
A margarin és bolti kenőanyagok egyszerű, házi helyettese lehet ez a tökmagos krém. Variálható, fűszerezhető, fűszervajjá, mártogatóssá alakítható.
Mit kenjek margarin helyett? – Sok válasz érkezhet. Ebből az egyik lehet a magkrém. Ez több válasz is egyszerre, mert az elemei kicserélhetők, a krém változatosan fűszerezhető, akár édes is lehet, vagy zöldségekkel összehozva mártogatóssá is alakítható.
Az olajos magok megosztóak. A vegán étrendek szeretik, fehérje és zsírforrásként, és komplettálásra is ajánlják. Ez a kombinálás azt jelenti, hogy nem teljes értékű fehérjéket tartalmazó alapanyag mellé egyidőben olyat is választunk, ami tartalmaz hiányzó aminosava(ka)t. A gabonákban például jellemzőbb a metionin és treonin, a lizin kevésbé, ami viszont a hüvelyesek egy részében megtalálható. A makrobiotika, TÉNÉ is él a magokkal.
A gyulladáscsökkentő étrendek viszont mértékletességre intenek, hogy ne tolódjon el a szervezetbe bevitt Omega6-Omega3 zsírsavak aránya (ebben a posztban részletesebben írok erről, és hogy miért ne süssünk gyakran bőséges olajban). És a fitinsavak miatt is. Ez a foszfor tárolási formája a magokban, gabonákban, de a magfűszerekben, és más növényekben is előfordul egyéni mértékben. Ásványi anyagokat tudnak megkötni, azokból lesznek a fitátok. Az étkezéssel egyidejűleg bevitt finomságokból így a vas és más mikroelemek hasznosulását gátolják, ezért is szokás azt ajánlani, hogy a magokat, gabonákat áztassuk az elkészítés előtt, ezzel szabaduljunk meg a gátló anyagok egy részétől.
De hogy nem minden fekete-fehér, arra a fitinsavak is jó példák, mert már a rák megelőzésében játszott szerepüket is kikutatták.
Aki szereti és jól emészti a magokat, az a pirítással fel tudja kelteni az érdeklődést konyhai akciói iránt. Nálunk az egyik kedvenc illat, főleg sötét, hideg évszakokban. A magkrémet a palántáim szeretik, ezért variálom gyakran. Érkezik az alaprecept, de van még néhány ötletem hozzá:
- Egészen más karaktere lesz, ha a tökmag és a fekete szezámmag arányát felcseréljük.
- Fokhagymával és sok friss bazsalikommal a pesztóhoz hasonló addiktív krém készülhet belőle
- 1 csapott kk inaktív sörélesztőpehely fokozza az ízét, még egy kis umamit hozzáad. Az ízén kívül vegán ételekhez adva egy kis B-vitamin pótlás, komplettálásra is működik.
- Sörélesztőpehely helyett a vöröshagymapor és kisebb mennyiségben fokhagyma por is megteszi ezt az ízbéli hatást.
- Szereti az oregánót, borsikafüvet is.
- Zsályával isteni tud lenni gnocchihoz, más tésztákhoz, vagy szimpla sült sütőtökhöz, batátához
- Nagyon jó, ha friss mentát darabolunk bele. Így például salátához, sült zöldségekhez is remek.
- Almaecettel kicsit levesesebbre húzva salátaöntet lehet.
- Aprított paradicsommal, balzsamecettel, bazsalikommal illatos salsa.
- Sült hal fűszervaja lehet, ha a sütés után megkenjük vele.
- Pirított és pürésített cukkinivel, citrommal remek mártogatós készülhet belőle. Ebben a formában próbáltam ki először a hozzátáplálás idején. Így a magok kevésbé koncentráltak, de az ízük benne van.
Pirított magkrém
Hozzávalók:
- 6-7 dkg hántolt tökmag
- kb 5 dkg hántolt napraforgómag
- 3-4 dkg fekete szezámmag (fehér is tökéletes)
- Kb 2 ek olívaolaj
- 1 tk tökmagolaj
- 1 csapott kk fekete himalája só, alias kala namak (kénes illatot ad a vegán ételeknek, de mezei konyhasó is ugyanolyan jó
Elkészítés:
A magokat együtt megpirítom serpenyőben olaj nélkül. Kávédarálóban szintén olaj és víz, bármi hozzáadott nedvesség nélkül ledarálom. Így tud liszt állagú lenni. Ha úgy érzed, hogy sok az olaj a magokban és nem viszi annyira az aprító, akkor mehet bele egy pici só vagy élesztőpehely. A liszt állagúra őrölt magokat ízesítem, és az olajokkal krémesítem. Forró vízzel kiöblített üvegbe kanalazom, és a hűtőben tartom.
Elsőre nagy falat az életmódváltás? Gyorsan gyakorlatba szeretnél jönni, mit mivel kombinálj, honnan szerezd be, hogyan készítsd el?
Étrendtanácsadásomon ezekben is örömmel segítek. Ha pedig egészségesebb családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!