majoranna (vagy 1 ek szárított), 4-5 rozmaring levél (vagy 1 tk szárított), 2-3 g csombor/borsikafű (vagy 1 ek szárított), 1 tk őrölt koriander
- 1 közepes zeller
- 1 közepes sárgarépa
- 3 db közepes lilahagyma
- 2 nagyobb birsalma
- 60 dkg szilva
- 1 marék egres (ilyenkor már csak mirelit van, de el is hagyható)
- 6-8 gerezd fokhagyma
Köret:
- 12 dkg quinoa legalább fél napra beáztatva
- 1-8 dl víz (vagy 1 dl víz, 8 ml növényi tej)
- Fűszerek a körethez: 2 cm gyömbér, 4 ág kakukkfű, 3 ág majoranna
Elkészítés:
A pecsenyekacsa jellemzően nem zsíros. Ha mégis kicsit az volna, hosszában, keresztben beirdalom, miután ellenőriztem, jól tisztították-e meg (többnyire nem túl alaposan). Kerítek egy sütőtálat, a zöldfűszereket óvatosan megmosom és aprítom, és egy kivételével az összes combot átdörzsölöm a sóval, fűszerekkel. A maradék egy combból a babának szánok falatokat, arra csak borsika és egy kis rozmaring kerül. Kis pihentetés után gőzsütő programon 130 fokon 1-1.5 óráig sütöm a húst (ha nincs ilyen program 140-145 fokon letakarva is hasonló lesz az eredmény). Nem szükséges alá vizet önteni, a kacsából kisül majd a pecsenyeszaft.
Amíg a kacsa a sütőben, egy másik sütőtálcára előkészítem a zöldségeket. A zellert, sárgarépát 1 centis kockákra vágom, a lilahagymákat nagyjából 2 centisre, a tisztított fokhagymákat négy részre, és a tepsin/tálcán eloszlatom úgy, hogy egy sarkot kiválasztok a baba számára. Oda nem teszek fokhagymát. A gyömbért felaprítom, és a baba számára kiszemelt sarkon kívül mindenhol egyenletesen eloszlatom a zöldségek közt. A birsalmákat héjastul 2 centis darabokra vágom, a szilvákat felezem és magozom, de egyelőre nem kerülnek a tálcára.
Még van idő, a quinoát is meg lehet főzni kicsivel kevesebb, mint 2 dl vízben egy csipet sóval (vagy víz és növényi tej keverékében, hogy még lágyabb íze legyen).
Ha letelt a kacsa ideje, és ígéretesen puhul, akkor kiveszem, letakarom, és a sütőt 200 fokra kapcsolom. Egy kis kacsaszafttal meglocsolom a zöldségeket és mehetnek a sütőbe 10 percre. Utána rájuk dobom a birsalmát, 5 perc múlva a szilvát és ha teszek még hozzá, az egrest. Gyors mozdulattal lapáttal, kanállal elvegyítem őket, és még 5 percig sütöm az egész bandát együtt. Ha kivettem a sütőből, megszórom zöldfűszerekkel.
Legutoljára a kacsát teszem vissza a sütőbe 220 fokra grillezni. 20-25 perc alatt barnára és ropogósra sül. Utána pár perc pihenésre szüksége van, hogy a nedvei megtalálják a helyüket.
Ez alatt a baba számára kiveszek egy adagot a fűszerezetlen zöldség-gyümölcs sarokból és villával összetöröm, vagy leturmixolom. Nagyon zamatos püré lesz. Egy fél sült szilvát, és birset egészben hagyok neki a felfedezés kedvéért. Szedek a quinoából és hozzá apróra vágok a sótlanul hagyott, kis zöldfűszerrel megtámogatott kacsából, ami kellően puha és só nélkül is ízgazdag. Amíg a babafogás hűl, tálalok a többieknek.