fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Családnak Cukormentes Ebéd Falatkás hozzátáplálás (BLW) Gluténmentes Immuntámogató IR-barát Mindenmentes Nyári recept Partifalatok Rostban gazdag Szoptatás barát Várandós barátVegán

    Ájult imám padlizsánja gombával – baba változatban is

    A “lila buzogány” sosem volt a gyerekeim kedvence. De a névadás mágiája sokszor működik. No meg a paradicsomszósz a padlizsáncsónakban.

    Gyertek vacsorázni!” Meg sem hallják, játszanak tovább. “Halljátok-e, kézmosás! Nyit a Cserfes csatni bisztró!” Na így már kezdenek gyülekezni. Néha elég csak egy fura nevet adni az ételnek, a konyhának, a sütőnek, a serpenyőnek és rögtön nem tűnik számukra elherdált időnek az evés. 

    Némelyik ételnek eleve zseniális neve van, fel sem kell találni újra. Ilyen az ájult imám padlizsánja, az Imam Bayildi nevű török töltött padlizsán szinkronizált változata. A legenda szerint a nevét egy hosszú vallási ünnepen kimerült imámnak köszönheti, aki a sülő padlizsán illatát megérezve elájult. Ki ne tudná átérezni ezt sorozatban átfogzott éjszakák után?

    A névadásnak több más verziója is létezik, és jóval több azoknak a variációknak a száma, ahogyan a világban ezt a fogást elkészítik. Nyári napokon nagyon jól tud esni hidegen. Lehet mentás joghurttal kísérni, még jobb lesz. Aki melegen és hússal enné, a darált bárányhús nagy barátja. 

    Nálunk nehezen megy a “lila buzogány”. Sok-sok módon vetettem már be a gyerekeknek, hogy kiderüljön, milyen módokon tudják elfogadni. Néhány bevált ötletemet a hozzátáplálás korától kezdve itt gyűjtöttem össze. A legfőbb bajuk, hogy kiszámíthatatlan módon keserű. Érdekes módon tavaly a saját terméseink olyan zsenge ízűek voltak, hogy elhitték, hogy a padlizsán mégis csak jó dolog. Idén azonban még nem értek be, így vendégművészekkel lépett színre az ájult imám. 

    Küzdelmeim a padlizsánnal: így sikerült bevezetnem

    Ha azt mondom nekik, hogy fűszeres paradicsomszósszal töltött padlizsánt készítek, nem igazából érdekli őket. Ha viszont ájult imámot, máris jobb az étvágyuk. 

    Eredetileg ez a fogás jóval több olajat tartalmaz, és cukorral is kiemelik a paradicsom ízét. Nálunk könnyebben készül és cukormentesen. Teszek viszont hozzá gombát, mert az is szereti az imámot kábító paradicsomos tölteléket. A gyerekbarát verzió az olaj szempontjából könnyebb, de fűszerei kellőképpen karakteresek. A baba változat kicsit édesebb, egy kevés alma ellensúlyozza a padlizsán (állítólagos) kesernyésségét. És annyi még a különbség, hogy a baba változatból a gomba is kimarad. 

    Mikortól kóstolhatják a babák? 

    A gomba bevezetéséről korábban itt írtam. Nagyon jó, ha szeretik a kicsik, mert gazdag tápanyagforrás. Nem túl magas fehérjetartalma mellett több esszenciális aminosavat tartalmaz, valamint karotinokat (ebből A-vitamint készít a szervezet), B-vitaminokat, magnéziumot, vasat, foszfort tartalmaz, cinket, rézt is, attól függően, milyen fajtát választunk.

    Az egyik legjobb élettani hatása a japán shiitake gombának van, amely az immunrendszer hatékonyságát tudja növelni (részben béta-glükán tartalma miatt, részben a tanulmányok szerint azzal, hogy aktivizálja a T-limfocitákat). 

    Nem könnyű viszont emészteni, ezért általában kétéves kor fölött ajánlják. Sejtfalának egyik fő komponense a kitin (nitrogéntartalmú poliszacharid), ez teszi nehezen emészthetővé. Nálunk, mint kóstoló szerepelt 1-2 éves kor között is. De nagyobb mennyiségben, koncentráltabban, például gombapörköltként vagy pástétomként ebben a korban még nem. 

