fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől A hét színe: narancssárga Cukormentes Édesség Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Házi tészta Mindenmentes Nyári recept Rostban gazdag Szoptatás barát Várandós barátVegán

    Batáta nudli törökmogyoróval, meggyvelővel, cukormentesen

    nudli01_fin.jpg

    A karantén kezdete óta a világon reneszánszukat élik a házi tészták. A kovász nevelés, házi kenyerek az élesztő és társasági deficitben élő felnőttek tamagochija, a gyerekeké meg a formálható tészta gyurma. Egyik nap a barátnőm az ötévesének nudlit készített, amiről fotót kaptunk, erre az enyémek is azonnal rákívántak. Akkor csináljuk együtt! De mi van itthon? Krumpli nem, csak batáta, törökmogyoró, meg gyümölcsök a jégen, és a kamrában. Remek, úgyis próbálgattam már régebben, hogyan működik a nudli édesen, batátával, és most újra itt az alkalom. Törökmogyorós hempergővel és meggyvelővel igazán jó csapat lett. 

    A világjárvány hatására elterjedt homebaking trendet jól mutatják a Google keresési adatai liszt, kenyér, sütemény műfajban, amiről az Economist írt nemrég, illetve az Instagram gasztro tematikájú hashtagjeinek a megnövekedett száma. 

    Nem csupán az élesztő kereskedelmi hiánya csalogatja elő az ember nagymama génjeinek kifejeződését, hanem több más tényező is lisztek beszerzésére késztet minket. A társasági kapcsolódás, a programok, csavargás hiányából fakadó űr, a helyzet és az egzisztenciális bizonytalanság okozta stressz, és egy ismeretlen kórság fenyegetése, ami ellen úgy is küzdhetünk, ha nyugalmat és biztonságot nyújtó rituálékhoz fordulunk. Ahol pedig gyerekek is vannak, egy közös program és alkotás lehet a közös főzés, sütés. Erről legutóbbi posztomban hosszan írtam, hogyan vehetjük rá a kicsiket, hogy részt vegyenek ebben. Időnként mi is készítünk közösen hasonló tésztát, például pirított gnocchit, vagy amikor babák voltak, ilyen zabgnocchit

    Bár most magamtól nem jutott eszembe, csak rábeszélésre, a nudlisodrás pont az a biztonság és komfort növelő rituálé, amelyhez mostanában  jól esik visszanyúlni a gyerekkori élményeim alapján. Apai nagymamám palóc gyökereivel mestere volt a műfajnak, aki mindig tartott egy zsák fehér húsú, keményítős, földes “öreg krumplit” a pincében a héjában főtt krumplitésztáihoz, és gríz is mindig volt a liszt mellett, mert az is kellett bele. Tőle hallottam, hogy a nudlit begyerőnek is hívják, és sodorni kell. Az angyalbögyörő mellett az angyalpicili, és billemácsik, gyurkamonya is ennek a szerzeménynek a fantázianevei. 

    De rátárve a batáta nudlira. Korábban már tapasztaltam, hogy nem jó, ha az édesburgonyát a krumplihoz hasonlóan kezeljük, és adunk neki annyi lisztet, “amennyit felvesz”. Akkor túl kemény lesz. Ha viszont egy lágyabb, ragacsosabb massza lesz a főzés előtti kiinduló pont,  akkor jó, ruganyos tészta lesz. Igen ám, csak azt meg nehezebb sodorni. Két lehetőség van: vagy nokedliszaggatóval vagy habnyomóval ügyeskedünk, vagy pedig vastagabb, rusztikusabb hengereket sodrunk. Ez utóbbit választottuk, már csak azért is, mert nagymamán is ezt a formátumot készítette.  

    Mikortól kóstolhatják a babák? 

    Ezt a fogást 10 hónapos kortól kóstolgathák a babák, ha a törökmogyorót már kipróbáltuk velük. Mint minden, allergén alapanyagnak számító olajos magvat, a  törökmogyorót is kótolhatják a jelenlegi ajánlások szerint egyéves kor előtt darált, vagy krémessé kevert formában, csak a fokozatos bevezetés a célszerű. Törökmogyoró szórás nélkül a batáta nudli meggyszósszal a 8. Hónaptól is kínálható. 

    nudli02_fin.jpg

    Batáta nudli törökmogyoróval, meggyvelővel

    Hozzávalók 4 személyre:

    Nudli

    • 60-65 dkg batáta
    • 1 édes alma
    • 35 dkg liszt vagy gluténmentes változatban rizsliszt
    • 20 g zabliszt
    • 1 ek útifűmaghéjliszt (ha rizslisztet használunk)
    • 20 dkg törökmogyoró 
    • 1 ek kacsa vagy libazsír, vagy vegán változatban kókuszolaj
    • Pici természetes vaníliakivonat
    • Liszt/rizsliszt a sodráshoz
    • Víz a főzéshez 
    • Pici só

    Meggyvelő

    • 30 dkg magozott meggy (most még mirelit)
    • 1 édes alma 
    • 10-15 db mazsola
    • Fahéj 

    Elkészítés: 

    A meggyet egy kis fazékban feltesszük főni egy reszelt almával, mazsolával, fahéjjal. Lassú tűzön rotyoghat, az alma héja sűríteni fogja. 

    A batátát héjában tesszük fel főni kevés vízben. Ha már puhulásnak indult, az almát négy hajócskára vágjuk és a batátához dobjuk. Ha minden megpuhult, a főzővizet leszűrjük (finom, édes, ha kihűlt, pici citromlével adom is a gyerekeknek), a batáta, és az almagerezdek héját lehántjuk, és szűrőben még egyszer jól lecsöpögtetjük.

    Keverőtálban krumplinyomóval pépesre tördeljük, rászitáljuk a liszteket, hozzáadjuk az útifűmaghéjat, zsírt, vaníliaesszenciát és kézzel puha masszává dolgozzuk. Felteszünk egy nagy fazék vizet főni. 

    A tésztalabdacsot kb 8  részre osztva gyúródeszkán sodorni kezdjük, és hüvelykujjnyi vastag hengerekből másfél centis darabokat vágunk. Négy adagban kifőzzük enyhén sós és éppen gyöngyözően forró vízben. 

    A törökmogyorót megdaráljuk és serpenyőben megpirítjuk. Átforgatjuk, összerázzuk az elkészült nudlival, és meggyvelővel tálaljuk. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers