fbpx

Funkcionális gyerekétkeztetés szívvel lélekkel

Dénes Dóra családi konyhája

 • Étkezési tanácsadás
 • Tudástár
 • Rólam
 • Kapcsolat
 • Egyéb kategória Fenntarthatóság Spórolós TudástárTudatos táplálkozás

  Így maradnak hosszan frissek – a zöldségtárolás trükkjei

  Miért ne tegyük a paradicsomot hűtőbe, a hagymát meg a krumpli mellé? Hogyan marad friss a spárga, a zöld levelek? Több generációs tippek. 

  A nagyszüleim még jégszekrénynek hívták a hűtőszekrényt, ami nem termett minden bokorban. Tudták, milyen zöldséget hogyan használjanak, tároljanak, tartósítsanak, hogy rövid szezonjuk nyújtható legyen. Aki nem főzte be a maga idejében a paradicsomot, a padlizsánt, a gyümölcsöket, aki nem vermelte a gyökereket, azt télen nemcsak a hideg szuttyongatta. 

  Akkoriban, amikor őket láttam fenntarthatósági tevékenységeik közben, sajnos nem annyira érdekelt. Most meg már vadászom ezt tudást. Sok kidobott zöldség árán tanulom én is, hogyan kéne jól tartani a portékát. Gyűjtésemből több hasznos apróság derült ki számomra is. 

  Ebben a posztsorozatban a zöldségek, majd a gyümölcsök praktikus tárolásáról lesz szó, majd pedig arról, hogyan készítsük el azokat, hogy a tápanyagaikat a legjobban át tudják adni nekünk. 

  Általában nem életszerű kétnaponta piacra járni, ezért egy ritkább, nagyobb vásárlás, vagy rendelés után hosszabb tárolással kell számolni. Ideális lenne egy kisház, kamra, fészer, ahol félhomály és 15 fok körüli hőmérséklet van. Még jobb egy hűvös, jól szellőző pince, de ez sem adottság mindenkinek. A lakás, hűtön kívül esó leghűvösebb pontjait érdemes tehát felkutatni, mielőtt elindul a tárolási matek.

  Kapszula kamra – háztartási kisokos

  A hűtő előkészítése 

  Az ideális 0-5 Celsius fok közötti hőmérséklet nem egyenletes eloszlást jelent. A leghidegebb az alsó polc, vagy rekesz, a gyorsan romló termékek, húsok, halak helye. A felsőbb polcok a tejtermékek, tojás, házi főtt ételek helye, és legfelsőt a legkevésbé érzékenyek, szószok, készételek foglalhatják. Az alsó zöldségtároló rekesz(ek)ben érdemes a zöldséget és gyümölcsöt szétültetni, és az alját egy nedvszívó konyharuhával kibélelni, és rendszeresen cserélni. A hosszú, nyugalmas élet biztosításaként még annyi, hogy mosatlanul tároljuk a zöldségeket. 

  A gyökereket, gumókat se mossuk meg tárolás előtt! 

  Némely őstermelő nemcsak azért hagyja földesen az eladni szánt sárgarépát, zellert, gumós zöldségeiket, hogy lássuk, ezeket valóban Föld anya nevelte, hanem ezzel az öregedés is lassítható. A lemosás, a nedvesség gyorsítja a romlást, ezért otthon is érdemes csak leverni róla a zugokban rejtező földet és feldolgozásig mosás nélkül tartani. 

  Nekik egy láda kényelmes táborhely

  A sárgarépa, zellergumó, batáta, cékla, karalábé számára ideális tárolóhely egy faláda, amelyben egymáshoz nem érve, kényelmesen nyújtózhatnak. 

  Tipp

  Ezeket a zöldségeket hagyományosan vermelték az előző generációk. Az azonban hely és földigényes, és rétegező közeget, például szalmát vagy tőzegkorpát is igényel. Olyan területet kell választani, ami nem fekszik túl mélyen, és ahol biztosan nem jön fel a talajvíz. A vermeléshez hasonló hatás kedvéért egy érdekes, városi módszert mutat be a Hulladék nélkül site

  A zöldjük viszont vízben érzi jól magát 

  A sárgarépa, cékla, zeller, retek, karalábé zöldje viszont kiszáradt, ha a gyökereken marad. Ezeket érdemes levágni és vázában vagy befőttesüvegben vízbe állítani.  

  A tökről, sütőtökről jó letörölni a földet 

  A  tökféléket sem jó megmosni tárolás előtt, de azt mondják, száraz ronggyal viszont érdemes  letörölni, hogy a héjukon ne szaporodjanak el károsító mikrobák. A sütőtök bírja a leghosszabb ideig hűvös helyen. A főzőtök, patisszon is tárolható kamrában, viszont a cukkini gyorsabban romlik hűtés nélkül. A hűtőben nem romlik az állaga, az íze pedig amúgy is halvány. 

  A paradicsomot ne tegyük a hűtőbe!

  A paradicsom, amelynek imádnivaló ízeit és aromáit főként cukrok, szerves savak és illóolajok adják, veszít ezek intenzitásából, ha hűtőben tartjuk.  Egyes gének, enzimek tevékenysége a hidegben lelassul, amelyek az illóolajok termelését visszafogják. A nagykereskedelmi láncoknál részben ezért is ízetlenebb a paradicsom, mint az őstermelőtől vásárolt, mert a szüretelés után és szállítás közben is hűtik. Ízek, aromák szempontjából is a legjobb a szezonjában, nagyjából júliustól szeptember végéig venni ezt a csemegét, mert a Nap az, ami a legjobban rá tudja venni értékei fokozására. 

  A hagymát ne tartsuk a krumpli közelében! 

  A közös hagymás, krumplis, répás kosár sok háztartásban alap, de valójában nincsenek jó hatással egymásra. A hagyma etilén gázt termel, amely gyorsítani tudja a krumpli csírázását. A hagyma a paradicsomhoz hasonlóan szintén nem brillírozik a hűtőben: könnyen magába szívja a környezete nedvességét, és plöttyed. Hűvös, nem világos helyiség a legjobb a számára. 10-15 fokon remekül elvan, ezért nyáron is a pince felé konvergál, ha van olyan. Ha látjuk, hogy túl sok a hagyma, nem fogy abban az ütemben, mint kívánná, akkor tisztítva, felkockázva a fagyasztóba lehet tenni. A hagymahéjból köhögéscsillapító teát lehet készíteni, vagy zöldségalaplevet. 

  A fokhagymának sem a legideálisabb közeg a hűtő: a hideg, nyirkos klíma a csírázási kedvét fokozza. 

  A krumplinak kényelmes egy kosár

  A krumpli is a szellős, hűvös helyet szereti, és nagymamám egykori tanácsa szerint egy széles, lapos fonott kosarat. Ha lehet, ne zsúfoljuk, halmozzuk egymásra, mert az is a csírázást gyorsítja. Alma viszont bandázhat a krumplival, egymás romlását lassítani tudják. A krumpli és a batáta sem szívleli a túl hideget, ezért a hűtő egyik számára sem a legjobb pecó. A csicsóka a krumplihoz hasonló tárolást kedveli.

  A káposztafélékhez több tipp is használható

  Van, aki szerint papírba csomagolva hosszabban eltartható a káposzta, kelkáposzta. De van olyan tipp is, amelyik szerint egy széles, alacsony peremű tálba, pici vízbe állítsuk bele a káposztákat úgy, hogy a torzsát érje a víz. Ez segít, hogy ne száradjon ki, és minél később induljon romlásnak. Őszintén szólva még sosem próbáltam, de szimpatikus ötlet. 

  A többi keresztesvirágzatú szeret lógni

  A kelbimbó, brokkoli, karfiol – szintén hűvös helyen – jól elvan, ha vászonzsákban akasztón lóghat. Kiszáradásuk elkerülésére a szárakat, leveleket ne vágjuk le, mielőtt a zöldségeket tárolnánk. Ezek amúgy is zöldséglevesek alapjai, főzelékek töltőanyagai lehetnek. A brokkoli bírja a legkevésbé a kitartó tárolást, a virágai megbarnulnak, morzsálódnak, ezért hosszabb tárolásra más technikát kíván. 

  A brokkoli szárát nedvesítsük be!

  Ha pár napnál hosszabban kell a brokkolit tárolni, akkor a szárát nedves ronggyal érdemes betekerni, és azt rendszeresen cserélni. Van, aki vázába vagy befőttesüvegbe állítja, mint egy virágot. Mehet a hűtőbe is. 

  A spárga és a zöldfűszerek is vázát kívánnak 

  Vízbe állítva a vágott zöldfűszerek: petrezselyem, koriander, kapor, medvehagyma, illetve a zöld és fehér spárga is hosszabban bírják. A spárgát nedves rongyba csavarva is lehet tárolni. Nálunk nagyon gyakori, hogy befőttesüvegbe állított sárgarépa, karalébé zölddel, zöldfűszerekkel teli a konyhapult, vagy a hűtő üvegtároló rekesze, ezért a spárgának, mángoldnak, és más, nedvességigényes zöldnek a rongyos tekercselés jut. 

  A gomba papírzacskóban pihenjen 

  A gombát csak természetes élőhelyén növeszti a nedves környezet. A hűtőben könnyen penészesedik, ha a nedveket bent tartó dobozban, vagy zacskóban hagyjuk. Papírzacskóban pár nappal tovább bírja. Próbálkoztam már régi, ritkás szövésű függönyből varrt szütyővel is:  azt is tolerálja, ha napokkal később szeretnénk feldolgozni. 

  Ha pedig tudjuk, sokára kerül sorra a betárazni kívánt termény, vagy direkt túl sokat vettünk szezonális akció vagy más remek ötlet miatt, ott van lehetőségnek a fagyasztó.

  Hogyan jó fagyasztani a zöldségeket? 

  • A spenótot, mángoldot, sóskát blansírozzuk fagyasztás előtt. Az segít megőrizni a színét, és tápértékeinek nagyobb részét. Elsőként alaposan mossuk meg egy tál vízben.  Érdemes átválogatni, hogy megbarnult vagy sérült levelek, szennyeződések ne keveredjenek a kazalba, ne indítsák romlásnak az egészséges leveleket. Nagy fazékban forraljunk fel annyi vizet, ami ellepi majd a zöldeket, és legfeljebb 2 percig hőkezeljük azokat. Utána szűrőkanállal jól lecsöpögtetve,  hideg vizes vagy jeges vizes tálba tegyük, hogy hőhatásra ne puhuljon tovább. Újból leszűrjük, és adagonként, például finoman gombócokba gyúrva zacskóba téve tehetjük a jégre. 
  • A brokkoli és karfiol kisebb rózsákra szedve, a szára darabolva, illetve a kelbimbó egészben is fagyasztható 2-3 perc blansírozás után. 
  • Ha a zöldségek előfőzésekor a főzőléhez egy pici szódabikarbónát szórunk, akkor a színüket még inkább megtartják.
  • A kifejtett zöldborsó, bab, és a zöldbab, vajbab nyersen is mehet a jégre. De ezeknek sem árt az előfőzés. 
  • A hagyma felkockázva, a paprika felcsíkozva nyersen bírja a fagyasztást. 
  • Az előfőzött vagy teljesen főtt kukorica is fagyasztható, ha a csőről levágjuk a szemeket. 
  • Ha céklát szeretnénk fagyasztani, akkor előtte célszerű teljesen megfőzni. Jól bírja még a fagyasztást a kockákra vágott, főtt karalébé is.  
  • A sárgarépa blansírozva eltehető, bár az ipari körülmények közt, alacsonyabb hőmérsékletű hűtéssel jobb állagot ad, mint házi fagyasztással. Ha teljesen főtten fagyasztjuk, akkor felengedés után el tudja hagyni magát. 
  • A zöldfűszerek eltehetők nyersen is. Tisztítva, apróra vágva zacskóban praktikusan tárolhatók. 

  Hamarosan folytatjuk a gyümölcsök tárolásával, fagyasztásával.

  Tudomány a tárolás mögött

  Chilling-induced tomato flavor loss is associated with altered volatile synthesis and transient changes in DNA methylation

  How to Keep Your Produce Fresh for Weeks (Hint: It’s Not Always in the Fridge)

  Save Food From Your Fridge 

  Hogyan tudnád jobban megszeretni és változatossabban elkészíteni a zöldségeket? Hogyan tudnád elérni, hogy a családod is értékelje? Hogyan tudnád azt a kevés idődet beosztani a kitalálásra, beszerzésre, főzésre?  Étrendtanácsadásomon örömmel segítek. Ha pedig családi receptekre, inspirációra van szükséged, kövess Facebookon, Instagramon!

  Dénes Dóra

  Dénes Dóra vagyok, funkcionális táplálkozás tanácsadó, természetgyógyász, fitoterapeuta. Érdeklődésem középpontjában a gyógyító étrendek és tápanyagok állnak, a gyerekek egészségének megalapozása az étkezési szokásaikon keresztül, és a különböző igények összehangolása családon belül.

  Étrend tanácsadás

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám. 

  Étkezési tanácsadás

  Megújult menütervező koncepciómmal időt spórolok, hogy egészséges, változatos ételeket tudj főzni a sűrű mindennapokban. Ha az egészségbeli okból, vagy babavárás, szoptatás, hozzátáplálás miatt nagy elhatározásra jutottál, számíthatsz rám.

  @edespofablog

  Followers