fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Alacsony fruktóztartalmú Családnak Cukkini bőségesen Egészséges nass Mindenmentes Nyári recept Őszi recept Rostban gazdag Szoptatás barát Várandós barát VegánVegán napok

    Szuper snack a roppanós cukkinivirág – vegán, és minimál olajon sült

    A tízóraik és rágcsálnivalók sorában egy kellően zero waste házi snacket szeretnék kínálgatni, ami többféle bundában is jól mutat, sokféleképp fűszerezhetjük, tölthetjük, süthetjük. Az ízére sem lehet panasz, lágy, mint a tavaszi zefír. A hím cukkinivirág a nyár közepétől az őszi fagyokig sóhajtozik, hogy ne hagyd veszni. Kár is ellenállni neki, a kölesgolyók és krékerek várhatnak még. 

    Amíg reggel mezítláb ki lehet szaladni a kertbe, jó gyűjtögetni a cukkinik virágjait, vagy ha saját nincs, cukkini termesztő ismerősökét befoglalni. Ősz közepéig még beszerezhetjük, időnként termelői piacokon is felbukkannak.

    Ha valamit többen és elég gyakran keresünk a zöldségesnél, az előbb-utóbb lesz. Ez régi indián bölcsesség, és ahogyan működött tizenöt éve a medvehagyma, később a batáta esetében, úgy a cukkinivirág is elterjedhet. Először sok éve Rómában láttam, de az utóbbi években itthon is előfordult termelői piacokon, csak az őstermelők maguktól nem biztos, hogy leszedik, mert – egyelőre – nincs rá nagy kereslet, és ha aznap nem adják el, akkor dobhatják ki. 

    Melyik virágot ehetjük?

    A cukkininek termős és porzós virága is van, mindkettő hasonlóan néz ki, nagy, hosszúkás, élénk napsárga.  A hím virágot szedjük csak, ami vékony, hosszú szár végén lengedez. A női virág vastagabb száron nő, és abból lesz a termés. Kezdeménye látszik is, ha a szirmába belenézünk. 

    A leszedett virág akkor a legfrissebb, ha a bibéje sárga. Ha már megbarnult, akkor lehet öreg, dohos, gombás. Mielőtt a konyhai műveleteket elkezdenénk, a szárát vágjuk le, és a bibét is érdemes kicsippenteni. Ha pedig nem tudjuk frissiben sütni a virágot, szárastul vízbe tehetjük: fél-egy napot még kibír. 

    Az ehető virágok az utóbbi évek slágerei, pedig régi magyar szakácskönyvekben is szerepel jó néhány gyomnövényes és virágos recept. A virágok konyhai küldetéséről korábban Halmos Mónika gasztrobotanikussal beszélgettem.

    Néhány érv az ehető virágok mellett:

    • Csak úgy, mint a zöldfűszerek, ezek is koncentrált tápanyag nagyhatalmak. Ásványi anyagok,  antioxidánsok bőségesen találhatók bennük. Általánosságban jó növényi vas források, tartalmaznak kalciumot, magnéziumot, B-vitaminokat, E-vitamint. 
    • Az élénk, szíves szirmok a színagyagaikkal is hatnak, érvédő és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt is érdemes kóstolni. A cukkini virág például karotinoidokban gazdag
    • Azok a gyerekek, akik korlátozottan hajlandók zöldségeket enni, egy kis csírával, zöldfűszerrel, ehető virággal sok ásványi anyaghoz tudnak jutni.

    Arra nehéz egzakt ajánlást találni, hogy mikortól kóstolhatnak a gyerekek ehető virágokat. Ez nagyban függ az adott virág aroma és illóolaj tartalmától. A cukkinivirág lágy, másfél éves kortól nincs akadálya. 

    Többféle elkészítési módja is ismert. Jól lehet tölteni, például fűszeres ricottával, vagy tempurában, sörtésztában sütni. Mi kerüljük a bő olajban sütést, inkább a csicseriborsólisztes, palacsintatészta állagú bundában, serpenyőben sült változat az alapértelmezett. És ezt több fűszerkombinációval fel lehet dobni. Például:

    • Kakukkfű+ bazsalikom+ oregánó
    • Reszelt kemény sajt: grano padano, pecorino (juhtejből készült, akinek a tehéntej nem javallott) vagy parmezán + szerecsendió
    • Curry fűszerkeverék: például madras curry-vel + fehér vagy fekete szezámmaggal remek
    • Turbolya + borsika
    • Za’tar (jellemzően tartalmaz kakukkfüvet, szezámmagot, őrölt sumacot)

    Ez pedig itt az alaprecept.

    Roppanós sült cukkinivirág

    Hozzávalók 16-18 db-hoz:
    • 9 dkg csicseriborsóliszt
    • 2 dkg tápiókakeményítő
    • 160 ml szóda vagy savas víz
    • 1 kk szódabikarbóna
    • 1 kk almaecet
    • 2 ek chia mag
    • Só ízlés szerint 
    • 3 ek kókuszolaj a sütéshez

    Elkészítés: 

    A tészta alapanyagait egy keverőtálban öszedolgozom. Állni hagyom, legalább egy órán át. Sűrű palacsintatészta állag az ideális, de lehet lágyabbra is készíteni, hogy kevésbé vesszen el a virág a tésztában. 

    A cukkinivirágokat megmosom, a bibéjüket kicsippentem, és egyesével a tésztába merítem. Három részletben  ki lehet sütni forró serpenyőben egy-egy kanál olajon. Egyik-másik oldalán nagyjából másfél perc sütés az igénye. 

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers