fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony fruktóztartalmú Baba verzió Családnak Cukormentes Egészséges ital Egyéb kategória Immuntámogató IR-barát Mindenmentes Négyévszakos Népszerű receptek Szoptatás barát Téli recept Várandós barátVegán

    Gyömbéres, vaníliás gyerekital a vírusok ellen – baba- és szoptatásbarát

    babamasala01_fin.jpg

    A maci kávét, a malátás furaságokat és ovis kakaót is imádtam gyerekkoromban. Ezeknek a lágyan kesernyés, krémes keverményeknek az emlékéből  indultam ki, amikor az indiai masala chaiból junior, illetve szoptatásbarát változatot főztem. A gyerekek maci masalának nevezték el ezt a szelíden gyömbéres, fahéjas, vaníliás növényi tejet, amelyet kókuszból és kesudióból készítek. Egyéves kortól bevethető, és szoptatás idején is jó folyadékpótló: fűszerei melengetők, gyulladáscsökkentők, és tejserkentők. Amikor rotálnak a vírusok, ősztől-tavaszig elég kelendő ital nálunk. Aki iszik tejet, a maci masalát még könnyebben megfőzheti, mint mi, növényi alapon. 

    Jó evő, ám rossz ivó gyerekeim vannak. Cukros üdítőket, gyümölcsleveket persze döntenének magukba számolatlanul, de azokat igyekszünk szordínósra venni (ebben a posztban bővebben írok arról, miért, és hogy hogyan hatnak a gyerekekre a gyümölcslevek ), így marad a tukmálás, a levesekkel, ízesített vizekkel, gyümölcsteákkal trükközés, és az épp aktuális ízlésükre és hangulatukra szabott italok kitalálása.

    Iskolás korig egy gyereknek átlagosan napi 1 liter folyadékot kéne magához vennie. Ha sokat mozog és ha nyár van, akkor többet is. De a minimum 5-6 pohár víznek megfelelő nettó ivás lenne célszerű, amit mi többnyire sosem érünk el. 

    5 apró trükk, hogy a gyerek többet igyon:

    Technikailag a következőkkel próbálok trükközni 6- és nemsokára 4 évesemmel:

    – Különböző poharak bevetése. Időnként a családi pálinkás poharakba töltök nekik, és van úgy is, hogy a saját bögrémbe, hátha az érdekesebbé teszi számukra a beltartalmat. És van, hogy a játék étkészletük pohárszettjébe töltök – ez már a kétségbeesés vörös zónája. 

    – A kulacsuk, bögréjük felöltöztetése, díszítése szalagokkal, kendőkkel, és bevonása különböző játékokba.

    – Fél pohár vizek elhelyezése a lakás különböző pontjain, ahol sűrűbben felbukkannak. Így amikor flow-ban vannak, tán nem felejtenek el közben kortyolni. Sokszor azonban leverik. 

    – A levesek gyakori kínálása. Reggelire is próbálkozom időnként, de tapasztalhatóan semmilyen ázsiai gént nem hordoznak, pedig milyen jó is egy sűrű pho-val vagy ramennel indítani a napot. Az ebéddel, vacsorával könnyebb dolgom van, ha folyékony halmazállapotban képzeltem el. 

    – Bővebb lére eresztett pörköltek, raguk, kompótok. Már akár egy deci plusz folyadék is számít, legalábbis ebben az illúzióban tartom magam. 

    Mi az a chai latte? 

    Formailag pedig a különböző, minél természetesebb ízű, és cukormentes italok bevetésével próbálkozom. Nagyon szeretem például a chai lattét, masala chai-t, és időnként inspirálódom belőle, amikor a gyerekeknek kevergetek. Korábban volt egy kedvenc, kamilla teás baba chai latténk, de azt egy időre megunták. Ez, az újabb változat pedig még könnyebben befogadható, mert gyógynövény tea nélkül, csak növényi tejjel készül. 

    Gyerek chai latte kamilla tea alapon

    Gyerek chai latte kamilla tea alapon

    Az előbbi posztban írtam arról, mi is az a masala chai. Az eredetileg bivalytejjel és melegítő hatású fűszerekkel ízesített fekete tea indiai eredetű, ayurveda chainak is hívják. Hagyományosan street drink, amit utcákon, piacokon standoló chai wallahnak nevezett teakészítő  főz különböző, aromás fűszerek, mint bors, gyömbér, kardamom, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió hozzáadásával. 

    10 hónapos kortól kínálható

    Ezek egy része az immunrendszert támogató fűszer,  a kardamon, a fahéj, a gyömbér, vagy a szegfűszeg kis mennyiségben akár 10 hónapos kortól kóstoltatható. Fahéjból lehetőség szerint cejlonit válasszunk, mert annak kumarin (egyes növények, fűszerek aromáját adó vegyület, amely nagy mennyiségben a májat terheli a vérzékenység kockázatát növeli) tartalma tizede a jóval ismertebb cassiának. 

    Szoptatás idején is egészséges ital

    Anyáknak szoptatás idején különösen jók ezek a fűszerek, tejserkentő hatásuk van, és náluk általában a chai masala minden fűszere bevethető (csak a borssal érdemes körültekintően bánni, hátha a babának túl erős), különösen a kurkuma, a kardamon, a fahéj, a gyömbér, vagy a szegfűszeg, de mehet a szerecsendió is. A fekete teát jobb kihagyni ilyenkor, mert élénkítő hatása még a kávénál is erősebb, és helyette inkább gyümölcs vagy gyógynövényteával főzni. Almateával, hibiszkusszal, kamillával, édesköménnyel és hársfateával nagyon finom tud lenni. 

    babamasala02_fin.jpg

    A szoptatási szomjhalál érzésekor jól jön tehát a változatoság, és jó minőségű folyadékok. Napi három litert lenne célszerű összerakni a vízből és különböző egyéb, minél természetesebb, sóban, cukorban szegény forrásból.  

    Gyömbéres, vaníliás gyerekital a vírusok ellen – baba- és szoptatásbarát

    Hozzávalók 5 decihez: 
    • 3 evőkanál kókuszreszelék
    • 3 evőkanál natúr kesudió
    • Fűszerek:
      • 1 rúd fahéj,
      • 4 szem zöld kardamom,
      • 3 borókabogyó,
      • ½ vaníliarúd,
      • 1 cm gyömbér,
      • 8 szem mazsola,
      • opcionálisan 1 csapott kk kurkuma
    • Ha szükséges még édesítés: méz (másfél éves kor fölött)

    Elkészítés:

    Egy kisebb fazékban 1 liter vízhez mérem a kókuszreszeléket és kesudiót. Közepes lángon melegíteni kezdem. Teatojásba kanalazom a magfűszereket: a  kardamomot, borókát, és a gyömbért, fahéjat, mazsolát, esetleg kurkumát (a fűszerek közt felsorolt vaníliát ne hevítsük, mert elveszti értékes aromáját), és a melegedő vízbe teszem. A forrástól számítva nagyjából 40 percig főzöm. 

    Ha elkészült, a teatojást kiemelem, a növényi tejet alaposan leturmixolom és leszűröm, és egy fél vanília kikapart magjaival ízesítem, és ha még szükséges hozzá édesség, egy kis mézzel megcsorgatom. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers