fbpx

Mindenmentes gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étrendtanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Baba verzió Családnak Ebéd Egyéb kategória Falatkás hozzátáplálás (BLW) Flexiteriánus Gabonamentes Gluténmentes Nyári recept Szoptatás barát Tejmentes Tojásmentes Ünnep után könnyedén Várandós barát

    8 ok, amiért együnk pisztrángot! Itt ropogósan borsópürével, spenót pesztóval, babáknak is

    Hálás vagyok a meséknek és daloknak, amelyek fel tudják kelteni a gyerekek kedvét ahhoz, hogy esélyt adjanak egy ételnek, amit amúgy utálnak. Így jártam Schubert Pisztráng ötösének néhányszori eléneklésével (A csermely halkan zúgott, hol útja völgybe nyílt…). A halat ki nem állható középsőmnek dallal jobban csúszott a pisztráng, bár így sem lett örök kedvence. Én annál inkább szeretem, és külön érdeme, hogy csak egy kis fűszerezést kíván és egészben 15 perc alatt megsül a sütőben. Felsoroltam a remek érveket a pisztráng mellett, mert ez hazánkban is tenyésztett, tápanyagdús hal, a hozzátáplálás idején is jó választás. Úgyhogy jön a családi és a baba verzió is.

    A pisztráng az egyik legzerowaste-ebb hal, amit csak ehetünk. A fejhúsa, a szeme, a farokuszonya is finom. Ez tehát most az első ok, amiért érdemes a halas pultnál sorba állni. De több más ok is van, amiért gyerekeknek, sőt, hozzátápláláskor babáknak is érdemes sütnünk időnként. 

    2. Kényes a tisztaságra

    A pisztráng igényes a környezetére. Konstans húsz foknál hidegebb vízre van szüksége, még nyáron is. Kényes a víz oxigéntartalmára, és mivel a vízben oldott oxigén mennyisége a víz hőmérsékletének emelkedésével csökken, ezért a nagy vízhozamú, hideg, hegyi patakok az ideális lakhelye. Épp ezért Ausztriában vagy Olaszországban könnyű tenyészteni az Alpokból lezúduló patakok mentén, de ismert lelőhelyei még  Erdély, a Magas-Tátra, illetve a Szlovénia hegyei.

    Egy korábbi pisztrángos posztomban a lillafüredi telep vezetője mesélt arról, hogy a hal szaporítása sem egyszerű, és a táplálékára is figyelni kell. Igazi kézműves törődést igénylő hal, ebből adódóan meglehetősen tiszta húsú, nem kell tartanunk attól, hogy szennyeződésekkel, higannyal volna teli. Ezért is jó választás gyerekeknek. Ha hipermarketben szerezzük be, jó eséllyel törökországi akvakultúrából származó pisztrángot kapunk, piacokon lehet osztrák, szlovák, szlovén is. 

    3. Magyarországon is megél

    Idehaza több helyen is előfordul. A Bükk hegységben a Szinva- és Garadna patakban, a Hámori-tavakban, nyugaton a Gyöngyös- és Pinka patakban, valamint a Zala folyóban. Főként rovarokat fogyaszt, de nem utasítja el a csigákat, férgeket, kis halakat sem.

    Néhány fontosabb hazai pisztrángtelepünk van: az ikonikus Lillafüredi pisztrángtelep a Garadna-völgyben létesült.  Ez az egyetlen telep, ahol az őshonos sebes pisztrángot nagyobb mennyiségben tenyésztik. A Szalajka-völgyben, Visegrádon és  Tapolcán is található telep. De az innen származó halakat csak helyben, vagy a közelben találjuk meg, áruházláncokban, boltokban nem. 

    4. Jó zsírsavösszetételű hal 

    Alacsony zsír és koleszterin tartalma miatt, akinek erre ügyelnie kell, választhatja a zsírosabb halak, húsok helyett. Az egyik legjobb, természetes Omega-3 zsírsav forrás. Ennél már csak a kecsege jobb, de ahhoz borzasztó nehéz hozzájutni. Tehát alkalmas arra, hogy a feldolgozott élelmiszereknek, és olajban sült ételeknek következtében megborult Omega-3- Omega-6 arányt segítsük helyrebillenteni (ennek módjáról és fontosságáról ebben a posztban  írtam).

    5. Könnyen emészthető

    Magas víztartalma, és izomrostjai közötti laza szerkezetű kötőszövete miatt könnyen emészthető. A fehérjetartalma átlagosan 20% körül van, nem zsíros , és magas foszfor tartalmú. Hamar elkészül, 15 perc a sütőben magas hőfokon éppen elég neki. 

    6. Jó a szívnek, agynak (persze a léleknek is)

    Éppen az EPA és DHA tartalmánál fogva olyan, klassz folyamatokat segít a szervezetben, mint hogy részt vesz az idegrendszer és sejthártyák felépítésében, hozzájárul a gyulladásgátló prosztaglandinok képzéséhez. Szerepe van a szív,  érrendszer és az agy egészségének fenntartásában. Segíteni tudja a vérnyomást stabilan, egészségesen tartani és a magas trigliceridszint csökkentéséhez is hozzájárul. Olyan mentális készségeket is élesít, mint koncentráció, problémamegoldó készség. 

    7. A halak viszonylatában olcsó

    A 5000 forint körüli kiló áron mozgó szürkeharcsa, vagy a 6-7000 forintos lazachoz képest a 2300-2600 forint körül kapható pisztráng az egyik legjobb ár-érték arányú hal. 

    8. A hozzátáplálás első időszakától is kínálható

    Szemben a tengeri halakkal, a pisztrángot akár már 6-7 hónapos kortól kóstolhatják a babák. Olajban ne süssük inkább, jobb a sütő, és sütés után ugyan szálkázni kell, de puhasága kárpótol érte. Összenyomott, pépesebb darabokban, vagy pürés táplálás esetén a főzelékhez, körethez turmixolva is lehet adni. A későbbiekben a bőrével együtt is, ha nem fűszereztük markánsan. Az ajánlások szerint halat eleinte hetente egyszer kínáljunk az ifjúságnak. 

    Ropogós pisztráng borsópürével, spenót pesztóval, babáknak is

    hozzávalók 4 személyre
    • 4 db szimpatikus méretű, egész, belezett pisztráng
    • Fűszerek a halhoz: 8-10 cm póréhagyma, 4 ág kakukkfű, 
    • 1-2 ek sülthal fűszerkeverék (házilag pl: szárított petrezselyem, citromfű, zúzott mustármag, curry keverék), zsír/vaj/kókuszolaj, só ízlés szerint
    • 1 fej karfiol 
    • Fűszerek a karfiolhoz:  só, 1 tk édes paprika, 1 kk fokhagymapor, 1 kk római kömény, 1 kk édeskömény, 1 kk őrölt szegfűszeg, frissen reszelt szerecsendió (vagy ezek helyett bármilyen curry fűszerkeverék, esetleg goa masala), 2-3 ek sütésre alkalmas olaj
    • Fűszerek a baba karfioljához: csak egy kevés olaj vagy vaj
    • 1 kg zöldborsó
    • 10 cm póréhagyma
    • Vaj vagy kókuszolaj 
    • Só ízlés szerint
    • 1 dl kókuszkrém, vagy más tejszín, növényi tejszín
    • Fűszerek a zöldborsópüréhez: 1 ek szárított menta, 1 tk csombor, ¼ csomag aprított petrezselyem
    • Fűszerek a baba zöldborsópüréjéhez: 1 tk friss vagy 1 kk szárított petrezselyem
    • 20 dkg spenót 
    • 8 dkg tökmag
    • 6-7 bazsalikomlevél
    • 3-4 ek olívaolaj
    • Só ízlés szerint

    Elkészítés: 

    A karfiolt kicsi, egyforma nagyságú rózsákra bontom, megmosom. Néhányat félreteszek a babának, és azt csak vékonyan átforgatom olajjal.   A többi rózsának a fűszerekből és olajból keveréket készítek, belerázogatom, és egy sütőpapírral bélelt tepsin eloszlatva, a baba karfiolját melléjük téve 200 fokon, körülbelül 20 percig sütöm. Időnként lehet forgatni. 

    A spenótot alaposan megmosom, néhány levelet félreteszek a babának. A tökmagot serpenyőben zsiradék nélkül megpirítom, majd kávédarálóban ledarálom. A baba spenótját utána megfonnyasztom a serpenyőben pici vízzel. A többi spenótot aprítom, majd egy késsel zúzott fokhagymával kisebb adagokban, mozsárban összetöröm (késes aprítóban gyorsabb). Sózom, hozzáforgatom a tökmagot és olívaolajat. 

    A halat megmosom, a póréhagymát nagyon vékony szeletekre vágom és elkészítem a fűszerkeveréket. A pisztrángot nem szoktam irdalni, mert szaftosabb marad a húsa, de lehet irdalni is 4-5 centinként. Kókuszzsírral, vagy vajjal, majd a fűszerkeverékkel átkenem és a karfiol sütőpapírján 220 fokos sütőben 12-15 perc alatt ropogósra sütöm, belül finom szaftos marad.

    Amíg sül, a karfiol szárát fél centis darabokra vágom. A póréhagymát fél karikákra vágom, és a karfiolszárakkal együtt a borsó főzésére kiválasztott fazékban vajon vagy olajon megfonnyasztom. Rászórom a zöldborsót, felöntöm annyi vízzel, ami nem lepi el teljesen, és lassú lángon, fedő alatt megpuhítom. Ha készen van, a babának kiveszek belőle, inkább a zöldborsóból, és a főzővízből, és lepürésítem, aprított petrezselyemmel megszórom, hogy átjárja az íze. 

    Ezután sózom a fazékban maradt karfiol-borsó kombót, lepürésítem, tejszínnel/növényi tejszínnel krémesítem, aprított zöldfűszerekkel megszórom, átkeverem. 

    Tálaláskor borsópürét, karfiolt, és pisztrángot szedek, és a halat jól megkenem a spenót pesztóval. A babának borsópürét, natúr karfiolt és párolt spenótot szedek, és néhány falatot a halbőr alól kiomló, puha húsból. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozási tanácsadó és receptfejlesztő. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző étrendi szükségletek összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étrend tanácsadás

    Reform ételek, fura alapanyagok az élelmiszerlistádon - segítek, hogy ne korlátozást, hanem lehetőségeket és örömöt hozzanak neked és a családodnak. Ha egészségügyi okokból, családtagod miatt, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers