fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Tudástár
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Falatkás hozzátáplálás (BLW) Hozzátáplálás Hozzátáplálási tippek Hozzátáplálási tippek TudástárTudatos táplálkozás

    Válogatósság ellen – sztereo ételek

    A több elemből álló ételekhez szokott gyerekek könnyebben be tudnak fogadni új ízeket, és az étkezés komplexebb élmény a számukra. Hogyan juthatunk el ide?

    Spenót, tőkfőzelék, pörkölt, rizseshús, pesztós tészta – a közös bennük, hogy egy domináns komponensből, és 1-2 kiegészítőből álló ételek, amelyek a hazai konyhára jellemzőek. Ezt a gondolkodást általában már a hozzátáplálástól kezdve továbbadjuk, főleg amikor a hagyományos pürés utat járjuk. Az ajánlások szerint a zöldségeket, gyümölcsöket egyesével, fokozatosan vezetjük be, és aztán az egykomponensű fogások – ezeket nevezem mono ételeknek –  rutinból kísérik is tovább a gyerekkort. 

    A pörkölt is lehet több egy hagyma-hús-szaft kombónál

    A felnőttek közül is sokaknak eszébe sem  jut, hogy egy pörköltbe a hagymán, húson kívül akár répa, zeller, bab vagy lencse is kerülhetne, és rá aprított zöldfűszer. A spenótfőzeléket sem biztos, hogy utálnák,  ha nem fél kiló spenótot kellene megenniük tejjel jó sűrűre főzve, és berántva, hanem mondjuk csak egy marék levelet szórnának például egy borsófőzelékbe. A sóskafőzeléket vagy a paradicsomlevest sem muszáj cukorral édesíteni, ha kerülhetnek bele édes gyökerek, például répa, vagy batáta. Még almával és édesedhetnek ezek a klasszikusok, ha beengedünk a fazékba mást is, mint a sóskát, illetve paradicsomot. 

    Az egykaptafás ételek sokszor nem segítenek abban a törekvésünkben, hogy gyerekeink minél több zöldségekre legyenek kíváncsiak, és örvendjenek a változatosságnak.

    10 lépés, hogy a csimota jó evő legyen

    A monók hátrányai közé tartozik, hogy így a nyersanyagoknak csak kevés arcát ismerik meg, és ha mondjuk a sóska főzelékként nem nagy szerelem első látásra, akkor nem sok esélyük van más módon megkedvelni. Idővel az olyan biztonsági algoritmusok, mint a pörkölt-nokedli, a halrudacskák-krumplipüré-majonéz, paradicsomos káposzta-fasírt becsontosodnak. 

    Sztereo ételeknek azokat nevezem, amelyek több összetevőből, bátran variálható elemekből állnak. Olyanok, mint a gazdag húsleves, amelynek aranyló zsírcseppjei alatt kavarognak színes zöldségdarabok, színhús, csontos elemek, esetleg velős csemege, tészta. Ezek inkább dolby surround érzést nyújtanak a nyelvnek, és minden más érzékszervnek is, amelyik részt vesz az étkezésben (mert hogy minden érzékszervünkkel eszünk, ezt itt ki is fejtem). 

    Hogyan segítenek a sztereo ételek a válogatósság megelőzésében? 

    • A szabadabb társítások már a hozzátápláláskor is esélyt adnak a szülőnek abban, hogy szembenézzenek régi étel mumusaikkal. Nem szeretted a tojáslevest, mert a nagymamád irdatlanul beköményezte? Ki lehet próbálni egy szimpla zöldséglevesbe csurgatva a tojást köménymag nélkül is. A kapros tökfőzelék, a fokhagymás brokkolikrémleves hagyományainak követése sem kőbe vésett.  A tök nagyon jól elvan petrezselyemmel, vagy majorannával is, és szereti a borsót, lencsét, sárgarépát is. A brokkoli a bazsalikommal is együttműködik, és nagy csapatjátékos, ha gyökér zöldségekről, gombáról, sajtokról van szó, és még curry-ben is remekel. Így indulva már egy gazdagabb repertoárt kap a babánk is. 
    • Ha hiába is próbáljuk a karfiollevest még egy évadra leszerződtetni, akkor nem kell a karfiolról lemondani. Más módon, más kombinációban még szeretheti a csimota. Sütve édesebb, elveszti azt a kesernyés hangulatát. Próbaképp olyan komfortzónás köretekhez is hozzá lehet csapni, mint a sült krumpli, vagy krumplipüré.  
    • Ha már eleve ahhoz szokik hozzá egy baba, hogy a tányérján több összetevőt lát, és kedvére válogathat, az a kóstolási kedvét, kísérletező szellemét jobban birizgálja. Természetessé válik a látványok, illatok ízek komplexitása. És ha például egy levesben meglátja a fehérrépát, amit nem szeret, akkor nem az egész levest zárja ki a versenyből, mint sok mono ételekhez szokott társa, legfeljebb kiválogatja belőle a kéretlen fehér korongokat.
    • Szülőként könnyebb helyzetbe kerülünk a neofóbia idején. Nagyjából másfél-két éves kortól az újdonságokkal szembeni bizalmatlanság fellángol. Ennek természetes okai vannak (itt be is mutatom). A rebellis maki új szokásokat tud felvenni, és nehéz követni, mit miért nem szeret. De ha eleve kreatívabb választékhoz szokott, kevesebb lesz számára a gyanús újdonság. 
    • A többféle variációhoz szokott gyerek jó eséllyel tudatosabbá válik abban, mit miért, és hogyan szeret és nem szeret. Amikor az étrendjét szeretnénk bővíteni, kevésbé kell olyan, sportszerűtlen eszközökhöz nyúlni, mint hogy belerejtjük a brokkolit a fasírtjába, vagy a rántott halat átcimkézzük patisszonra. Ezek pillanatnyilag lehet, hogy jó megoldásnak tűnnek, de rongálják a bizalmat az ételekkel és kínálójukkal szemben is. 

    Tegnapig olyan jól evett – mit kezdjünk a neofóbiával?

    Ha már a szokások és választások kezdenek rugalmatlanná válni, az étrend bővítést apró lépésekben, kis változtatásokkal lehet indítani.       

    • A rántott hús-krumpli tálon bármikor elfér még egy zöldségpüré kíséretként. Ha elsőre hozzá sem nyúl, egy idő után ismerős lehet a látványa, jelenléte. Legközelebb egy kis adag saláta is felbukkanhat ott.  
    • A kedvenc pizza is segítség lehet. Beszéljük meg, hogy most egy marék zöld levelet rászórva próbáljuk ki. Legközelebb valamilyen házi pesztóval, utána még pár extra zöldséggel. A paradicsomos tészta is bővíthető ilyen módon, sőt némi salátát is megtűr maga mellett. 
    • A húsos raguk kellően nyitottak arra,  hogy akár alkalmanként egy-egy új játékost befogadjanak. A répa, zöldborsó a könnyebben elfogadhatók közé tartozik. Később lehet karfiol, brokkoli, vagy kelkáposzta a zöldség partner. A paradicsomos ízvilág a cukkinivel, padlizsánnal is jóban van. A sütőtök, a vöröslencse, csicseriborsó, bab is bármikor kapható egy szabadabb társításra. 
    • A darált húsos ragukban a sárgarépa, zeller, sütőtök és a hüvelyesek szintén jól megvannak. Titkolni nem érdemes, hogy beletettük, úgyis érződik. 
    • A rakott ételek könnyen gazdagíthatók. Már önmagában a darált húsos ragu is dúsítható az előbbi módon, és emellé a rakott rétegek közé is kerülhetnek zöldségek. Például csíkokra vágott cukkini, tök szeletek, elősütött padlizsán, vagy ressre főtt karfiol, brokkoli. A pásztorpite is elbír több komponenssel, mint a darált húsos réteg és a krumplipüré. A két erős szövetséges összekötő eleme lehet például cukkinis zöldborsó, sárgarépás lencse, vagy serpenyőben összesütött zöldségmix.   
    • A levesek a legkönnyebben alakíthatók. Érdemes a vegyes zöldségleveshez szoktatni a gyerekeket, mert úgy egyszerűbb elfogadni a műfaji újításokat. Például ha céklát, vagy sóskát, mángoldot, spenótot szeretnénk hozzáadni. A krémleveseknél nem szerencsés viszont, ha sok a komponens, mert úgy a vezető zöldség íze már elveszik a turmixolással. Ott a domináns alap zöldséget mértékkel jó csak kiegészíteni. A főzelékeknél ugyanígy a kevesebb bónusz hozzávaló javítani tud, a sok rontani. 
    • A turmixok is könnyen alakíthatók. A banánhoz, narancshoz egy kis répa, spenót nem hitszegés. 
    • Az édességek is hasonlóan kiegészíthetők. Nincs az a goromba palacsinta, vagy aranygaluska, amelyik ne tudná elviselni, ha egy kis friss eper, málna vagy bogyós gyümölcs is a közelébe szeretne férkőzni. 

    Gondjaid vannak a hozzátáplálással? Válogatós a gyereked? Különleges étrendi igényeitekkel zsonglőrködsz és az időhiány mindig nyerésre áll? Étrendtanácsadásomon ezekben a kihívásokban is örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers