Húsvét után jól tud esni egy-két húsmentes nap. Ám a zöld levelek, zöldfűszerek jöjjenek bátran, mert már nagyon tavasz van. Amikor a gyerekeimmel a zöldfűszereket kóstoltattam a hozzátáplálási korukban, akkor a zöldséges tócsnikban szerették ( vagy fogadták el ) a legjobban. A tócsni abból a szempontból is sikertörténet, hogy olyan zöldségeket, mint mondjuk a zeller másképp meg sem ettek annak idején. A nosztalgia jegyében jöjjön egy zöldfűszeres zellertócsni, amihez szintén zöldben gazdag mentás medvehagymás lencsés hajdinát készítettem, meg egy csalán mártogatóst, ami csalán híján spenótból ugyanolyan klassz. Egyéves kortól mehet így kompletten. A tócsni hamarabb is.
Tavaly tavasszal jól bespájzoltunk csalánból, amikor a Budai hegyekben kirándultunk (A Solymár környéki Alsó-jegenye völgy például gazdag csalánforrás). Idén, a karanténból épp fájó szívvel gondolok a tavaszi túrákra, de legalább be lehet szerezni csalánt házhozszállító biogazdáktól is (ezen a listán összegyűjtöttem, hogy mely kistermelők szállítanak házhoz a járvány idején). Ugyanúgy meg lehet párolni, mint bármelyik zöld leveses zöldséget, imádja a fokhagymát. Ha lepürésítjük, látható, hogy majdnem olyan eleven, mély zöld színe van, mint a spirulinának, amiből arra is következtethetünk, hogy csodás antioxidáns forrás.
Autóutak közelében ne szedjünk csalánt!
Amikor kicsik kóstolják a saját gyűjtésű csalánt, fontos, hogy a forgalomtól minél inkább elzárt területről való legyen, mert a kipufogógázokból ez is magába tudja szívni a mérgező vegyületeket. A legjobb vegyszermentes, illetve bio gazdaságból szerezni. A hozzátáplálási ajánlások szerint a csalántea egyéves kortól adható a gyerekeknek, eszerint a csalán is.
De nem is fontos, hogy mindenképp csalán csípje a kezünket a konyhapultnál, elég, ha kéznél van egy kis spenót, meg medvehagyma. Ebben a fogásban minden más megoldható szárított zöldfűszerrel.
A zellertócsni lehet teljesen vegán is. A tojás helyettesíthető chia mag-víz zselével. Lenmagtojással kesernyésebb lesz. Ha egyéves kor alatti babának is szeretnénk kínálni belőle, akkor a legjobb a lereszelt zöldségekből 3-4 evőkanállal félretenni, borsikával és majorannával fűszerezni, liszttel összeállítani és minimális kókuszolajon lassan kisütni. A családnak lehet jó zöldfűszeres, elbírja. A köret is.
Immuntámogatás zöldfűszerekkel
A zöldfűszerek a legolcsóbb táplálékkiegészítők, itt írtam róluk , és arról, a kicsiknél hogyan érdemes használni. Könnyen juthatunk ásványi anyag és antioxidáns utánpótláshoz, ha van legalább egy szabad ablakpárkányunk, de rendelhetők is zöldfűszerek kistermelőktől (itt összegyűjtöttem, kiktől hogyan, mit rendelhetünk a karantén idején).
Ebben a fogásban van kakukkfű (antiszepikus hatása miatt megfázásra és különösen köhögésre jó, de három éves kor alatt csak kis mennyiségben használjuk) csombor, majoranna (emésztést javító és gyomorrontás után regeneráló, étvágyserkentő hatású), menta (fertőtlenítő és például epekövet megelőző hatású), és medvehagyma (az immunrendszer országos barátja). Majdnem egy komplett patika.
Zellertócsni, medvehagymás lencsés hajdina és egy kis csalán – hús nélkül tavaszi zöldekkel
Hozzávalók 4 személyre:
Tócsni
- 1 zeller kis lyukú reszelőn lereszelve
- 1 kisebb krumpli nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 1 fokhagyma
- 1 hagyma
- 1 tojás (vagy 1 evőkanál darált chia mag 2 evőkanál vízben feloldva)
- Kb 5 evőkanál rizsliszt vagy csicseriliszt
- 1 tk almaecet
- 1 kk szódabikarbóna
- Fűszerek: só ízlés szerint, 2 ek szárított kakukkfű, vagy 3 ág friss, 2 ek csombor/borsikafű, 1 ek majoranna, vagy 2 ág friss)
- Kókuszolaj a sütéshez
Köret
- 10 dkg natúr hajdina egy éjszakára beáztatva
- 10 dkg lencse (most puy-i lencsét használtam, de szimpla barnalencse is tökéletes) egy éjszakára beáztatva
- 1 sárgarépa
- 1 nagyobb vöröshagyma
- Fűszerek: só, 1 babérlevél, 1 ek balzsamecet, 6-8 szál medvehagyma, 1 ek szárított oregánó, 3 evőkanál szárított menta, vagy 1 kis marék friss
- Olívaolaj
Csalán/ spenótszósz
- 15 dkg csalán vagy spenót
- 1 fokhagyma
- 30 g szezámmag megpirítva
- Olaj vagy vaj a fonnyasztáshoz
- 1 kk szezámolaj
- Só
Elkészítés:
A tócsnihoz a lereszelt zöldségekhez hagymát és fokhagymát aprítok (ha készül baba változat, akkor a hagymák előtt kiveszek a reszelményekből és külön fűszerezem majorannával, borsikával, és riszliszttel összeállítom). A családi adagot kicsit sózom, Aprított, vagy szárított zöldfűszerekkel megszórom, hozzáütöm a tojást, vagy hozzáadom a chia zselét, az almaecetet, és a szódabikarbónával elkevert rizslisztből/csicserilisztből annyit keverek hozzá, amennyitől még szaftos marad, de összeáll süthető masszává. Negyed óráig állni hagyom.
Serpenyőben megpirítom a szezámmagot, majd átszórom egy késes aprítóba, és megdarálom. A csalánt, vagy spenótot megmosom, majd a serpenyőben, kevés kókuszolajon/olajon megfonnyasztom. A késes aprítóba kalanazom, hozzá aprítok egy fokhagymát és együtt krémesre turmixolom. Kevés sóval és szezámolajjal ízesítem.
Újra szabad a serpenyő. A tócsni masszát korongokká oszlatva kevés kókuszolajon kisütöm.
Az áztatott hajdinát másfélszeres vízben, kevés sóval felteszem főni. A lencse, ha eleget ázott, egy másik főzőedényben egy babérlevéllel, akár 10 perc alatt megpuhul. Közben a hagymát és sárgarépát, medvehagymát megtisztítom, apróra vágom. A mentát csak megmosom. Magas falú serpenyőben olajat hevítek, és először az apró répakockákat pirítom meg, majd hozzáadva a hagymát a lángot közepesre csavarom, és együtt puhítom tovább. Hozzájuk forgatom a lecsöpögtetett hajdinát és lencsét, megkapja az oregánót, a balzsamecetet, egy kis olívaolajat, a medvehagymát, végül mentát tépkedek rá.