    A padlizsánt és a receptben még előforduló kápiát a 9-11. hónaptól kóstolhatják a babák. Mindkettő héja nehezebb falat. A paradicsomszósz korábban is előfordulhat, pláne a minden adaléktól mentes házi változat. A baba szószának fűszerei egy kis római kömény, borsikafű és petrezselyem.

    Ájult imám padlizsánja gombával

    Hozzávalók 4 személyre
    • 70-80 dkg hagyma
    • 4 db padlizsán
    • 2 db tölteni való vagy 1 nagyobb kápia paprika
    • 0,5 kg hámozott paradicsom + 2 dl sűrített paradicsom
    • Vagy 3-4 dl paradicsom passata
    • 30 dkg csiperke vagy portobello gomba (a legjobb 4-6 közepes vagy nagyobb darab)
    • 4-5 gerezd fokhagyma
    • Kb 1/2 dl sütésre alkalmas olívaolaj, kókuszolaj vagy étolaj
    • Fűszerek: só, 1 tk fűszerpaprika, 2 tk római kömény, 1 tk fahéj, 1 tk friss borsikafű, és amennyi csak lehet: friss petrezselyem, friss menta

    A baba változathoz: 

    • 1 pici padlizsán
    • ½ alma
    • 5 cm friss újhagyma aprítva
    • Fűszerek: késhegynyi római kömény, csipet borsikafű, 1-2 tk aprított petrezselyem

    Elkészítés

    A padlizsánokat félbevágjuk, és sós vízben egy óráig állni hagyjuk. Miután kivettük, kinyomjuk belőle a vizet. A vágott részükkel felfelé sütőtálcára rendezgetve 1 négyzetcentis négyzetekre irdaljuk és olajjal megkenve 200 fokos sütőben (nagyságuktól függően) 20-25 percig, majdnem puhulásig sütjük. 

    Ezalatt elkészítjük a ragut. Megtisztítjuk a hagymákat és fél karikára vágjuk. A paprikát és a héjától előzőleg megszabadított paradicsomot daraboljuk. A gombákat megtisztítjuk, a szárukat letörjük, és felaprítjuk. A kalapok egészben maradnak, mert tölteni fogjuk. 

    Két serpenyőt készítünk elő: egy nagyot és a babának egy picit. A nagyban a hagymát kevés olajon legalább 15 percig fonnyasztjuk. 

    A hagyma utolsó fázisában a másik serpenyőben a baba részét elkészítjük. Amíg a családi hagyma még zsörtölődik, egy fél almát kockákra vágva egy kis olajon megdinszteljük. Ráemelünk egy evőkanállal a családi hagymából átveszünk a babának egy kisebb serpenyőbe. Hozzákeverjük az aprított újhagymát, 1 ek paradicsomomot és ugyanennyi paradicsomsűrítményt, és fűszerezzük római köménnyel, borsikával. Ha túl sűrű a szósz, vízzel lazítjuk. Végül a legkisebb padlizsán két felét késsel kicsit szétnyitjuk és a szószt beletöltjük. 

    Visszatérve a nagyobb serpenyőhöz a család hagymájához hozzáadjuk a paprikát, és az felaprított fokhagymát, és további 5-10 percig dinszteljük. Hozzádobjuk a paradicsomot, sózzuk, átkeverjük, majd a gombaszárakat, és a paradicsomszószt is, fűszereket és további 5 percig rottyantjuk. 

    A sütőtálcán pihengető padlizsánok közepét késsel és kanállal szétnyitjuk, beletöltjük a paradicsomos tölteléket. Melléjük gombafejeket rendezgetünk, és azokat is megtöltjük. Mehet a tálcára a baba padlizsánja is. Grill fokozaton 3-4 percig forró sütőben rájuk pirítunk. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel. Kuszkusz, bulgur (ezek gluténos gabonák) vagy quinoa köretként csodás hozzá. Akár mazsolásan, zöldségekkel, gránátalmával feldobva.

    Gondjaid vannak a hozzátáplálással? Válogatós a gyereked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers