fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

  • Étkezési tanácsadás
  • Rólam
  • Kapcsolat
  • Alacsony FODMAP Alacsony fruktóztartalmú Családnak Cukormentes Egészséges nass Egyéb kategória Makrobiotikus Nyári recept Szoptatás barát Várandós barátVitamindús

    Házi fagyik cukor nélkül – a céklás csokis fagyi és gyümölcsös barátai

    Csak néhány érett banán, vagy jó magyar szezonális gyümölcsök, pár jó ötlet és egy fagyigép kell hozzá. Speciális diétákra is szabható tippek. 

    Nem vagyok nagy fagyis. Amikor anyósom megajándékozott egy fagylaltkészítő géppel, nem is sejtettem, hogy egyike lesz a legjobban kihasznált konyhai gépeinknek. Gyerekes háztartásban nagy áldás, hogy lehet cukor és adalékok nélkül, gyümölcs alapon, ezerféleképp variálható módon nyári slágereket, és feldolgozásokat készíteni. 

    Az, hogy miért próbálok a nagy nyári gyümölcsbőség idején érett banánt beszerezni, amikor roskadoznak a piacon az őszibarackos ládák, részben ez az oka: több házi fagyink alapja, és az édességét adó cukorpótló. De a magok, mint dió, mandula, vagy mák is visszatérő elemei a fagyiknak. Ha pedig vendégségre készülünk, speciális igényekkel, nagyon könnyen megvalósítható egy sor mentes ötlet. 

    Nagyon finom fagyik és jégkrémek kaphatók, de akinek diétáznia kell, néha szembesül vele, hogy hiába 30 méter hosszú egy tisztességes szupermarketbeli jégkrémhűtő, kevés az érdemi választék. Például van, hogy tejérzékeny gyereknek problémát okoz, ha a vegán termékekben borsófehérje, vagy más olyan összetevő található, amire az immunrendszere reagál. A hozzáadott cukor kerülése sem könnyű, ha nem szeretnénk édesítőt. 

    Egy átlagos fagylaltgép 15-35 ezer forint körül kapható, és egy szezon alatt bőven meg tud térülni.

    Egészséges, és olcsóbb alternatíva lehet nemcsak a speciálisan étkezők számára, hanem minden szülőnek, nagyszülőnek, aki szereti, ha gyakran ölelgetik. 

    A fagyi nálunk általában 2 vagy több komponensből áll. A krémből, egy kis plusz gyümölcsből, és kiegészítő morzsából, vagy egyszerű kevert sütiből. Épp csak hogy meglegyen a krémesség-roppanóság egyensúly, amit a fagylaltozóban a gombóc és a tölcsér csapatjátéka képvisel.

    Vagy még menőbb lehetek a kicsinyek szemében, ha a fagyi a kiegészítésként szerepel akár amerikai palacsintához, például almás diós zabpalacsintához, baba brownie-hoz, almás tarte-hoz, körtés pitéhez, répatortához. Néhány kedves ízkombó érkezik most, ami előszeretettel tűnik fel időről időre.

    A mennyiségek 1 literes kapacitásnak megfelelőek, és családi adagok (bár hogy kinek mi a családi adag, fagyi esetében még inkább szubjektív). Az előkészítés minden esetben az összetevők alapos pürésítését jelenti, és ha egy órára behűtjük a készítés előtt, még könnyebb lesz fagyivá lényegülnie. Onnantól kezdve a gép kb 20 perc alatt szépen kikeveri. 

    Céklás-csokis fagyi

    • 2 db főtt cékla (kb 30 dkg) lepürésítve
    • 2 banán 
    • 3 evőkanál natúr kakaópor 
    • 1-1.5 dl habtejszín vagy tejmentes változatban ugyanennyi krémes kókusztejszín
    • 1 kk vaníliakivonat és ugyanennyi fahéj 

    Mindezt krémesre pürésítve, behűtve forgatom bele a gépbe. 

    Kiegészítésképp például mini muffin vagy diós zabmorzsa készül általában. 

    A morzsa összetétele: 4 evőkanál pirított és darált dió, 3 evőkanál finom szemcséjű zabpehely, pár kocka lédús gyümölcs, ami kéznél van, pl egy fél kisebb sárgabarack, egy negyed őszibarack, vagy pár kocka sárgadinnye villával összenyomkodva, fahéjjal megszórva, kézzel jól összemasszírozva a morzsákkal. Mindez kemény tömbbé áll össze. Ha még szigorítanánk rajta, egy kis kókuszolaj, de akár vaj is mehet hozzá, aki jobb szereti. Utána a masszát hidegre teszem felhasználásig, majd a kész fagyira morzsolgatom.  

    Elmaradhatatlan a bogyós gyümölcsök ízesítő és optikai tuningja. A ribizli, málna különösen illik hozzá, de az áfonyát, epret is szereti. 

    Tipp

    Ha a Fodmapokat kontrolláló diétára van szükség, akkor éretlenebb banán, és kevesebb cékla ideálisabb. Ki lehet egészíteni kókusztejjel, kakaóval, bogyós gyümölcsökkel, és ha még szükséges, édesíteni steviával, vagy porrá darált glicinnel. 

    Barackos joghurtos

    • 50 dkg érett barack vegyesen: őszi, kajszi
    • 2-3 aszalt barack apróra vágva
    • 1 kispoharas (1.75-2 dl)  görög joghurt  vagy ennek megfelelő kókusztejszín 
    • Fűszerek: fahéj ízlés szerint, kevéske vaníliakivonat és érintésnyi reszelt szerecsendió 

    Ennek analógiájára egyéb gyümölccsel készülhet a fagyi, meggyel +aszalt meggyel édesítve, málnával, eperrel, vagy vegyes bogyós gyümölccsel – ezek némi plusz édesítést, pl mézet, juharszirupot követelni fognak. 

    Almás mákos 

    • 4 db édes alma 
    • 1 cm gyömbér aprítva 
    • 2 tk kókuszolaj 
    • 80 -100 g darált mák
    • Kis marék mazsola

    Fűszerek: almás pite fűszerkeverék, vagy fahéj-szegfűszeg-kardamom-szerecsendió kombó. 

    Itt az előkészületekhez tartozik, hogy az almát apróra kockázom, és serpenyőben kókuszolajon aprított gyömbérrel megpirítom, majd a lángot lejjebb véve – ha kell, kis vizet hozzáadva megpuhítom. Ez a pirított, gyömbéres íz lesz az egyik ütőkártyája, hogy ne kelljen hozzá cukor. Lepürésítem, és még melegen hozzákeverem a mákot. Ha kissé folyósra sikerül, az a jó. Fűszerezem, mazsolázom, és mehet a hűtőbe, később a fagylaltgép színe elé. 

    Amerikai palacsintákhoz, gofrikhoz méltó kíséret.

    Tipp

    Ha az alma magas fruktóz tartalma ebben a mennyiségben már sok, akkor hámozott, párolt cukkini segíteni tud a helyzeten. Plusz édesítést igényelni fog, és ez esetben az ne méz legyen, ami szintén erős versenyző gyümölcscukor terén, hanem például rizsszirup. Aki steviát használ, egy kis citromlevet is adhat hozzá, hogy ne lógjon ki az a harsány íze. 



    A cukor a legtöbb napi élelmiszerben megtalálható a felvágottaktól a szószokon át a konzervekig, üdítőkig. Ha el szeretnénk hagyni, át kell állnunk a tudatos vásárlásra, tervezésre, főzésre. Hogyan lehet erre az időt beosztani? Hogyan lehet a családdal együtt egy egészségesebb életmódot kezdeni?  Étrendtanácsadásomon személyre vagy családra programot kínálok. Menütervezéssel, receptekkel, gyakorlati tippekkel is segítek. 

    További családi receptekért, inspirációért követhetsz a Facebookon, Instagramon!

    Dénes Dóra

    Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

    Étrend tanácsadás

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

    Étkezési tanácsadás

    Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

    @edespofablog

    Followers