fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • 1 évtől Alacsony fruktóztartalmú Betét-feltét Családnak Egyéb kategória Mindenmentes Partifalatok Rostban gazdag Szoptatás barát Tavaszi recept Várandós barátVegán

    Medvehagymás édesburgonyás babos golyó – otthonra, és piknikre

    A tavaszi piknik időszakban  újra felpörög a fasírtgyár. Most egy édeskés sós sláger érkezik. Praktikus, szállítható, tartalmas és szereti a zöldeket.

    Tavasszal, amikor csak lehet, kilövünk a szabadba,  kirándulunk, piknikezünk.  uszzöldséges fasírtok nálunk olyan védett, faji sokszínűséget mutatnak, mint Galapagos élővilága. 

    Édesburgonya: a babás családok csodazöldsége

    Az édesburgonya nálunk a hozzátáplálás óta sikertörténet. Nagyon sok más zöldséget és fűszert elfogad, például babbal, és egy kicsit közel-keleti ízvilágúra hangolva egyszerű, de különleges fasírt készíthető belőle. 

    Kisbabás családok népszerű keményítős zöldsége. Hálásan édes és sokoldalúan használható. Könnyű főzni, sütni, levesek és főzelékek sűrítőanyagként használni, tócsni vagy nudli tésztájában, reggelire, vegán rizses egytálban a hús egyik pótló komponenseként és édességekben is működik. 

    A  színanyagaiban rejlő erő is lényeges: a narancssárga karotinokban gazdag, a lila antociánban, ami antioxidáns hatású flavonoid. Keményítős gyökérként jelentős szénhidrátforrás, könnyen emészthető, már a hozzátáplálálás kezdetétől kínálható. 

    Érdemes kihasználni a szezonját is. Bár évről évre bővül az időszaka itthon, a nyár kezdetétől őszig hazai nincs nagyon. Ősztől kezdik szedni, és eltarthatóságuk nagyban függ attól, mennyire gondosan tárolták. Az új palánták kiültetése többnyire május közepe, vagyis a fagyosszentek után kezdődik. Itthon nem őshonos, de létezik magyar nemesítésű, narancssárga húsú édesburgonya is. A Dráva mentén, a Duna-Tiszaköz homokhátságán, Fejér megyében, és  Kiskunfélegyházán nagy területeken nevelik legfőként. Piacokon a leggyakrabban Ásotthalomról és környékéről származó példányokba lehet futni. A Covid első évében mi is neveltünk sajátot a kertben. Kicsi, girbegurba, koncentráltan édes teremtmények lettek.  

    Medvehagyma: VIP helye lenne a gyerekkonyhában 

    Az itthon is őshonos, fokhagymaillatú tavaszi erdők hangulatát fokozó liliomféle rövid, tavaszi szezonjában annál emlékezetesebb hatásokat tud elérni. A fenőtteknek a vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása is lehet vonzó az illata, íze mellett. Kicsiknek is kínálható:  fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. C-vitamin tartalmával csodás wellness kezelés a téli küzdelmekben elfáradt immunrendszernek.

    A 8. Hónaptól lehet kóstolni kis mennyiségben. Nyersen egy kevés aprítható a levesekre, főzelékekre, de sütni, főzni is könnyű vele. Szedni családi kaland lehet, de szabályai vannak. A gyűjtéséről itt lehet olvasni bővebben. A friss csokrot vízbe állítva érdemes a hűtőbe tenni, hogy hosszabban velünk maradjon.  

    Bab: minél sötétebb, annál ütősebb

    A bab miatt ez a fasírt nem a hozzátáplálás kezdetének slágere. Fajtától függően a 10. Hónap környékétől lehet bevetni. Ahogy minden hüvelyes, a bab is egyszerre növényi fehérje és szénhidrátforrás. Rostartalma miatt nem tartozik a gyors szénhidrátok közé, hosszabb időre telítenek. A Hagyományosan népi konyhában az őszi- téli időszak alapanyaga, amikor a friss zöldek hiányoznak. Általánosságban B1, K-vitamin, folsav, foszfor, magnézium, nátrium, molibdén, vas és mangán is nyerhető belőle. 

    Antioxidánst tartalma, annak fajtája és erőssége a színétől függ. A héj színét adó anyagok polifenol tartalma tud hatni a szervezetben zajló oxidációs folyamatokkal szemben, ezért gyulladáscsökkentő hatásúak. Ebből a szempontból az apró, zöld mungóbab, a klasszikus vörös chili bab és az drága, csodás fekete adzuki bab kiváltképp ütős. 

    Viszont a hüvelyesek tápanyagok hasznosulását akadályozó lektineket is tartalmaznak, ezért sem utolsó szempont, hogyan készítjük el. Az emésztés és hasznosulás szempontjából a legjobb, ha hosszan áztatjuk, majd lassan főzzük köménymaggal, vagy babérral, vagy egy kis szódabikarbónával, hogy a puffasztó hatást csökkentsük.  A főzővizet élettani szempontból nem érdemes megtartani (élvezeti szempontból már inkább megtartják). 

    Mikortól kóstolhatják a babák? 

    Nagyjából a 10. Hónaptól. Ha a darabos ételekben ott tartunk, hogy még nincs rutin a kevert állagban, akkor a babot összenyomhatóan puhára főzzük, és villával préseljük pépesre, mielőtt a szintén pépes batátával és többi fasírt alkotóval összeállítanánk. Ebben az időszakban a fűszerek közül a római kömény már használható, és a medvehagyma is, sőt. 

    A következő recept ebben a formában egyéves koron túl szuper.

    Medvehagymás édesburgonyás babos golyó 

    Hozzávalók kb. 24 db-hoz
    • 50 dkg hámozott édesburgonya
    • 10 dkg kisebb szemű tarkabab egy napra beáztatva
    • ½ csokor medvehagyma aprítva
    • 1 db csillagánizs
    • 4-5 ek főtt gabona (pl maradék rizs, hajdina)
    • 2 ek csicseriborsóliszt vagy rizsliszt
    • 1 tk római kömény
    • 2 tk ras el hanout vagy bármilyen más arab fűszerkeveréke, vagy török, vagy el is hagyható 
    • Só ízlés szerint

    Elkészítés: 

    A hosszan ázott babot egy kevés sóval, egy babérral és némi köménymaggal puhára főzzük, majd leszűrjük. A batátát egy kis fazékba kockázzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és hozzátéve egy csillagánizst, puhára főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük, a csillagánizst kivesszük, és a batátát krumplinyomóval összetörjük. Maradhat kicsit darabos.

    Tipp

    Ha kicsiknek is készül, akiknek a különböző állagok keverésében még nincs gyakolatuk, akkor a batáta mellett a főtt babot is érdemes pépesre nyomkodni, vagy leturmixolni. 

    Keverőtálba tesszük, ráhalmozzuk a főtt babot, és főtt gabonát, a tisztított és aprított fokhagymát, sózzuk, fűszerezzük, hozzászórjuk a lisztet, és összedolgozzuk a masszát. Diónyi gombócokat formázva sütőpapírral bélelt sütőtálcán 190 fokon 30-35 percig sütjük. 

    Hogyan lehet változatossabban elkészíteni a zöldségeket? Hogyan tudnád elérni, hogy a családod is értékelje? Hogyan tudnád azt a kevés idődet beosztani a kitalálásra, beszerzésre, főzésre? Ha válogatós lánglelkűvel és időhiánnyal küzdesz:

     Étrendtanácsadásomon örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers