fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Tudástár
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Családnak Egészséges ital Egyéb kategória Négyévszakos Nyersvegán SalátaTudatos táplálkozás

  Nem iszik eleget? A vizet enni is lehet. Így hatnak a nyers zöldségek, gyümölcsök

  A krónikus nem ivók szüleinek megnyugtató lehet, hogy a napi folyadék fogyasztásban számítanak a friss zöldségek, gyümölcsök is. Többek közt segítenek, hogy a bevitt folyadék bent is maradjon. 

  Nálunk minden korty vízért trükközni, rimánkodni, szavalni kell. Nyári napjaink egy része ízesített vizek, levesek, gyümölcsteák, smoothie-k és más, egészséges alternatívák népszerűsítésével telik. Ami viszont szerencse emellett, hogy a nyers zöldségek, gyümölcsök maguktól is nagyon mennek. A vízivást nem pótolják, de a szervezet hidratálásában ezek is szerepet játszanak egyedi módon.

  Úgyhogy hajrá víz és hajrá uborka, dinnye, bogyók és mindenféle csorgós, csöpögős, ragacsos, foltot hagyó termés! Hazánk évről évre az utolsók között kullog az egy főre jutó nyers gyümölcs fogyasztásban, ahogy ez az info grafika is mutatja. Igyekeznünk kell kicsit felzárkózni. 

  Ahogyan minden élő szervezet, a növények is egyedi mennyiségű belső, keringő folyadékot tárolnak. Az intracelluláris folyadéktér a sejteken belül tárolt, az extracellurális folyadéktér pedig az azokon kívüli folyadékok helye, és azoknak altípusai is más-más összetétellel, különböző feladatokat látnak el. 

  Az ízesített víz egészségesebb a gyümölcslénél

  A tzatzikitől a gyümölcsnyársig minden lédús uzsonnánkban átlatánosságban megtalálhatók mindezek: 

  Rostok

  Ha komplex fogásokat eszünk, akkor az ételeinkben mindkét rost csoporttal találkozunk. A vízben nem oldódó rostok leginkább a gabona korpákban, héjakban találhatók.

  A zöldségekben, gyümölcsökben a vízoldékony rostok a jellemzőek, amelyek ráadásul a bélbaktériumaink számára is tápanyagul szolgálnak. Ezek a probiotikus rostok, és ide tartoznak többek közt a hagymafélék inulinja, a citrusok, alma és bogyósok héjának pektinje, a szárzöldségek, káposztafélék, tökfélék cellulóza, a gombák, tengeri zöldek poliszacharidjai. Ha szeretnénk, hogy mindezeket jól hasznosítsa szervezetünk, a rostban gazdag ételt sok folyadékkal kell kísérnünk. 

  Színanyagok és az azokban rejlő vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok

  A zöldek, salátafélék többek közt B-vitaminokat, folátot tartalmaznak, az A-vitamin előanyagait, és K-vitamint. És sok folyadékot is. A mikrozöldek, csírák emellett még több ásványi anyagot, hiszen bébi zöldek és a fejlődésükhöz szükséges anyagokra van szükségük. Klorofillban gazdagok, a vérképzést és a sejtek megújulását könnyítik, érvédő és immunrendszert támogató hatásúak.

  A salátákhoz és akár gyümölcsökhöz adott zöldfűszerek maguk is gyógynövények, antivirális hatással. A paradicsommal és bogyósokkal is nagyon jó párt alkotó bazsalikom tartalmaz például C-vitamint. A borsikafű az anyagcserét segíti, gyomorerősítő hatású, a felfúvódás ellen is segítséget nyújt. Az uborka hű barátja a kapor A-vitamint, többféle  B-t, és E-vitamint is tartalmaz, és még tejserkentő hatású is. A kakukkfű az egyik legerősebb vírusirtó: antiszepikus, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító.  A friss koriander zöld C-vitamin, magnézium és vas tartalma miatt is hasznos, ezenkívül levelei tisztító hatásúak. 

  A sárgák, például kajszi, narancs, karotinban és C-vitaminban is erősek. Általánosságban a kollagén termeléséhez is hozzájárulnak. 

  A lilák, mint vörös szőlő vagy áfonya többek közt antociánt tartalmaznak. Ez, mint antioxidáns az oxidatív stresszel szemben véd, és például a káros UV-sugarakkal létrejött szabad gyökök ellen is. A piros, bogyós gyümölcsök színanyai is ugyanilyen jóságosak. 

  Az élénk pirosak, bordók, a bogyós gyümölcsök többféle antioxidánst is tartalmaznak. Köztük a flavonoidok különlegesek. Ezeket a növények a saját maguk védelmére termelik a kártevőkkel, vírusokkal, szemben. A mi szervezetünkben a szabadgyököket képesek megkötni és többek közt a C-vitamin felvételét növelik a májban, a vesében és a mellékvesében. 

  Enzimek 

  Olyan kémiai katalizátorok, amelyek az élő szervezetek anyagcseréjében, átalakítási folyamataiban, sejtosztódási, növekedési, szaporodási funkcióiban vesznek részt. Rengeteg fajtájuk létezik. A nyersen fogyasztott növények szintén sokféle enzimet tartalmaznak, részben olyanokat is, amelyek az emésztésükben segítenek. 

  A nyugati táplálkozás általánosságban nem bővelkedik enzimekben. Minél feldolgozottabb az élelmiszer, annál kevesebbet tartalmaz. Nagyon egyszerűen megfogalmazva a salátáinkkal, gyümölcseinkkel a saját anyagcsere folyamatainkat is tudjuk támogatni és energiát is veszünk magunkhoz. 

  Aroma anyagok 

  Az nyersanyagokban található illékony vegyületek, amelyek a szagérzet és az ízérzet kialakításában is részt vesznek. Felismerhetőségüket, a küszöbkoncentrációt a hőmérséklet és a közeg is befolyásolja. Az ételeink illatai nemcsak arról adnak információt, hogy érettek-e, finomak-e, vagy romlásnak indultak-e már, hanem a különböző aroma anyagok tudnak hatni a hangulatunktól az emésztőnedvek elválasztásáig egy sor belső folyamatunkra. Köztük vannak antibakteriális, antivirális és gyógyhatású vegyületek is.

  Jól hasznosuló folyadék 

  A növényi levek hatását többek közt az iráni származású, Los Angerelsben dolgozó Dr. Howard Murad bőrgyógyász, kutató orvos foglalta össze publikációiban, illetve The Water Secret című könyvében. Úgy tartja, egészségünk megőrzésében elengedhetetlen  a sejtjeink vízmegtartó képessége. Ez a szervek működésének, és a bőr fiatalságának is fontos eleme. 

  A szervezet hidratálása szempontjából nem az a leghatékonyabb, ha még több és több vizet iszunk, mert az a vitaminokban és ásványi anyagok gyorsabb kiürítésével is együtt járhat.

  Murad szerint a strukturált vizet tartalmazó ételek, például nyers zöldségek, gyümölcsök jól hasznosuló folyadékot jelentenek a szervezet számára, ami könnyebben bejut a sejtjeinkbe, és hosszabb távon tud hidratálni. 

  Nyáron pedig a folyadékdús gyümölcsökben és zöldségekben komplexen megtalálható cukrok, fehérjék, ásványi sók és vitaminok pótolják a kimozgott, kiizzadt forrásokat. 

  A legnagyobb folyadék tartalmú zöldségek, gyümölcsök:

  uborka (több mint 96%)

  jégsaláta (több mint 95%)

  szárzeller (95% körül

  paradicsom (94% körül) 

  római saláta (94 % körül)

  cukkini (több mint 92%)

  görögdinnye (92% körül)

  spenót (91% körül)

  eper (majdnem 91%)

  egyéb dinnyék: sárgadinnye, cukordinnye, kantalup (89-91%)

  fodros kel (89% körül)

  brokkoli (89% körül)

  őszibarack (több mint 88 % körül)

  sárgarépa (88% körül)

  narancs és más citrusok (84-86%)

  ananász (86% körül)

  alma (több mint 85%)

  Változatos és egészséges étrendet kialakítani a családnak rengeteg idő és energia. Ha különböző étrendi igényeket kell összehangolnod munka és más feladatok mellett, étrendtanácsadásomon segítek egy hosszú távon tartható rendszert kialakítani. 

  Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

  Források:

  Dietary fibre

  Fiber in food chart

  Annual fruit consumption per capita (2017, kg)

  Dr. Murad The Water Secret

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers