fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Családnak Ebéd Gluténmentes Rostban gazdag Szoptatás barát Tejmentes TojásmentesVárandós barát

    Földimogyorós csirke pirított kínai kellel – baba változatban is

    Földimogyorós csirke pirított kínai kellel

    Bármennyire is szeretek főzni, rengeteg idő megy el vele, és sokszor könnyebbség, ha egy fogással ki lehet pipálni a levest és a főételt. Nálunk a hozzátáplálás óta alapvetés, hogy mindig legyen itthon gyömbér, és kókusztej (vagy kókuszreszelék, hogy tudjak főzni kókusztejet), mert azzal mindenféle zöldség eladhatóbb lesz. A csirkealaplé umamija és immuntámogató ereje földimogyoróval, rizzsel, gyömbérrel, fokhagymával, kókusztejjel egy komplett adu ász. Allergénmentesen, baba változatban is elkészítettem.

    Kértétek néhányan a karantén idején, hogy időspórolós családi receptekben gondolkozzak. Örömmel, mert ez nekem is mindig célom. Nemcsak a járvány okozta márciusi intézménybezárások óta eltelt időben, hanem a gyes, a nyári szünetek és a téli betegségek idején is megtapasztalhatjuk, hogy valójában milyen rövid is egy nap, ha a gyerekek itthon vannak.  Mennyire nem magától értetődő, hogy ha reggel eltervezzük, hogy estére leszedjük a szárítót, az biztos sikerülni fog. A Maslow-piramison az “adj enni!” fontosabb helyen szerepel, úgyhogy simán ki tud ütni egy másféle, követelőző házimunkát. 

    Időspóroló trükkök

    Az egyik trükköm, hogy egy ebéd egészséges és igényes legyen, mégse kelljen az egész délelőttöt a konyhában tölteni, az, hogy előre készítek alapleveket. Ez lehet zöldségalaplé, és lehet csontos alaplé (ez az emésztést és immunrendszert is támogatja, amiről már sokszor írtam), és ezeket adagonként betárazom a fagyasztóban. Hozzátápláláskor is nagyon jól jött, mert plusz ízt adott a babaételeknek, sőt, a csontos alaplevek kollagén fehérjéket és könnyen hasznosuló ásványi anyagokat is. 

    Egy másik trükk, hogy gyakran készítünk egytálételeket. Ezt a fogalmat nem csak úgy értelmezzük, hogy többféle alapanyag egy kondérban összefő, mint egy jó bográcsgulyás, hanem úgy is, mint egy több főzési fázisból összerakható, komplett fogást, ami laktató, szaftos, gabonával körített, és egyszerre leveses és főételes is. 

    Így készül a baba változat

    Ez esetben úgy készült, hogy a csirkealapléből egy adagot kivettem a babának, a zsülienre vágott sárarépát és póréhagymát megfőztem, majd lepürésítettem, ezzel sűrítetve a levet, és citromfűvel és egy kis limelével fűszereztem. A baba ételéből így kimaradt a földimogyoró és a növényi tej. Ezt körítettem zöldséges rizzsel és a csirkehúsból csipkedtem hozzá néhány apró darabot a csonthoz közeli állományból, amit a bőrre sült fűszerek nem érintettek. 

    Földimogyoró-dilemma + mikortól ehetik ezt az ételt a babák? 

    A földimogyoró az az olajos mag, aminek a bevezetésekor a legnagyobb óvatosság szükséges, mert nem csupán mezei allergiás reakciót tud kiváltani az arra érzékenyeknél, hanem súlyos immunológiai túlérzékenységi reakciót, anafilaxiát. A most érvényben lévő ajánlás 2017-ből való, amikor is LEAP-tanulmányok (a mogyoró allergia korai felismeréséről szóló tanulmányok) alapján az amerikai NIAID (Allergiák és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete) közzétette, hogy az egyéves kor alatti bevezetés a célszerű az adott gyermek kockázati szintjére tekintettel  (ebben a tájákoztató anyagban olvasható bővebben ). A bevezetés módját itt mutatják be . Tehát a legjobb, ha a mogyorót külön, kis mennyiségben kínáljuk legelőször. 

    thaicsirke02_fin.jpg

    Ebben a fogásban még kérdés lehet, hogy a kínai kel és főtt póréhagyma mikortól adható a babáknak. A kelfélékékkel együtt a 8. Hónaptól. A többi zöldség, ami itt előfordul, a gyökérzöldségek: sárgarápa, zeller, ezek a hozzátáplálás kezdetétől, de a 7. Hónaptól egész biztosan kínálhatók. A családi változat pedig egyéves kor után, de a legjobb másfél éves kortól (de a tetejére dísztítésképp egész mogyoródarabokat csak 2 éves kor után célszerű). 

    Földimogyorós csirke pirított kínai kellel

    Hozzávalók: 
    • 3-4 egész csirkecomb
    • Fűszerek a sütéshez: thai vagy más curry fűszerkeverék, 1 fokhagyma, só, kurkuma, lime lé, olaj
    • 1 hagyma
    • 1 kisebb póréhagyma vagy 2 újhagyma
    • 2 sárgarépa
    • 1 nagyobb kínai kel
    • 3-4 curry levél, ha van
    • Petrezselyem vagy koriander
    • 15-20 dkg basmati rizs
    • 2 ek halszósz vagy szójaszósz
    • Olaj a pirításhoz

    Alaplé

    • 1 csirkefarhát és láb, vagy ½-1 kg csirkeaprólék
    • 1 hagyma jól megmosva, héjastul
    • Gyökerek vegyesen: sárgarépa, zeller és karalábé darab
    • 3-4 db gomba
    • Fűszerek: szerecsendióvirág, szemes bors

    Szósz

    • 10 dkg natúr földimogyoró + egy kevés a díszítéshez
    • Curry paszta: 2 fokhagyma, 2 cm gyömbér, 1 kk galanga, 1 th thai citromfű (elhagyható, vagy helyettesíthető thai curry keverékkel), limelé
    • 3 dl kókusztej (vagy más növényi tejszín)

    Szósz a babának 

    Pár csík sárgarépa és póráhagyma, pici gyömbér és limelé

    Elkészítés:

    Alaplé

    Előző nap a csontos csirkét jó 2 liter hideg vízben felteszem főni. Legalább négy órán át főzöm, majd újabb néhány órán a fűszerekkel, zöldségekkel együtt. Ha babának is készül, akkor a gombát csak azután teszem az alaplébe, hogy 2 decit kimertem a léből és félretettem neki. A családi alaplébe mehet a gomba is. Éjszakára leszűröm, hűtőbe teszem. A csirkecombokat megtisztítom, befűszerezem, dobozban hűtöm másnapra.

    Másnap megpirítom a mogyorót, majd beáztatom. A combokat egy tepsibe rendezgetem, kevés vizet öntök alá, és 190 fokon kb 40-45 perc alatt puhára sütöm. 5 perc grillt kaphat még 220 fokon, hogy a bőre ropogós legyen. Ha langyosra hűlt, a húst levágom a csontokról és falatnyi darabokra csíkozom. A csirkeszaftból egy keveset félreteszek a következő napi fogáshoz. 

    Csirke

    A combokat egy tepsibe rendezgetem, kevés vizet öntök alá, és 190 fokon kb 40-45 perc alatt puhára sütöm. 5 perc grillt kaphat még 220 fokon, hogy a bőre ropogós legyen. Ha langyosra hűlt, a húst levágom a csontokról és falatnyi darabokra csíkozom. A csirkeszaftból egy keveset félreteszek a következő napi fogáshoz. 

    A rizst megmosom, olajon megpirítom, kétszeres vízben megfőzöm, és kiveszek pár kanállal a babának. A családnak készült rizshez a végén pár kanállal keverek a sütőben sült csirke kisült szaftjából. A zöldségeket megtisztítom, a hagymát aprítom, a pórét és sárgarépát zsülienre vágom, a kínai kelt felcsíkozom. A sárgarépából és póréból egy kanállal félreteszek a baba alaplevéhez. 

    Másnap megpirítom a földimogyorót, majd beáztatom.

    A curry pasztához a gyömbért, fokhagymát, fűszereket, lime levét krémesre turmixolom, és kicsit sózom. A mogyorót is ledarálom és kókusztejet hozzáadva elkeverem a pasztával. 

    Az alaplevet felteszem melegedni, kicsit sózom, közben a wokot is hevítem. A wokban olajon megpirítom a sárgarépát, és hagymát. Kiveszem, és egy kanállal félreteszek belőle a babának. A következő körben megpirítom a kínai kelt, egy kanállal kiveszek és félreteszek a babának, de a többi marad a wokban. A sülő kelhez dobom a curry leveleket. Meglocsolom halszósszal vagy szójaszósszal, hozzákeverem a rizst, és a pirított sárgarépát és hagymát. 

    A baba alaplevét is felteszem forrni egy kis fazékban a félretett nyers répával és póréval. Ha megpuhultak, lepürésítem. Kevés citromfűvel és limelével ízesítem. 

    A család forró alaplevébe öntöm a maradék csirkeszaftot, a mogyorós szószt és a kókusztejet . Tálaláskor szedek a kevert rizsből, a húsból, majd bőséggel meglocsolom mogyorós szósszal. Aprított mogyoróval, és friss petrezselyemmel/korianderrel megszórom. 

    A baba számára mély tálkába szedek a rizsből, hozzáteszem a pirított répát és kínai kelt, a húsból a csonthoz közeli részből levágott csíkokból apró darabokat, és köréöntöm a zöldségpürés alaplevet. Pici petrezselyemmel megszórom. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers