fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Tudástár
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Baba verzió Egészséges nass Egyéb kategória Fenntarthatóság Főzelék Főzés tippek Hozzátáplálás Immuntámogató Nyári recept Reggeli Szoptatás barát Tavaszi recept Tudatos táplálkozás Vacsora Várandós barát VegánVitamindús

  Egészségeset olcsóbban! Spárga, és földieper jobb áron

  Hol és hogyan találhatunk akciós zöldségeket, gyümölcsöket, élelmiszereket? Ezek trükkjeiről szól ez az új sorozat. A nyáron kifutó kedvencekkel indulunk. 

  A május-június nagy slágerei, az eper és spárga sosem tudnak igazán olcsók lenni, mert sok törődést igényelnek. De ki lehet fogni akciókat, ezekhez igyekszem néhány tippet adni. 

  Spárga 

  A spárga görög eredetű elnevezése a rügyből, hajtásból származik, de ha igazán nyelvművelők szeretnénk lenni, magyar nevein csirágnak vagy nyúlárnyéknak szólíthatjuk. Sosem tud igazán olcsó lenni, mert sok gondozást igénylő, munkás zöldség, és kézzel szedik.  Jól meg kell dolgozni azért a rövid, egy-másfél hónapos szezonjáért.  

  Ha újonnan telepítik, akkor az előkészítéseket követően a harmadik évtől kezdődhet a szedése a bakhátakon. Szezonja az időjárástól függően áprilistól júniusig húzódhat. Idén például az időjárás miatt később, április végén kezdődött a szedés. Őszinte zöldség abból a szempontból is, hogy szezonon kívül nem nagyon lehet erőltetni a termesztését. 

  A fehér még munkásabb

  Sokáig a legkedveltebb a lágy, enyhén aromás ízű a fehér spárga volt. A  termesztése sok figyelmet  igényel. A bakhátat naponta többször is ellenőrizni kell, hogy elérte-e már a talaj felszínét. Ha igen, akkor a földet óvatosan kibontják körülötte és a sípot nagyjából 15-20 centi mélységben elmetszik. Ha túl mélyen metszik, akkor fásabb. Ha pedig a zöldség már kibújt a földből, és lilásodik a feje, akkor azt kevesebbért vásárolják fel a gazdától.  

  Ha feldolgozzuk a csúcstól a végekig hámozzuk, mert rostos, és főzve keseredik. Ha a fás szárvégeket letörjük, kidobni nem kell, zöldség alaplébe főzhetjük, majd leszűrhetjük.  

  A zöldspárga az utóbbi években nagyobb sláger lett. Ez ugyanaz a növény, mint a fehérspárga, csak a feje kibukkan a földből. Zsengébb a fehérnél, és nem fontos végig meghámozni, csak az aljáról lecsippenteni, ahol fás, és utána pár centit hámozni. Az elkészítése is egyszerű, csak pár percet igényel a forró vízben. 

  Hogyan tároljuk? 

  Nedves konyharuhába csavarva, a hűtőben várhatja a felhasználást. Ezzel néhány nappal hosszabbítható a frissessége. Én például kiselejtezett kispárnahuzatokat használok zsákként a spárga, illetve leveles zöldségek nedvesen tartásához. 

  Miért egészséges? 

  Könnyen emészthető, lédús, A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint, és karotint és egy sor mikroelemet  is tartalmazó zöldség. A zöld változat a színanyagainak megfelelően több antioxidánst, klorofillt tartalmaz. Érdekességképp a benne található aszparagin nevű aminosavat a spárga levéből izolálta két francia tudós az 1800-as évek elején, és innen származik a neve. Ennek a fehérjealkotónak a szerepe a központi idegrendszer védelmében van.

  Mikortól, hogyan kóstolhatják a babák? 

  Akár a 7-8. hónaptól kóstolhatják, a zsenge csúcsokat még korábban is. A fogak előtti időkben jobb kisebb darabokra vágva, vagy pürésítve szervírozni, mert rostjaival nehezebb boldogulni. Nálunk például nagyon ment hozzátáplálási korban a csicseris spárgakrém csirkével. Ha falatkásan kínáljuk, a sípok zsenge csúcsai a legjobbak. Levesekben, rizseshúshoz, rizottóhoz, húsok mellé köret kiegészítésként is szuper. 

  Hogyan tudunk olcsóbban hozzájutni? 

  Miután a földből szüretelték, gyorsan öregszik, cselekedni kell.  Méretre vágják, válogatják, majd hűtőkamrában 2-3 Celsius-fokos hőmérsékleten tárolják. Némelyik szupermarketben jellemző, hogy mielőtt a polcra teszik, még kapnak egy sokkolást fagyos vizes zuhannyal, így még lassabban fonnyad. A spárgát vastagság szerint  szokás osztályozni, és a  felvásárlási ár az átmérő függvénye. Például a levesspárga a 12 mm alatti, a solo két mérete a 12-22 mm közti,  az extra 22-24 mm átmérőjű termést jelenti. Egyforma hosszúra vágják és kötegelő géppel csoportosítják, és legjellemzőbb módon fél kilós csokorban árusítják. Idén 700-1300 forintba kerül egy csomag spárga. 

  Azokat a terméseket, amelyek nem férnek bele a sztenderd kötegbe, mert például túl vékonyak, vagy letörtek, vagy művelési baki folytán elszíneződtek,  ömlesztve is lehet kapni. Ezek is pompás hozzávalói a leveseknek, krémleveseknek, főzelékeknek, spárgás köreteknek, rántottáknak. Piacokon vagy nagyobb zöldségeseknél időnként kaphatók ilyen módon akár féláron. Idén átlagosan 800-1000 forint volt a kilós ára megfigyeléseim szerint. 

  Földieper

  A hazai eper első kóstolóit a fűtött létesítményekből, a következőt a hidegfóliás termesztőktől kapjuk. Idén csúszott az “igazi” szamóca, a hazai szabadföldi időszaka, és május végefelé jelent meg a piacokon. A legnagyobb hazai termőterületek Bács-Kiskun megyében találhatók, ezek közül is Lajosmizse a legismertebb eperhatalom, de az Alföld is jól áll a piros csemegével. A korai fajták közé tartozik a hideget jobban tűrő, bőtermő Clery, amelyet sokszor fóliasátorban nevelnek. Találkozhatunk még Gorellával, Tenirával. A nyárba nyúlóan szerezhetünk Bogotát, ami a szállítást is viszonylag jól viseli. 

  A tavalyinál kevesebb és drágább is a hazai szamóca. Részben azért, mert a virágzáskor nem volt jó idő, de a szeles kora tavaszon kívül az is probléma, hogy a műveléshez szükséges eszközök megdrágultak.  Átlagosan 1200-2000 forint körül mozog a szamóca idei ára. 

  Miért egészséges? 

  A citromnál jelentősebb C-vitamin forrás, és mangán tartalma is jelentős. Ez az anyagcsere folyamatokat, és egyes enzimek és hormonok előállítását segítő ásványi anyag.  A gyümölcs színét is adó főbb antioxidánsai érvédő, szívvédő, gyulladáscsökkentő fitonutriensek. Ezek az antocianinok, a flavonoidok, például az immunitást is fokozó quercetin,  a sejtvédő fenolsavak például ellágsav és a művelt borivásból már ismert tanninok. Egyéb jóságainak szerepe van az egészséges vércukorszint és vérnyomás fenntartásában. 

  Mikortól kóstolhatják a babák? 

  Sokáig tartotta magát az ajánlás, hogy az aprós bogyós gyümölcsöket, így az epret is másfél éves kor után kóstolják először a kicsik. Az utóbbi években ez megváltozott, és az allergének egyéves kor előtti bevezetését kezdték ajánlani a szakemberek. Ez persze nem azt jelenti, hogy abból mennyiséget és rendszeresen kellene fogyasztani, hanem inkább azt, hogy tegyük lehetővé, hogy az immunrendszer kis mennyiségben találkozzon vele. 

  A földieper esetében nagyjából a 11-12. hónapig érdemes várni. Több okból is. A barázdált felszíne magához kötheti a virágzó fák tavaszi polleneit, amelyek túráztathatják az immunrendszert. A földdel érintkezve onnan mikrobák, vegyszermaradványok kerülhetnek rá, amelyek szintén bekerülhetnek a szervezetbe. A szamóca sajnos sok kezelést igénylő, a kártevők számára is vonzó gyümölcs, jellemzően szerepel a dirty dozen listákon. Részben ezért is érdemes vagy organikus termelésből szerezni, vagy alaposan tisztítani. Erre például alkalmas az, ha egy kis szódabikarbónával elkevert vízben áztatjuk 10 percig. 

  Egyéb nehezítés: a savas, illóolajokban gazdag gyümölcsök, például narancs vagy eper evése után a száj körül kipirosodhat, húzódhat a bőr. Ez nem veszélyes, csak kellemetlen:  a gyümölcs savai, aromái okozzák. Hisztamint is tartalmaz, és a paradicsomhoz, a padlizsánhoz, a kivihez, a spenóthoz hasonlóan a kicsik különösebb érzékenység nélkül is érezhetnek  nyálkahártya, vagy nyelvduzzanatot, amit szimplán csak kellemetlen érzésként azonosítanak. 

  Hogyan kezeljük, tároljuk? 

  Nagyon érzékeny, néhány nap alatt romló gyümölcs. A vásárlására érdemes széles, alacsony peremű műanyagdobozzal,  vagy nádból fonott dobozzal,  fa rekesszel, esetleg kisebb banános ládával készülni. Ezt a piacokon a legkönnyebb az árusoktól elkérni, ha van kidobandó fölöslegük, vagy átnézni a hulladéklerakójukat, ahová a fölösleges dobozokat halmozzák. Kitisztítva újra használhatók. Környezetvédelmi okokból is jobb a saját doboz, és azért is, mert a piacokon adott vékony műanyag dobozok mélyek, és több rétegben halmozódnak bennük a gyümölcs szemek, amelyek a szállításkor könnyebben sérülnek, romlanak. 

  Ha otthon tároljuk, lehetőleg egy sorba rendezgessük, mert pillanatok alatt romlani, nyomódni, illetve penészededni tudnak. Hűtőben pihenjenek, de a fogyasztás előtt egy jó fél órára érdemes kitenni a szobahőmérsékletre, hogy aromái a legjobb formájukat adják. 

  Hogyan lehet olcsóbban hozzájutni? 

  Általában a legjobb a Szedd magad akció, ami sajnos sok helyen már lecsengett, de itt például találni még aktív lelőhelyet az országban. Gyerekekkel is jó móka, de munkás, mert egyesével kell a szemeket keresgélni, átnézni, hogy elég érett-e, és válogatni. A türelmüket, koncentrációjukat fejleszteni. Érdemes korán érkezni, hogy a szüret sikerélménye se maradjon el azért.   

  Az olcsóbb beszerzés másik módja a rekeszes akció, aminek van egy minimális rendelési mennyisége, például 3-5 kiló.  Ezt némelyik zöldséges hirdeti, amikor az adott szedés kezd az frissessége vége felé közeledni. Idén 6-800 forintos kilós áron is lehet így gyümölcshöz jutni.  Érdemes előre körbekérdezni, hogy melyik termelő, vagy kofa tervez ilyet, mert arra vevőként is készülni kell.

  Gyorsan fel kell dolgozni

  Ha sikerül akciós eperhez jutni, azt még aznap fel kell dolgozni. Például befőzni, lekvárt, vagy gyümölcsvelőt készíteni. Ezt készíthetjük cukormentesen is, lassú lángon összeforralva a gyümölcsöt, és utána egyszerű adagonként fagyasztani. Télen használhatjuk süteményekbe, turmixokba, gyümölcslevesekbe. Aszalni is remek, csak a víztartalma miatt nagy lesz a veszteség. 

  Olcsóbb földieperhez juthatunk akkor is, ha olyan, nem szépségverseny helyezett fajtákra utazunk, amelyetből italokat, lekvárokat készítenek. Például a szezon végén érő Marmalade apróbb, nem szabályos alakú, de nagyon finom, koncentráltan és nosztalgikusan eper aromájú termés. Ha megszereztük, gyorsan kezdeni vele valamit, sütni, befőzni, eltenni, aszalni, mert hamar tönkremegy. 

  Hogyan tudnád jobban megszeretni és változatossabban elkészíteni a zöldségeket? Hogyan tudnád elérni, hogy a családod is értékelje? Hogyan tudnád azt a kevés idődet beosztani a kitalálásra, beszerzésre, főzésre?  Étrendtanácsadásomon örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers